Rămâi conectat

Știri din zonă

2016 – Anul „revoluţiei edilitare” în comuna Lopadea Nouă

Publicat

în

primaria-lopadea-nouaÎn dorinţa ştergerii diferenţelor dintre sat şi oraş, conştientă fiind de importanţa ridicării nivelului de trai prin creşterea zestrei edilitare în vederea fixării populaţiei, administraţia locală a comunei Lopadea Nouă face de ani în şir eforturi susţinute, atât materiale, cât şi financiare.

Dacă până acum, unitatea administrativă a reuşit să se situeze în rândul celor mai gospodărite comune din judeţ, şi nu numai, în prezent Consiliul Local şi Primăria comunei Lopadea Nouă fac eforturi pentru ocuparea locului fruntaş în judeţ. Astfel, conform celor declarate de primarul comunei, doctorul Marian Indreiu, în anul 2016 administraţia pe care o conduce va declanşa o adevărată „revoluţie edilitară” pentru asigurarea unor condiţii de trai cât mai apropiate de cele de la oraş. „Anul 2016 va fi unul în care vom încheia o serie de proiecte începute în acest an, dar şi în anii anteriori. Totodată, 2016 înseamnă începerea altor proiecte edilitare importante pentru ridicarea confortului locuitorilor din comună. Ne-am propus să facem în aşa fel încât să ştergem total, sau, dacă nu, cel puţin să reducem cât mai mult diferenţele dintre sat şi oraş. Totul depinde de noi şi de modul în care reuşim să asigurăm finanţarea acestor proiecte”, ne-a declarat primarul Marian Indreiu. Potrivit declaraţiilor edilului, în anul 2016 se vor finaliza lucrările de aducţiune şi distribuţie a apei potabile în localităţile aparţinătoare Beţa şi Odverem. Totodată, drumul de legătură dintre localităţile Ciuguzel şi Ocnişoara va intra în atenţia administraţiei locale şi va fi reparat. „Este un drum despre care se vorbeşte mult în zonă. De zeci de ani satul este într-un proces accentuat de depopulare. Când am venit la cârma acestei comune am încercat, în funcţie de fondurile pe care le-am avut, să rezolvăm problema drumului de acces. S-a modernizat drumul care leagă localitatea Ciuguzel de drumul judeţean DJ 107E, a mai rămas să rezolvăm problema celor câţiva kilometri de drum dintre Ciuguzel şi Ocnişoara, numai că aici se pune problema alocării unor fonduri destul de consistente, peste puterile noastre financiare. Pentru repararea şi modernizarea acestui drum este nevoie de lucrări masive de consolidare de maluri şi terenuri, iar lucrarea este deosebit de complexă şi costisitoare. Deocamdată vom nivela, atât cât putem, şi vom pietrui drumul şi, pe viitor, dacă vom avea posibilitatea, vom încerca să accesăm nişte finanţări guvernamentale sau externe, în funcţie de ce posibilităţi se ivesc, pentru aducerea drumului la standardele necesare în vederea unei eventuale asfaltări”, ne-a mai informat primarul Marian Indreiu.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Nicu

    09.12.2015 la 4:01

    De curand am ridicat o casa in sat.Merg saptamanal pe drumul asta de pamant.Trebuie neaparat pietruit sa putem circula si atunci cand ploua,eu si toti care merg la ocnisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri din zonă

Lucrări de reabilitare a Bisericii Reformate din Rădești

Publicat

în

La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de 1700 de ani.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică (foto) cu un turn semeț şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea.

Aici, în noiembrie 2023, au început lucrările de reparații generale (prin înlocuire acoperiș) a Bisericii Reformate din Rădești acest monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, localitate a cărei primă atestare documentară este din 1439.

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice.

Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna.

La această oră se află în desfășurare lucrări de înlocuire tencuială interioară și exterioară, înlocuire cu cărămidă a bazei lăcașului de cult, acoperiș nou cu tablă zincată ș.a.

Potrivit preotului Bisericiilor Reformate din Parohiile Sâncrai și Rădești, părintele Kurti Tamaș, locașul de cult ar mai fi beneficiat de reparații în trei etape în anii: 1200, 1400 și 1600.

Conform informațiilor , pentru finalizarea investiției respective, s-a obținut o finanțare de peste 700 mii lei din care peste 90% reprezintă sumă provenită de la Guvernul maghiar.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu”, din Rădești

Publicat

în

„Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu” din Rădești” este titlul proiectului inițiat de conducerea unității școlare de învățământ, demers ce va fi realizat prin PNRR/2023/C15/MEDU/PNRAS-RII-SM Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) – Runda a II-a Şcoli mici. Valoarea proiectului depășește 350.000 lei

„În cadrul proiectului vor urma a fi implementate activități didactice de consolidare și dezvoltare a competențelor elevilor, inclusiv activități remediale unu-la-unu sau în grup, care își propun recuperarea pierderilor în învățare/ întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază/competențelor cheie”, ne-a declarat directorul școlii, profesor Cristina Ursa.

Aceasta a precizat că vor avea loc și activități extracurriculare/extrașcolare (2 excursii pe an). Activități organizate în parteneriat cu alte autorități și instituții competente: 2 atelier de lucru cu tema prevenirea și reducerea violenței școlare (inclusiv bullying și cyber-bullying). Vor fi acordate subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului precum: pachete rechizite si auxiliare scolare oferite la inceput an scolar,dar și cărți la sfârșit de an școlar

Tot în cadrul proiectului vor fi executate lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale) cun ar fi: Piese de mobilier, mici lucrari, alte bunuri pentru amenajarea unui spatiu de lectură. Potrivit directorului instituției școlare, se va acorda și o masă, elevilor din ciclul primar și gimnazial.

 

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Recital de pricesne la Biserica Ortodoxă din Rădești

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, după săvârșirea Sfintei Liturghii, elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu”, din Rădești, membri ai Ansamblului „Flori de mai” Rădești, însoțiți de instructorul de dansuri populare, Liana Stoica, au înălțat cântări de laudă lui Dumnezeu, prin intermediul a două frumoase pricesne intitulate: „Sub o salcie înaltă” și „Tinere, te cheamă Domnul!”.

Demersul a fost un răspuns la invitația preotului paroh al Bisericii Ortodoxe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădești, părintele Ioan Ghibescu, care a dorit să facă o frumoasă surpriză credincioșilor care frecventează acest locaș de cult.

Această acțiune a avut totodată ca scop sensibilizarea tinerilor și apropierea cu mai multă râvnă și dăruire de casa lui Dumnezeu, empatia, bunătatea, în special acum, când ne aflăm în Postul Mare al Sfintelor Paști.

În încheiere, profesoara de Limba și literatura română Dreghici Diana, de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din localitate, a transmis un mesaj emoționant prin intermediul pricesnei „Trăia odată-ntr-o căsuță!” din repertoriul îndrăgitei interprete Rafila Bărbos, îndemnând tinerii, adolescenții să-și prețuiască părinții cât îi mai au în viață și în același timp să nu uite de Dumnezeu, Creatorul , de valorile și principiile morale.

ConstantinPREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud