Rămâi conectat

Aiudeni

Aiudeanul Sergiu Paşca, filmat în laboratorul american de la Universitatea Stanford din California

Publicat

în

Sergiu-Pasca-laboratorUn episod al emisiunii “Lumea şi noi”, difuzat de postul de televiziune TVR Internaţional, care le propune telespectatorilor să îi cunoască, într-o incursiune prin cele mai renumite laboratoare ale lumii, de pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană, a prezentat recent povestea tânărului aiudean Sergiu Paşca, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul autismului, care anul acesta a ajuns să conducă la Universitatea Stanford din California propriul laborator de cercetare a mecanismelor moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Povestea lui  este prezentată alternativ, cu povestea unui alt român cercetător, Constantin Rezlescu, de la Universitatea Harvard, care prezintă o altă boală, prozopagnosia, condiţia în care anumite persoane au dificultăţi serioase în a identifica feţele.

 Materialul prezintă contribuţiile celor doi cercetători, Sergiu Paşca şi Constantin Rezlescu, în studierea unora din cele mai puţin cunoscute boli şi deficienţe, autismul şi prozopagnosia, în două dintre cele mai puternice centre ştiinţifice din lume,  Harvard şi Standford. Cei doi povestesc despre obiectivele propuse şi despre cercetările pe care le fac fiecare în domeniul său.

 ”Când am venit aici principalul obiectiv a fost să încercăm să dezvoltăm un nou sistem pentru a studia autismul. Un nou sistem, care să fie un sistem celular. Problema cu cercetarea autismului a fost că pur şi simplu nu avem acces la ţesutul care este afectat la aceşti pacienţi”, spune Sergiu Paşca, lector la Stanford University School of Medicine, Departamentul de Psihiatrie, cercetător la Stanford Neurosciences Institute şi Institute for Stem Cell Biology, din 2014 şef de laborator.

“Autismul – un conglomerat de boli”

Potrivit lui Sergiu, la momentul actual, autismul este considerat un conglomerat de boli. El se defineşte doar comportamental, iar dacă cineva prezintă comportamentul A, B şi C este considerat ca având autism.  “Nu avem un biomarker, nu avem ceva cu ce să putem măsura nici în sânge, nici în ADN, care să spună DA, ai autism. Ceea ce e o foarte mare diferenţă cu aproape toate celelalte ramuri ale medicinii, unde un test diagnostic este esenţial. În psihiatrie, în general, nu există şi în autism cu atât mai puţin. Aşa că, cu cât înaintăm, înţelegem tot mai mult că autismul nu este o singură boală ci este un conglomerat de boli. Suntem acum în etapa în care încercăm să le delimităm. În momentul actual de exemplu putem delimita aproximativ 15% din cazuri în boli individuale. Ştim exact ce sindrom este, putem identifica gena”, spune Sergiu.

1 din  82 de copii, au sindrom din spectrul autismului

Dacă acum 50 de ani, autismul era considerat o boală foarte rară, doar unul din 100.000, potrivit lui Sergiu, astăzi statisticile americane arată că 1 din 82 de copii au sindrom din spectrul autismului. O incidenţă destul de mare faţă de acum 50 de ani.  “Avem mai multe explicaţii pentru creşterea asta. Pe de o parte desigur că a contribuit practic faptul că s-a vorbit mult mai mult despre autism, faptul că medicii au auzit mult mai mult, în cărţi autismul intrând undeva în anii 90″, explică cercetătorul aiudean, Sergiu Paşca.

Una dintre cauzele autismului, vârsta înaintată a părinţilor

Există tot felul de ipoteze privind cauzele autismului, iar multe dintre acestea au fost dezminţite, precum şi cea cu vaccinurile, care potrivit lui Sergiu, nu există nicio bază pentru vaccinări ca fiind cauza autismului. Una dintre cauze, spune el că ar fi vârsta înaintată a părinţilor.

“Una dintre cauzele autismului ar fi vârsta înaintată a părinţilor,  mai ales a tatălui, pentru că vârsta de concepţie din punct de vedere al tatălui înaintează (dincolo de 30 de ani). Acum există studii care arată practic că la fiecare 10 ani acumulezi un anumit număr de mutaţii. Din punct de vedere biologic este destul de simplu de înţeles, pentru că mama are toate ovulele de la naştere până la sfârşitul vieţii, toate ovulele sunt deja formate şi practic numai le dezgheaţă pe câte unul în fiecare lună şi le pune pentru un spermatozoid. Însă, pentru un bărbat, producerea de spermatozoizi este continuă, Şi cu cât înaintăm în viaţă există studii care arată că se acumulează mutaţii, cu cât eşti mai în vârstă cu atât acumulezi mai multe mutaţii în spermatozoizi. Şi una dintre ipoteze este de fapt că se acumulează o serie de mutaţii, iar într-adevăr vârsta tatălui este corelată cu incidenţa de autism”, explică Sergiu.

Studiile în psihiatrie, delimitate de material. O nouă metodă pentru a studia autismul la Stanford  – celule induse pluripotenţial

“În bolile psihiatrice nu avem acces la ţesutul principal, cel care e afectat de boală, adică creierul. Şi dacă am avea acces la el, în creierele postmortem, întrebarea e unde să te uiţi pentru autism, nu avem o zonă unde să ne uităm. Ca urmare toate studiile în psihiatrie sunt destul de limitate de lipsă de material. Noi practic am introdus o nouă metodă, creând pe deasupra ceea ce alţi cercetători au dezvoltat, şi anume celule induse pluripotenţial, Practic este o metodă de a obţine neuroni care sunt în viaţă, deci neuroni vii de la pacienţi, într-o metodă complet neinvazivă. Adică fără a face nicio o biopsiere a creierului. Practic ceea ce facem este destul de simplu, cel puţin conceptual, pentru că recrutăm pacienţii cu autism aici la Standford. Le recoltăm o simplă biopsie de piele care este absolut nedureroasă, e ca o injecţie. După care aducem celulele din piele aici în laborator, le creştem, după care utilizăm o serie de viruşi care poartă 4 gene, le introducem în interiorul acestor celule şi prin ceea ce acum 5 ani era considerat imposibil acum ştim că este posibil. Facem ceea ce se numeşte reprogramarea celulor, le luăm şi apoi printr-un proces foarte lung obţinem neuroni în plăcuţele de laborator. Poţi efectiv să vezi aceste mici creiere dezvoltându-se în laborator”, spune acesta.

Sergiu Paşca: “Pur şi simplu nu-mi imaginez cum aş putea să fac această cercetare care o fac aici, în România, chiar dacă am elimina barierele sociale ale cercetării”

“Statele Unite investesc sume gigantice în cercetare. Numai Institutul Naţional al Sănătăţii american  investeşte  anual 31 de miliarde de dolari. Vă daţi seama, asta reprezintă, dacă nu mă înşel, o şesime din Produsul Intern Brut al României. Pur şi simplu nu-mi imaginez cum aş putea să fac această cercetarea care o fac aici în România, chiar dacă am elimina toate aceste bariere sociale ale cercetării, chiar dacă am elimina barierele de genul, şeful de catedră care pentru un motiv sau altul nu te place, şi care are atât de multă putere încât îţi poate pune barieră la orice etapă a carierei tale, trebuie să predai mai mult sau mai puţin sau trebuie să pui o anumită persoană pe articol doar pentru că e în acelaşi departament cu tine, deşi conceptual nu a avut nicio contribuţie. Lucrurile acestea te consumă emoţional, şi cred că o altă capcană e că încetul cu încetul devii parte a sistemului.”, a spus Sergiu Paşca.

Povestea cercetătorilor români, Sergiu Paşca şi Constantin Rezlescu, din cadrul emisiunii “Lumea şi noi”, este prezentată în video de mai jos.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=lYSlROmbC2w&feature=share&list=UUhdrIsYOHZXgEyCLaOHc2Ew&index=22″]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Aiudeni

Aiudenii de la Pepiniera Șoșa, ofertă bogată de pomi fructiferi și plante exotice, la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Gradinarului de la Alba Iulia

Publicat

în

Prezenți la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Grădinarului de la Alba Iulia, aiudenii de la Pepiniera Șoșa oferă o gamă variată de pomi fructiferi, plante exotice, plante ornamentale și multe altele.

„Sunt de meserie inginer horticol. Avem o pepineră cu o multitudine uriașă de produse. De la pomi fructiferi, trandafiri, arbuști, plante exotice la plante ornamentale, flori. Prețurile pleacă de la 10 lei și ajung până la 100 de lei, pentru cele cu rădăcină liberă. Pentru plantele la ghiveci diferă prețul de la fiecare speci în parte, cât de greu este de făcut, cerere și așa mai departe. Pasiunea a început când m-am angajat într-un magazin de protecție a plantelor în urmă cu 20 de ani. De acolo, am început să dobândim cunoștințe și am început ușor, ușor să și producem”, a povestit Lucian Șoșa despre standul său de plante.

Timp de cele 3 zile ale Târgului Grădinarului, Lucian Șoșa așteaptă doritorii o diversificare foarte mare de produse, spre exemplu: castan comestibil, moșmon, kaki, rodie, corn, arunia. Cele mai căutate sortimente sunt cireșul amar sau cireșul alb.

Cu o experiență de peste 16 ani și aproximativ 200 de soiuri de pomi, Pepiniera Șoșa este localizată în Aiud. Aceasta se ocupă și produse de pesticide sau aranjamente florale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

O antreprenoare din Aiud a reușit să dezvolte, de mai bine de un deceniu, un brand care perpetuează moştenirea culinară a regiunii

Publicat

în

În inima României, la Aiud mai exact, un brand se dezvoltă de mai bine de un deceniu, pe rădăcinile sădite de fondatoarea sa, Adriana Duna.

Afacerea poartă numele „De la Georgia”, referire la fiica antreprenoarei, şi este ca o carte de poveşti gastronomice, readuse la lumină din arhivele perioadei în care orașul a reprezentat un nucleu important al Transilvaniei, zona moştenind un amestec de gusturi şi reţete lăsate de saşi, maghiari şi români.

„Avem o poveste profundă legată de tradiţiile bucătăriei transilvănene, purtăm o ştafetă a gusturilor şi a tehnicilor culinare care s-au transmis de-a lungul generaţiilor. De la mamele şi bunicile noastre, am învăţat secretele şi reţetele tradiţionale, dar ne-am şi adaptat la cerinţele şi gusturile contemporane, perpetuând astfel moştenirea culinară a regiunii”, îşi explică demersul Adriana Duna.

Absolventă a Facultăţii de Chimie şi Chimie Industrială de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi a Facultăţii de Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică de la U.S.A.M.V. Bucureşti, Adriana Duna a intrat în mediul de afaceri în 1994, pornind cu o sumă de bani împrumutaţi de la un prieten pentru a deschide o firmă.

Debutul l-a făcut cu un mic magazin, extinzându-se apoi în domeniul tâmplăriei PVC şi al amenajărilor interioare, potrivit businessmagazin.ro. După criza care a început în 2008, a făcut o schimbare de macaz şi a fondat „De la Georgia”, un business în domeniul alimentar, care s-a extins mai târziu şi cu două proiecte în HoReCa – restaurantul La Conac şi spaţiul pentru evenimente La Baltă, ambele în Aiud, judeţul Alba.

„Pe partea de producţie alimentară, facem o varietate de produse de băcănie, precum jeleuri cu pectină din fructe, batoane de casă, dulceaţă şi zacuscă transilvăneană. Vindem băcăniilor din judeţul Alba şi din ţară, magazinelor Transeuro din Alba, magazinelor AvisCom din Alba şi Hunedoara, magazinelor Home Garden din Cluj, în cofetăria proprie din Aiud, la punctul de lucru din Kaufland Alba Iulia şi online. Căutăm în continuare colaboratori interesaţi de produsele noastre de băcănie. Şi nu doar atât, pentru că brandurile dezvoltate sub umbrela De la Georgia şi-au găsit locul şi pe rafturile magazinelor Lidl, Profi şi Remarkt. Cea mai vizibilă marcă din grup este Jelicii. Preţurile, potrivit site-ului, pornesc de la 3,49 de lei pentru un baton de casă, urcă la 6,9 lei pentru o pungă cu mix de jeleuri şi ajung la 18,9 lei pentru un borcan de zacuscă”, a declarat Adriana.

„De asemenea, în cadrul laboratorului propriu, producem prăjituri de casă şi torturi, pe care le comecializăm în cofetăria noastră din Aiud, în Kaufland Ampoi din Alba Iulia şi la evenimente, unde suntem prezenţi cu candy bar. La nivel de grup, avem 160 de angajaţi, cu o cifră de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro. Oferim şi servicii de catering, pentru diverse companii, şcoli şi alţi parteneri. Gestionarea unui business vine cu multe provocări”, recunoaşte Adriana Duna, iar pe drumul parcurs până acum a acumulat mai multe lecţii. Una dintre ele este că angajaţii specializaţi sunt esenţiali pentru creşterea afacerii.

„Găsirea şi păstrarea acestor talente pot fi o provocare într-un mediu concurenţial sau în condiţiile unei pieţe a muncii fluctuante. Taxele mari şi o legislaţie în continuă schimbare pot afecta profitabilitatea şi stabilitatea financiară a afacerii noastre. Adaptarea la noile reglementări şi gestionarea corectă a impozitelor devin priorităţi constante”, mărturiseşte ea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

Rareş Hurghiş, originar din Aiud, declarat cel mai bun influencer în domeniul energiei, în Europa Centrală și de Est

Publicat

în

Rareş Hurghiş, strategy expert al Engie Romania, originar din Municipiul Aiud, a câștigat premiul la categoria „Cei mai influenți tineri” din domeniul energiei din Europa Centrală și de Est.

„Felicitări aiudeanului Rareș Hurghiș pentru premiul obținut în competiția TOP CEE ENERGY INFLUENCERS, respectiv Best Young Energy Influencer in CEE!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

CEENERGYNEWS este portalul dedicat energiei care își propune să furnizeze știri și analize actualizate privind agenda energetică în peste 20 de țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Pe acest site, sunt publicate cele mai recente tendințe din industrie, factorii cheie care formează piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, precum și reglementările UE care afectează industria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud