Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud, beneficiarul celui mai mare proiect de infrastructură de învăţământ din România

Publicat

în

Colegiul Bethlen Gabor din AiudCel mai mare proiect de infrastructură şcolară din România, derulat prin ADR Centru Alba Iulia, este în curs de implementare la Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” din Aiud, o instituţie cu predare exclusiv în limba maghiară.

Proiectul, al cărui beneficiar este Primăria municipiului Aiud, are o valoare de 29,65 milioane de lei. În prezent, proiectul este finalizat în proporţie de 40% şi până la debutul anului şcolar 2014-2015 colegiul ar trebui inaugurat în noua sa formă, modernizată. Lucrările sunt executate de SC Newamport Compani Bistra, câştigătoarea licitaţiei electronice. Potrivit doamnei Delia Florea, directorul tehnic al Primăriei Aiud, prin acest proiect se intenţionează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie, dotarea cabinetelor de specialitate şi structurilor de cazare pentru elevii colegiului, pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene. Prof.  Ildikó Szőcs, directoarea Colegiului “Bethlen Gabor” Aiud, spune că investiţia este binevenită după cei 391 de ani de funcţionare a acestei instituţii de învăţământ. Directoarea colegiului aiudean a declarat că de această investiţie pe fonduri europene vor beneficia aproximativ 700 de elevi veniţi aici din toată Transilvania şi cei 82 de profesori care asigură buna funcţionare a procesului de învăţământ. Pe timpul lucrărilor, în perioada anului şcolar, elevii sunt mutaţi, prin rotaţie, în alte spaţii ale colegiului. Directorul tehnic al Primăriei Aiud, Delia Florea, a insistat asupra faptului că monumentul de secol cinsprezece, respectiv anasmblul format din cinci corpuri de clădire, este reabilitat păstrându-se tendinţele arhitecturale iniţiale. Până în prezent a fost finalizat şi dat în folosinţă un singur corp de clădire – C3.
De menţionat că în toate cele cinci corpuri de clădire ale colegiului au fost schimbate instalaţiile electrice, instalaţiile sanitare şi de alimentare cu apă, instalaţiile de încălzire, a fost refăcută izolaţia termică, acoperişurile şi au fost înlocuite geamurile. În jurul clădirilor, pentru a înlătura complet pericolul de infiltrare a apei în zidurile recent renovate (cum s-a mai întâmplat înaine de renovare) a fost gândit şi realizat un sistem de drenaj. În acest context, pe parcursul lucrărilor de renovare au avut loc fenomene de tasare a solului într-o anumită parte a curţii, presupunându-se că şi subsolul acestui colegiu este străbătut de galerii secrete de refugiu, construite acum câteva sute de ani. În plus, au fost descoperite şi instalaţii de canalizare confecţionate din tuburi din lemn de fag, cu bride de metal, având îmbinarea capetelor în cep cu colier metalic. Tubulatura este din fag şi a fost găsită la o adâncime de aproximativ un metru. Tuburile şi îmbinările lor sunt fixate, aidoma butoaielor de astăzi, cu cercuri din metal. Interesant este că, deşi au o vechime mai mare de un secol, tuburile din fag folosite pentru canalizare nu erau mucegăite, constructorii explicând aceasta prin faptul că prezenţa permanentă a apei în acestea a împiedicat deteriorarea (ca la butoaiele de vin, care în prezenţa umezelii se umflă, se etanşează şi se păstrează intacte).
La finalizarea lucrărilor, Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” va avea un campus preuniversitar reabilitat şi echipat, şapte săli de clasă în plus echipate cu dotări moderne de specialitate, 13 săli de clasă dotate cu echipamente IT, un număr mai mare de locuri în internat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
10 Comentarii

10 Comments

  1. Attila

    17.11.2013 la 9:33

    Cum sa fie beneficiarul proiectului Primaria Aiud, mai oameni buni??? Beneficiarul e Colegiul Bethlen si copiii maghiari. Aaaa, ca primaria da miliarde de lei din bugetul orasului, ca parte in proiectul european, pt ca asa funcioneaza treaba cu fondurile europene, asta e altceva. Insa singurii beneficiari ai acestui proiect sunt copiii maghiarilor din oras si din tara, care vin sa invete numai in limba lor materna.Cladirea apartine oricum parohiei reformate de la cluj, care a castigat proiectul.
    Pe scurt, mahiarii vor avea conditii europene pentru studiu.
    Pentru copiii romani pe cand un astfel de proiect, domnule primar??…

  2. Economistul

    17.11.2013 la 11:28

    Attila, pui intrebari prostest6i. Niciodata nu o sa fie facut un priect pentru elevii romani deoarece nici primarul si nici angajatii lui nu stiu sa scrie asa ceva. Si cinstit romanii nu o sa-l ducxa pe primar sa vorbeasca in parlament asa cum au facut maghiarii atunci cand l-au dus [n parlamentul de la Budapesta.

  3. botond

    17.11.2013 la 14:10

    romanasilor….o scriu pentru cei care nu inteleg din ce bani se restaureaza acest colegiu..statul roman are o contributie prin primaria aiud de 2%,restul banilor este alocat de uniunea europeana,si prin donatii din ungaria respectiv austria.

  4. Attila

    17.11.2013 la 14:14

    ai dreptate, Economistule… era o intrebare retorica, oricum… sau prosteasca, asa cum zici tu…cetatean de onoare in orasul ungar infratit, discurs in parlamentul ungar …si cine stie ce daruri a mai primit de la diplomatii politicieni unguri …ce rusine…si se mai si lauda cu asta!

  5. Attila

    17.11.2013 la 14:20

    si draghe Botond, daca tot se umfla mandria maghiara in tine, cat crezi tu ca face 2% din 5 mil de euro?… si eu chiar ma bucur ca se renoveaza cladirile din oras, dar ar fi bine sa renovam mai intai ce apartine orasului si mai apoi ce apartine parohiei reformate de la cluj…iolvon?

  6. botond

    17.11.2013 la 14:30

    macar ma umfla „mandria maghiara”si nu mamaliga romaneasca,care te umfla pe tine…

  7. Z

    17.11.2013 la 18:14

    Nu e usor sa accesezi fonduri, mai ales de asa valoare. Felicitari de la un roman simplu celor de la Bethlen Gabor.
    Scolile noastre sunt bine, aparatura moderna, profesorii bine platiti… nu e nevoie de fonduri, nu stimati reprezentanti ai primariei Aiud ? De lucru in Aiud este prea mult, somaj mic, de ce am atrage fonduri cand voua va merge asa bine.

  8. cristi

    17.11.2013 la 19:54

    proiectul a fost castigat de parohia reformata de ardeal, primaria aiud e partener cu banii
    felicitari ungurilor care stiu sa isi faca treaba si mai stiu sa ia si banii romanilor ca sa isi renoveze scoala pentru copiii lor!
    asa ca nu va mai falositi, voi cei din primarie, ca nu e meritul vostru, voi doar munciti pentru unguri si puneti bani din buget sa reparati scoala

    • mzsolt

      20.12.2014 la 16:56

      Idiotule, si parintii copiilor maghiari platesc taxe si impozite, nu ca tine, somerule…

  9. Laszlo Judit

    21.11.2015 la 6:18

    Vreau să întreb pe directoarea școlii, dacă a citit romanul lui Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Învățământ-Cultură

Cursuri de prim ajutor pentru elevii de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Municipiul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 27 martie 2024, elevii doamnei învățătoare Luminița Manole din clasa a III-a A, de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din municipiul Aiud, și membri ai Centrului cultural-catehetic al Parohiei Ortodoxe Aiud III, coordonat de părintele paroh Nicolae Aloman, inspector pentru editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, au participat la Spitalul Municipal din Aiud la un curs practic de acordare a primului ajutor.

Astfel, sub atenta îndrumare a domnului doctor Lucian Mihai Pascu, medic primar în cadrul secției de ortopedie-traumatologie a spitalului din urbea noastră, și în prezența a numeroși asistenți medicali, cei mici au fost instruiți cum să acorde primul ajutor și cum să acționeze atunci când o persoană din jur are nevoie. De asemenea, prin demonstrații practice, elevii au deprins tehnici precum resuscitarea, bandajarea și aplicarea de atele.

Activitatea copilașilor este parte componentă a proiectului „Urmarea lui Hristos – remediul suferinței și al bolii”, derulat de Parohia Ortodoxă Română Aiud III în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” și cu Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Acoperământul Maicii Domnului” Unirea, în vederea participării la Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” (ediția a XVI-a), organizat de sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. De asemenea, acțiunea de astăzi se încadrează în tematica „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Cursul de prim ajutor a stârnit interesul și entuziasmul școlarilor, care au deprins cunoștințe și abilități necesare pentru a răspunde eficient în situații de urgență. Pe lângă puterea de a salva vieți, astfel de activități dezvoltă în rândul celor mici dragostea și grija față de cei aflați în suferință. Pe această cale, mulțumim conducerii Spitalului Municipal și cadrelor medicale pentru primirea și instruirea elevilor!

As. soc. Alexandra Aloman


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Trei elevi ai Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor de istorie, limba engleză și „Lectura ca abilitate de viață”

Publicat

în

Rebeca, Denis și Paul au obținut premiul I la fazele județene ale olimpiadelor „Lectura ca abilitate de viață”, istorie și limba engleză și s-au calificat pentru faza națioanlă a concursurilor.

– Docea Rebeca, clasa a XII-a B, prof. Rusu Ramona, Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”.
– Sărătean Denis, clasa a IX-a C, prof. Buta Iuliana, Olimpiada de istorie.
– Șimandi Paul, clasa a VII-a, prof. Prața Georgeta, Olimpiada de limba engleză.

„Îi felicităm și le dorim mult succes elevilor noștri calificați la etapele naționale ale olimpiadelor!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Titu Maiorescu” din Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Eleva Amalia Silaghi, de la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, premiul I la faza județeană a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română

Publicat

în

Eleva Amalia Silaghi, de la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, faza județeană și s-a calificat în etapa națională.

Amalia Silaghi este elevă în clasa a VII-a C la Școala Gimnazială ,,Axente Sever” din Aiud. Tânăra a fost felicitată de reprezentanții unității școlare pe pagina de Facebook a unității de învățământ.

„Felicitări elevei SILAGHI AMALIA din clasa a VII-a C de la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, pregătită de doamna prof. BOLDOR ELENA, pentru obținerea Premiului 1 la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, etapa județeană, desfășurată în 09.03.2024 la Alba-Iulia”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud