Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Cu titlu de drepturi salariale câştigate prin hotărâri definitive şi executorii, F.S.I.E. Alba ameninţă cu executarea silită 15 consilii locale

Publicat

în

damoMotive de fapt:

Membrii de sindicat titulari de drept din cadrul organizaţiilor componente FSIE trebuie să beneficieze de punerea în plată suprapusă, conform legii în vigoare, a cel puţin 3 cauze câştigate prin hotărâri definitive şi executorii de instituţia sindicală în perioada 2011 – 2014: cauza pe Reîncadrare conform Legii 221/2008 şi următoarele (plus 33% la salariu pe perioada 01.10.2008 – 31.03.2009), cauza pe recuperare a Indemnizaţiei de Concediu conform Legii nr. 118/2010 (plus 25% la salariu pe perioada vacanţei din 2010) şi cauza pe Reîncadrare conform Legii 221/2008 şi următoarele (plus 33% la salariu pe perioada ponderată 01.01.2010 – 12.05.2011).
În urma demersurilor oficiale întreprinse de FSIE pentru aflarea conformării legale a creditorilor pârâţi-perdanţi, adică unităţi de învăţământ şi consilii locale, faţă de plata acestor drepturi, am descoperit din adresele oficiale de răspuns ale şcolilor faptul că un număr de 15 consilii locale din Alba au îndrăznit să încalce atât hotărârile judecătoreşti definitive care le sunt opozabile direct, cât şi legea în vigoare ce dispune asupra modalităţii efective de punere în plată a sumelor câştigate. Astfel, deşi şcolile şi-au îndeplinit obligaţia de a calcula şi a solicita în mod repetat sumele necesare plăţii, instituţia Consiliului Local nu a finanţat corespunzător legii 16 unităţi de învăţământ din judeţul Alba: Colegiul Tehnic Aiud, Liceul Tehnologic Ciumbrud, Şcoala Gimnazială Livezile, Şcoala Gimnazaială “Lucian Blaga” Ocna Mureş, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Unirea, Şcoala Gimnazială “Ion Breazu” Mihalţ, Scoala Gimnazială “Decebal” Cricău, Liceul “Corneliu Medrea” Zlatna, Liceul “H.C.C.” Abrud, Şcoala Gimnazială “Simion Balint” Roşia Montană, Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Bucium, Şcoala Gimnazială Ciuruleasa, Şcoala Gimnazială Almaşu Mare, Şcoala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra, Şcoala Gimnazială Sohodol, Şcoala Gimnazială “Simion Pantea” Sălciua.
În urma calculelor făcute pe baza documentelor şi a răspunsurilor şcolilor rezultă o creanţă totală scadentă, lichidă şi exigibilă nestinsă pe tranşa a III-a, adică cel mai târziu prin derogare odată cu plata salariilor aferente lunii septembrie plătite în luna octombrie, de aceste consilii locale către membrii noştri de sindicat în sumă totală de aproape 270.000 de lei. În concret, vorbim de circa 138.000 de lei pentru cele 7 şcoli din jurisdicţia sindicală a SIZ Aiud, respectiv de circa 131.000 de lei pentru cele 9 şcoli din jurisdicţia sindicală a SLIZ Apuseni.

Motive de drept:

Plata sumelor reprezentând drepturi salariale obţinute de sindicate în instanţă este reglementată printr-o serie de acte normative, începând cu O.U.G. nr. 71/2009 şi terminând cu O.U.G. nr. 103/2013, ce prevăd eşalonarea pe o perioadă de 5 ani, astfel: 5% din valoarea titlului executoriu în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie, 10% în al doilea an, 25% în al treilea an, 25% în al patrulea an, respectiv 35% în al cincilea an. Fiecare dintre aceste ordonanţe este completată cu reglementări metodologice de punere efectivă în plată emise prin ordin al ordonatorilor principali de credite.
O.U.G. nr. 103/2013, care dispune asupra plăţii titlurilor executorii din perioada 01.01.2014 – 31.12.2014, e completată de două astfel de reglementari, adică Adresa M.E.N. nr. 34/DRUS/ 29.01.2014 care statuează plata în 4 tranşe egale şi ataşate drepturilor salariale aferente lunilor februarie, mai, august şi noiembrie 2014 şi Adresa M.E.N. 883/DRUS/01.10.2014 care derogă de la obligativitatea plăţii tranşei a III-a în luna septembrie 2014 prevăzând posibilitatea legală a plăţii şi în luna octombrie 2014. Mai grav, aceste consilii locale au ignorant şi încălcat până şi recenta H.G. publicată în M.O. nr. 794/31.10. 2014, intrată în vigoare pe 03.10.2014, care dispune suplimentarea bugetului M.E.N. pe anul 2014 cu suma de 14.583 de lei pentru plata titlurilor executorii care intră sub incidenţa ordonantelor anterior menţionate (mai puţin ultima) şi care autorizează Ministerul Finanţelor Publice să introducă modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat, prin aceea că nu au plătit creanţele restante nici până în ziua de azi.

Acţiunea FSIE

În spiritul legii şi al dreptăţii, FSIE consideră ca e inadmisibil ca într-un stat de drept să nu se respecte hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii şi nici legea în vigoare. Învederăm că nu ne este opozabilă nicio argumentaţie de tipul “nu am avut bani”, “nu am primit bani de la Finanţe”, “nu am ştiut ce trebuie să facem” şi altele de acest gen invocate de consiliile locale. Instituţia Consiliului Local, fiind ţinută, prin hotărâri judecătoreşti defintive şi executorii, în solidar cu unităţile de învăţământ, să plătească drepturile salariale şi să asigure finanţarea acestora, s-a dovedit a fi de rea-credinţă şi urmează să suporte consecinţele legii. FSIE întocmeşte deja dosarele de executare silită împotriva celor 15 consilii locale rău platnice şi le va înregistra la executorul judecătoresc competent. Mai departe, FSIE analizează şi posibilitatea formulării de plângeri penale împotriva acestor consilii locale şi a reprezentanţilor lor pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi pentru abuz în serviciu. În spiritul independenţei FSIE, afirmăm că nu acceptăm ca membrii noştri de sindicat să fie lipsiţi de drepturile care li se cuvin şi să cadă victimă luptei şi execuţiilor politice care nu ne sunt opozabile şi de care ne dezicem.

Petre DAMO,
Preşedinte FSIE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Rezultate excelente obținute de elevii Liceului Tehnologic Aiud, în cadrul Proiectului educațional „Împreună pentru Pământ”

Publicat

în

În zilele de 18 și 19 aprilie 2021, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc Proiectul Educațional „Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civică și Ingineria Mediului.

Elevii Liceului Tehnologic Aiud coordonați de prof. OTEL EMILIA CAMELIA  au obținut următoarele rezultate:

– Bradea Cristian locul I
– Chiorean Alexandru mențiune
– Hetea Vasile mențiune


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Locul II la faza județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, pentru elevii Liceului Tehnologic Aiud

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, a avut loc la Alba Iulia, faza județeană a MARATONULUI PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ.

„La acest proiect au participat elevii Căpâlna Dorian,Fufezan Georgiana,Lazăr Mihai,Popa Luca și Popa Tabita din Liceul Tehnologic Aiud ,cu firma IRIS – PHOTO, coordonați de doamnele profesoare Bașa Emeșe și Oțel Emilia Camelia. Echipajul a obținut locul II, la etapa județeană.

Mulțumim mentorilor noștri pentru marea provocare la care am fost antrenați, doamna antreprenor Duna Adriana și Ing. Oltean Ciprian”, au transmis reprezentanții Liceului Tehnologic Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Călin Karina Maria, elevă a Școlii Gimnaziale „Axente Sever” Aiud, mențiune la faza județeană a Olimpiadei de Religie

Publicat

în

Eleva, Călin Karina Maria, de la Școala Gimnaziala „Axente Sever” Aiud, a avut o comportare foarte bună, la faza județeană a Olimpiadei de Religie, fiind recompensată cu mențiune.

„La Olimpiada de Religie, faza județeană, eleva Călin Karina Maria din clasa a VI-a C, coordonată de doamna profesor Lupu Anda Raluca, a obținut mențiune. Felicitări pentru rezultat!”, au transmis reprezentanții Școlii Gimnaziala „Axente Sever” Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud