Rămâi conectat

Actualitate

Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | aiudinfo.ro

Publicat

în

Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | aiud info.ro

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care crestinii ortodocsi vor consuma numai produse de origine vegetala. Incepe la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.

 Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie (Sf. Filip); iar daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Ce presupune Postul Crăciunului

 Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce. Lunea, Miercurea si Vinerea mancam bucate fara ulei si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste. Citește și: urări de Crăciun

Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin; iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.

Sfintii Parinti au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul crestin nu se rezuma doar la abtinerea voluntara de la mancare si bautura, ci si la lupta impotriva patimilor, instinctelor si pornirilor pacatoase ale trupului sau sufletului.

Un post adevarat inseamna renuntare la dragostea fizica, la bautura, plata datoriilor. In sate, in post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se incheie in noaptea de Craciun dupa Litanie.

De pe 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, romanii de la sate incep sa repete colindele.

Ultima zi a postului Nasterii (24 decembrie), numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon (Daniel I, 5, 8-16).

In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Aceast regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop (Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata).

Zile cu dezlegare

  • Zile cu dezlegare la untedelmn si vin: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – caci in aceste zile se sarbatoresc sfinti mai insemnati .
  • Zile cu dezlegare la peste: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare cade Miercurea sau Vinerea. De asemenea mancam peste in Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
  • Mai sunt dezlegari la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii. Citește și: mesaje de anul nou, urări de revelion, felicitări de anul nou

Tipuri de post

Asadar, s-au stabilit diferite tipuri de post. Astfel, el poate fi:

  • integral (total), constand in abtinerea completa de la orice mancare si bautura;
  • postul negru (xirofagie), in care este ingaduita doar hrana uscata: paine, fructe uscate, seminte, legume si apa;
  • postul comun (obisnuit), care admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, inclusiv untdelemnul;
  • postul usor, numit si dezlegare, cand este ingaduita consumarea pestelui, vinului si untdelemnului.

Postul Crăciunului la catolici

Postul Nasterii Domnului este tinut si in Biserica Romano-Catolica, unde e numit Jejunium Adventus Domini (Postul venirii Domnului) sau simplu Adventus, dar e mult mai scurt decat la ortodocsi; el tine numai trei saptamani inainte de Nasterea Domnului, avand zile de post mai aspru miercurea, vinerea si sambata.

Ajunul Crăciunului în România

  • In unele zone in Ajunul Craciunului, gospodarii isi strang din sat tot ce au imprumutat. In Mehedinti parintii pun copiilor banuti in buzunare de Craciun pentru ca anul viitor sa fie imbelsugat.
  • Tot in ajunul Craciunului, painea se asaza sub masa pentru a aduce noroc familiei iar sub fata de masa se pune pleava de grau, pentru belsug.
  • In unele parti ale tarii exista un obicei numit “Umblatul cu icoana”, care semnifica nasterea lui Isus. In nordul Moldovei se pregateste masa de Ajunul Craciunului cu mancare de post. Nimeni nu are voie sa descopere masa pana nu intra preotul pe usa. Preotul blagosloveste masa, gusta primul bucatele, abia apoi mananca cei ai casei.

“Fa stomacul mic, limba tacuta, pastreaza-ti mintea limpede, inima curata, blanda si smerita. Iata postul.” Sfantul Vasile cel Mare

Sursa: avantaje.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Aiud pe Autostrada A10, pentru stingerea unui incendiu izbucvnit la un autoturism

Publicat

în

Pomperii militari din Aiud au fost solicitați să intervină pe Autostrada A10, în după-amiaza zilei de vineri, 19 aprilie 2024, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe autostrada A10, km 53, sens Turda Aiud. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde generalizat un autoturism. Fără victime. Se lucrează la stingerea în totalitate a incendiului”, a mai transmis ISU Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Condiții „speciale” de antrenament oferite de Baza Sportivă Multifuncțională, micilor fotbaliști aiudeni

Publicat

în

O nouă ploaie serioasă a cauzat probleme majore terenului Bazei Sportive Multifuncționale Aiud, care s-a „transformat” într-o adevărata băltoacă, spre amuzamentul micilor fotbalști care ar fi trebuit să se antreneze.

Cu toate că Primăria Aiud anunțase, în data de 14 februarie 2024, că a informat constructorul despre problemele de drenare a apei de pe suprafața de jos, se pare că nici după două luni nu s-a rezolvat nimic, iar după fiecare ploaie terenul sintetic este impracticabil.

Reamintim că Baza Sportivă Multifuncțională Aiud a fost inaugurată pe 2 februarie 2024 și are în componență două terenuri de sportive, unul sintetic, de fotbal, omologat de FRF și un teren sportiv din tartan, tușat pentru minifotbal, handbal , baschet și tenis.

După nici două săptămâni de la inaugurare terenul sintetic a fost inundat pentru prima dată, Primăria Aiud dând vina pe constructor, care nu a remediat problemele nici până astăzi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Publicat

în

Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii.

Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni au fost donate, aduse și montate de voluntarii străini, pe terenul deținut de asociația „Casa Nădejdii”.

Asociatia Casa Nadejdii este condusă din oameni dedicați și cu pasiune care reprezinta o speranta pentru comunitatea aiudeana de aprox 25 ani de când își desfășoară activitatea socio-educațională.

Chiar dacă e construit pe terenul deținut de asociație, parcul de joacă se adresează tuturor copiilor.

”Un grup de 30 germani/ francezi/ și alte naționalități, au vizitat Asociatia Casa Nadejdii Aiud cu scopul de a construi un parc de joaca pentru copiii aiudeni!

Pasiunea pentru mișcare ar trebui insuflată copiilor încă de la cele mai fragede vârste. Evoluția tehnologică de multe ori îi împiedică pe cei mici să se bucure cu adevărat de minunățiile copilăriei.

Parcul de joacă a fost special construit pentru a oferi copiilor aiudeni un moment de respiro, sa se bucure de copilărie și sa uite de jocurile pe telefoanele mobile.

Atmosfera creată este relaxantă, permite socializarea, și aduce multe zâmbete copiilor!

Pe data de 26 Aprilie 2024 vom avea evenimentul “Ziua Porților Deschise” prilej cu care îi invitam pe cei interesați sa ne viziteze și sa ne bucurăm împreuna de un program special” a scris Ciprian Bogdan, pe o rețea de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud