Rămâi conectat

Știri din zonă

La Livezile, apa şi seceta dau bătăi de cap administraţiei, dar mai ales sătenilor

Publicat

în

Daniel-Irimie_primar-LivezileLa Livezile, comuna cu cele mai multe izvoare din zona Aiudului, seceta a început să-şi arate „colţii”.

Deşi până acum nu a plouat prea mult, sistemul de captare şi distribuţie a apei potabile a făcut faţă cererilor. Începând cu duminica trecută, sistemul de distribuţie nu mai face faţă şi produce neplăceri atât locuitorilor din sat, dar şi administraţiei locale, care este arătată cu degetul şi acuzată de parcă ea ar fi de vină că nu a plouat şi că izvoarele şi-au micşorat mult debitul. Seceta nu a afectat numai culturile agricole ori păşunile de pe câmpuri. După câteva luni de secetă, în zonă au început să apară probleme şi în livezile oamenilor, iar cel mai mult lipsa apei se resimte în grădinile de legume. Mulţi dintre localnici şi-au pierdut speranţa că vor mai avea anul acesta gem, dulceaţă ori ţuică, deoarece de pe mulţi dintre pomii fructiferi fructele au căzut neajunse la maturitate, pe pământ, realizând adevărate „covoare” de fructe căzute. Iar singura soluţie de a-şi salva legumele de prin grădini este apa, pe care mulţi nu o mai au în fântâni sau le este greu să o scoată, să o care şi să ude cu ea legumele, aşa că apelează la sistemul de captare şi distribuţie a apei, sistem care încă nu poate satisface toate nevoile de apă deoarece marile captări din localitatea componentă Izvoarele nu sunt încă finalizate şi racordate. Primarul Daniel Irimie ne-a spus că o soluţie pentru a satisface nevoile este un regim de restricţionare a consumurilor: „Cele trei izvoare pe care le-am captat pentru satul Livezile în zona carierei de calcar nu pot face faţă nevoilor. Debitul lor a scăzut şi nu mai au spor în faţa cererii tot mai mari de apă. Lumea s-a cam învăţat să folosească apa de la robinet şi acest lucru este bine, numai că dacă ar folosi apă doar pentru nevoile casnice totul ar fi în regulă”, ne-a declarat acesta. Cel mai supărat din primăria comunei pare a fi consilierul Horaţiu Han.

Acestuia îi sună telefonul din minut în minut şi i se reproşează că nu este apă la robinete. „Normal să nu fie. Am oprit distribuţia aseară pentru a putea să umplem rezervorul să creăm presiune, astfel încât apa să ajungă peste tot. Oricum, după-amiază, când vom relua distribuţia, nu va fi peste tot apă mai mult de o oră. Cererea este mare, iar oamenii îşi udă grădinile cu apă din sistem, secătuind repede rezervele din captare. Credem că vom elabora un program de distribuţie, pe ore, poate aşa să reuşim să satisfacem nevoile locuitorilor”, ne-a declarat domnul Horaţiu Han. Soluţia cu restricţionarea apei nu prea este agreată de nimeni, nici de cetăţeni, dar nici de reprezentanţii administraţiei. „Nu cred că stabilirea unui program de distribuţie este o soluţie. Cred că cel mai bine ar fi ca locuitorii să înţeleagă să folosească apa din reţea doar pentru nevoi casnice: gătit şi spălat. Dat fiind consumul mare, apa nu mai ajunge la cei care au casele undeva mai sus, pe deal. Din această cauză sună mereu telefoanele şi curg reproşurile. Cred că trebuie să convingem cumva cetăţenii să nu mai ude grădinile cu apă din reţea. Mă întreb ce vor face peste câteva luni, când va funcţiona la capacitate tot sistemul: captările şi clorinarea de la Bedeleu şi vor avea contoare la poartă? Și atunci vor consuma apă din reţea pentru a-şi uda grădinile? Atunci vor trebui să plătească serviciului public de distribuţie a apei pentru fiecare metru cub consumat”, ne-a declarat viceprimarul Ioan Oniga. Bătrânii satului povestesc că nu au mai avut parte, până acum, de ani aşa de secetoşi. În anii 1946-1947, ani de referinţă în ceea ce priveşte seceta, au fost afectate celelalte provincii, Transilvania prea puţin, însă şi atunci au fost unele probleme cu apa din fântâni. „Am mai văzut ani secetoşi, dar ca acuma, nu am mai văzut. Chiar şi în ‘46, când se spune că a fost cea mai mare secetă, pe la noi era mai bine. Nu a plouat, dar nici fântânile nu au secat prea tare. Aici am fost feriţi. Acum mulţi nu şi-au mai curăţat fântânile şi toţi aşteaptă să le dea primăria apă pe conductă. De unde atâta apă că doar este secetă şi la noi?”, ne-a declarat unul dintre bătrânii din sat.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. dragos

    13.09.2015 la 11:58

    Din pacate ce spun Batranii din Livezile este valabil peste tot la munte in zona noastra. De la izvoare secate si valaie uscate de unde se adapau animalele, pana la vai de munte unde spun Batranii ca ” asa ceva…niciodata”
    Si de aici intrebarea: Ce se intampla?
    Nu am eu un raspuns… da sigur faptu ca se taie padurile Nu e bine!!!
    in Muntii Sureanu se taie in bazinul hidrografic al barajului Oasa, de unde tot judetul bea apa.
    le doresc spor la toti cei care fac bani din exportul de masa lemnoasa din Romania! traiasca! traiasca! traiasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri din zonă

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Grădinița cu program normal Leorinț

Publicat

în

În cadrul proiectului de parteneriat pe care Grădinița cu program normal Leorinț îl desfășoară cu S.G.A Alba, azi a fost sărbătorită Ziua mondială a apei.

La activitate au participat copiii de la G.p.n. Leorinț împreună cu colegii lor de la G.p.n. Rădești, în prezența d-nelor educatoare Ludușan Marinela și Ursa Cristina, precum și a reprezentantului S.G.A Alba, d-nul. inginer Păcurar Ioan Sorin. Copiii au urmărit o prezentare ppt prin intermediul căreia au învățat că apa ne poate fi prieten, dar și dușman, au răspuns la întrebări privitoare la importanța apei pentru planeta noastră, cum păstrăm apele curate, ce măsuri se iau în caz de inundații, ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai fi apă pe Planeta albastră.

Copiii Gradiniței cu p.n. Leorinț au pregătit un tablou care reflectă importanța apei pentru oameni, plante și animale și care a fost înmânat reprezentantului S.G.A Alba pentru a fi expus la sediul acestuia. Au fost recitate poezii și au fost intonate cântecele cu conținut specific.

Pentru că preșcolarii au știut atât de multe despre apă și importanța acesteia, despre cum putem păstra apele curate, au fost răsplătiți cu diplome, cărți de colorat și dulciuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

A fost sfințită Capela mortuară din satul Leorinț

Publicat

în

În organizarea Primăriei Rădești, peste 100 de credincioși din Leorinț și nu numai, au luat parte duminică, 17 martie 2024, la evenimentul de sfințire a Capelei mortuare situată în incinta cimitirului din localitate.

La slujba de sfințire oficiată în incinta capelei au luat parte: primarul comunei Rădești Alin Nicula, respectiv viceprimarul Tibor Balazs, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, consilieri locali.

Capela a fost realizată din fonduri bugetare ale Primăriei din Rădești, locația urmând să deservească toate cultele religioase din localitate.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată de un sobor de preoți format din: Iulian Morar (Parohia Ortodoxă Meșcreac – Filia Leorinț) preotul Ioan Ghibescu – Parohia Ortodoxă din Rădști, părintele Micloș Horhat (Parohia Reformată din Leorinț).

Potrivit edilului din Rădești, valoarea investiției se ridică la suma de 556.052,51 lei + TVA (termenul de execuție fiind de 7 luni începând cu luna iulie 2023).
După cum preciza primarul, administrația publică a asigurat capacul frigorific pentru sicriu, suportul pentru catafalc, a fost realizat drumul de acces până la capela din cimitir, precum și o parcare în imediata apropiere.

„Chiar dacă nu a fost ușor, cu ajutorul lui Dumnezeu, sfințim astăzi cea de-a doua capelă mortuară din comuna Rădești. Este un moment special, clădirea cu acestă destinaţie arată foarte bine, un mare merit revenind și constructorului care a realizat lucrarea și nu în ultimul rând Consiliului Județean Alba care mereu ne-a fost alături. Aș vrea de asemenea, să mulţumesc consilierilor locali, indiferent de culoarea lor politică pentru modul în care au sprijinit această investiţie. La nivelul comunei, o altă capelă va fi ridicată în perioada următoare, în localitatea Meșcreac”, a ținut să precizeze primarul Alin Nicula.

La rândul său, Ion Dumitrel i-a felicitat pe toți cei ce s-au implicat în realizarea acestui proiect, menționând Rădeștiul ca fiind un exemplu pentru realizarea unor importante proiecte social – comunitare.

„Chiar dacă utilitatea acestei locații este foarte importantă, vă doresc să o folosiți cât mai puțin”, a spus președintele CJ Alba.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiști, după ce și-a agresat fiul în localitatea Rădești

Publicat

în

Marți, 12 martie 2024, în jurul orei 14.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bucerdea Grânoasă au fost sesizați, de către un bărbat de 46 de ani, din localitatea Rădești, cu privire la faptul că a fost agresat de tatăl său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 71 de ani, din localitatea Bucerdea Grânoasă, ar fi devenit violent și și-ar fi agresat fiul.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile, prin care i-au interzis bărbatului să se apropie de fiul său.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud