Rămâi conectat

Aiudeni

Maratonistul Levente Polgar din Aiud intenționează să străbată România, de la vest la est, pentru copiii bolnavi de cancer

Publicat

în

levi-iun-2016Levente Polgar Ioan, tânărul din Aiud care a rămas de la vârsta de șase ani fără o mână în urma unui accident feroviar, își propune să străbată România de la Vama Jimbolia la Vama Veche, purtând un echipament cu numele Asociației ”Little People” și cu mesajul donați doi euro pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer. Această cursă, care a început duminică, este cea mai mare provocare din viața sa. 

Levente Polgar Ioan, căruia prietenii îi spun Levi, a declarat că își propune să alerge din județul Timiș până în județul Constanța, traseu pe care ar urma să-l parcurgă, în 11-12 zile.

Acesta mai este însoțit de doi prieteni care vor străbate traseul pe biciclete. Ruta stabilită este: Vama Jimbolia – Timișoara – Arad – Deva – Simeria – Orăștie – Sebeș – Sibiu – Făgăraș – Brașov – București – Constanța – Vama Veche. Acesta precizează că se va odihni, în adăposturi pe care le va improviza, ”pe marginea drumului, când pică balamalele”, maxim 180 de minute la fiecare 24 de ore.

Ultramaratonistul a postat, în ziua plecării, un mesaj pe contul său de Facebook: ”Cei care doriți sa ne ajutați în aceasta expediție fie pe traseu cu alimente, fructe, gheață, apa rece, sau avem un cont din care ne vom gestiona pe durata deplasării noastre din Jimbolia la Vama Veche. RO24BTRLRONCRT0329751501 cont deschis pe numele POLGAR LEVENTE IOAN , SURPLUSUL VA FI DONAT !!!! Va mulțumim frumos”, a scris Levi.

”De ce alerg? De ce această cursă? Pentru a duce mai departe mesajul Asociației ”Little People”, care susține copiii bolnavi de cancer. Voi purta îmbrăcăminte cu mesajul ”donați doi euro pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer”, pentru ca toată suflarea, de la vest, la est, să-l vadă. Această cursă, de circa 960 de kilometri, trebuie dusă cu mintea, nu cu picioarele. Este o mare provocare pentru mine pentru că urmează să tranzitez mai multe zone ale țării, plec din Banat și ajung în Dobrogea. Sunt oameni diferiți, cu obiceiuri diferite. Mă aștept să întâlnesc persoane ostile, dar și persoane care să-mi întindă un pahar cu apă. Este prima competiție la care nu o să primesc aplauze, diplome sau medalii la finish, însă voi avea o extraordinară mulțumire sufletească. Pentru că iubesc România, voi avea la mine, în permanență, steagul tricolor”, a spus Levi.

Ultramaratonistul a adăugat că greul vine de la București, la Slobozia, unde căldura va fi un obstacol puternic.

”De la București va începe iadul. Aș prefera să ajung în Capitală în a șasea zi. După cum am precizat, nu mă voi odihni la hotel, ci doar în hamace sau alte în adăposturi improvizate, deoarece doresc să mă sacrific pentru copiii bolnavi. Indiferent cum se va încheia această provocare, doresc să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături”, a afirmat Levi.

Tânărul a mai spus că aceasta este cea mai mare provocare din viața sa, iar, când va ajunge în Vama Veche, primul lucru pe care-l va face, își va suna mama, după care va face o baie în Marea Neagră, fericit că a plecat ”de pe uscat și a ajuns în apă”.

Levente Polgar Ioan este un tânăr de 33 de ani, născut în Aiud, care, deși nu are o mână, lucrează în construcții, iar, în lipsa unor sponsori, o parte din banii câștigați îi investește în echipamente sportive. Totul, pentru a duce mai departe mesajul Asociației ”Little People”, ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor și a tinerilor bolnavi de cancer.

Deși a participat în 2015 la peste 45 de competiții la care a parcurs, în total, circa 13.000 de kilometri, Levi nu se consideră un sportiv profesionist și aleargă să ”miște” ceva pentru cei care ”nu pot să vadă luminița de la capătul tunelului”. Acesta vrea să fie un promotor al mesajului ”ajutați copiii bolnavi de cancer”, iar cei care îi văd mesajul să doneze pentru cei aflați în suferință.

Traversarea României nu este singura lui provocare din acest an. Levi s-a calificat la un concurs internațional, pe Mont Blanc (Ultra Trail du Mont-Blanc), alături de alți opt sportivi din România, unde va alerga, în august, 180 de kilometri pentru aceeași cauză nobilă.

La vârsta de șase ani, Levi, care s-a arătat a fi un munte de ambiție, a fost lovit de tren în gara Aiudului și, cu toate că a rămas fără o mână, el nu a pierdut șansa la o viață normală, iar handicapul său nu l-a împiedicat să-și continue drumul. Chiar și după atâția ani, încă mai simte privirile oamenilor și acest lucru ”nu pentru că trece sportivul Levente Polgar Ioan pe lângă ei”.

El spune că reușește să ajungă la linia de sosire a fiecărui maraton doar gândindu-se la copiii aflați în suferință și nu este interesat de locurile unu, doi sau trei. Levente, un om care știe ce este suferința, nu caută premii, medalii, aplauze, sau aprecierea publică, ci doar să ajute copiii bolnavi de cancer și pe cei cu handicap locomotor.

Întrebat fiind cum ar fi decurs viața sa, din punct de vedere sportiv, dacă nu ar fi avut stupidul accident în care și-a pierdut mâna, Levi a răspuns: ”cu siguranță nu aș fi ajuns aici…”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Aiudeni

Aiudenii de la Pepiniera Șoșa, ofertă bogată de pomi fructiferi și plante exotice, la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Gradinarului de la Alba Iulia

Publicat

în

Prezenți la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Grădinarului de la Alba Iulia, aiudenii de la Pepiniera Șoșa oferă o gamă variată de pomi fructiferi, plante exotice, plante ornamentale și multe altele.

„Sunt de meserie inginer horticol. Avem o pepineră cu o multitudine uriașă de produse. De la pomi fructiferi, trandafiri, arbuști, plante exotice la plante ornamentale, flori. Prețurile pleacă de la 10 lei și ajung până la 100 de lei, pentru cele cu rădăcină liberă. Pentru plantele la ghiveci diferă prețul de la fiecare speci în parte, cât de greu este de făcut, cerere și așa mai departe. Pasiunea a început când m-am angajat într-un magazin de protecție a plantelor în urmă cu 20 de ani. De acolo, am început să dobândim cunoștințe și am început ușor, ușor să și producem”, a povestit Lucian Șoșa despre standul său de plante.

Timp de cele 3 zile ale Târgului Grădinarului, Lucian Șoșa așteaptă doritorii o diversificare foarte mare de produse, spre exemplu: castan comestibil, moșmon, kaki, rodie, corn, arunia. Cele mai căutate sortimente sunt cireșul amar sau cireșul alb.

Cu o experiență de peste 16 ani și aproximativ 200 de soiuri de pomi, Pepiniera Șoșa este localizată în Aiud. Aceasta se ocupă și produse de pesticide sau aranjamente florale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

O antreprenoare din Aiud a reușit să dezvolte, de mai bine de un deceniu, un brand care perpetuează moştenirea culinară a regiunii

Publicat

în

În inima României, la Aiud mai exact, un brand se dezvoltă de mai bine de un deceniu, pe rădăcinile sădite de fondatoarea sa, Adriana Duna.

Afacerea poartă numele „De la Georgia”, referire la fiica antreprenoarei, şi este ca o carte de poveşti gastronomice, readuse la lumină din arhivele perioadei în care orașul a reprezentat un nucleu important al Transilvaniei, zona moştenind un amestec de gusturi şi reţete lăsate de saşi, maghiari şi români.

„Avem o poveste profundă legată de tradiţiile bucătăriei transilvănene, purtăm o ştafetă a gusturilor şi a tehnicilor culinare care s-au transmis de-a lungul generaţiilor. De la mamele şi bunicile noastre, am învăţat secretele şi reţetele tradiţionale, dar ne-am şi adaptat la cerinţele şi gusturile contemporane, perpetuând astfel moştenirea culinară a regiunii”, îşi explică demersul Adriana Duna.

Absolventă a Facultăţii de Chimie şi Chimie Industrială de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi a Facultăţii de Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică de la U.S.A.M.V. Bucureşti, Adriana Duna a intrat în mediul de afaceri în 1994, pornind cu o sumă de bani împrumutaţi de la un prieten pentru a deschide o firmă.

Debutul l-a făcut cu un mic magazin, extinzându-se apoi în domeniul tâmplăriei PVC şi al amenajărilor interioare, potrivit businessmagazin.ro. După criza care a început în 2008, a făcut o schimbare de macaz şi a fondat „De la Georgia”, un business în domeniul alimentar, care s-a extins mai târziu şi cu două proiecte în HoReCa – restaurantul La Conac şi spaţiul pentru evenimente La Baltă, ambele în Aiud, judeţul Alba.

„Pe partea de producţie alimentară, facem o varietate de produse de băcănie, precum jeleuri cu pectină din fructe, batoane de casă, dulceaţă şi zacuscă transilvăneană. Vindem băcăniilor din judeţul Alba şi din ţară, magazinelor Transeuro din Alba, magazinelor AvisCom din Alba şi Hunedoara, magazinelor Home Garden din Cluj, în cofetăria proprie din Aiud, la punctul de lucru din Kaufland Alba Iulia şi online. Căutăm în continuare colaboratori interesaţi de produsele noastre de băcănie. Şi nu doar atât, pentru că brandurile dezvoltate sub umbrela De la Georgia şi-au găsit locul şi pe rafturile magazinelor Lidl, Profi şi Remarkt. Cea mai vizibilă marcă din grup este Jelicii. Preţurile, potrivit site-ului, pornesc de la 3,49 de lei pentru un baton de casă, urcă la 6,9 lei pentru o pungă cu mix de jeleuri şi ajung la 18,9 lei pentru un borcan de zacuscă”, a declarat Adriana.

„De asemenea, în cadrul laboratorului propriu, producem prăjituri de casă şi torturi, pe care le comecializăm în cofetăria noastră din Aiud, în Kaufland Ampoi din Alba Iulia şi la evenimente, unde suntem prezenţi cu candy bar. La nivel de grup, avem 160 de angajaţi, cu o cifră de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro. Oferim şi servicii de catering, pentru diverse companii, şcoli şi alţi parteneri. Gestionarea unui business vine cu multe provocări”, recunoaşte Adriana Duna, iar pe drumul parcurs până acum a acumulat mai multe lecţii. Una dintre ele este că angajaţii specializaţi sunt esenţiali pentru creşterea afacerii.

„Găsirea şi păstrarea acestor talente pot fi o provocare într-un mediu concurenţial sau în condiţiile unei pieţe a muncii fluctuante. Taxele mari şi o legislaţie în continuă schimbare pot afecta profitabilitatea şi stabilitatea financiară a afacerii noastre. Adaptarea la noile reglementări şi gestionarea corectă a impozitelor devin priorităţi constante”, mărturiseşte ea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

Rareş Hurghiş, originar din Aiud, declarat cel mai bun influencer în domeniul energiei, în Europa Centrală și de Est

Publicat

în

Rareş Hurghiş, strategy expert al Engie Romania, originar din Municipiul Aiud, a câștigat premiul la categoria „Cei mai influenți tineri” din domeniul energiei din Europa Centrală și de Est.

„Felicitări aiudeanului Rareș Hurghiș pentru premiul obținut în competiția TOP CEE ENERGY INFLUENCERS, respectiv Best Young Energy Influencer in CEE!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

CEENERGYNEWS este portalul dedicat energiei care își propune să furnizeze știri și analize actualizate privind agenda energetică în peste 20 de țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Pe acest site, sunt publicate cele mai recente tendințe din industrie, factorii cheie care formează piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, precum și reglementările UE care afectează industria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud