Rămâi conectat

Politică

Peste 50.000 lei au fost cheltuiți de administrația din Aiud pentru „planuri” produse de o firmă fără angajaţi

Publicat

în

Conform unui comunicat emis recent de Primăria Aiud, interesul acesteia faţă de mobilitatea urbană este cert. Potrivit municipalităţii, uşurinţa şi eficienţa cu care se vor deplasa cetăţenii pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport face obiectul unei dezabateri publice, în premieră, la Aiud, şi reprezintă avanpremiera la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care este un plan strategic conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a cetățenilor și a companiilor în orașe și în împrejurimile acestora, în vederea creșterii calității vieții.

Înţelegem şi că planul stabilește modul în care se vor pune în aplicare conceptele moderne de management al mobilității urbane durabile, așa cum au fost definite și implementate la nivel european. Scopul acestuia este de a identifica și a preciza clar care sunt măsurile și proiectele finanțabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, reprezentând totodată o documentație complementară strategiei de dezvoltare teritorială și planului urbanistic general. Conceputul pune accent deosebit pe implicarea cetățenilor și a tuturor părților interesate, pe coordonarea politicilor între sectoare (transport, utilizarea teritoriilor, mediu înconjurător, dezvoltare economică, politici sociale, sănătate, siguranță, etc.), între diferitele niveluri de autoritate publică și între autoritățile învecinate, prezentând și o viziune sustenabilă de dezvoltare pentru zona urbană și periurbană a municipiului Aiud.

Planul întocmit la nivelul UAT Municipiul Aiud, supus dezbaterii publice, poate fi consultat pe site-ul oficial al Primăriei Aiud, precum și la punctul de documentare al instituției, respectiv Biroul Comunicare și Relații Publice, propunerile și sugestiile fiind așteptate până la data de 8 martie 2017.

Ce a lipsit din comunicarea oficială a primăriei: sumele de achiziţie a planului, care a fost achiziţionat direct, în SEAP, cu suma de 43.750 lei, fără TVA, valoarea lui totală fiind de 52.062,5 lei. Suma este una considerabilă, în măsura în care, alte primării, cum ar fi cea de la Ocna Mureş, şi-au achiziţionat planul gratuit.

PMUD-ul este un concept nou, nu am înţeles prea bine care sunt beneficiile lui şi mă aştept ca municipalitatea, reprezentată de conducerea executivă a Primăriei Aiud, să explice concret utilitatea lui, precum şi justificarea cheltuirii, prin achiziţie directă, a sumei de 52.062,5 lei.

Cu privire la acest plan, reprezentantul BERD s-a exprimat cu speranţa că va fi luat în considerare, pentru că nu există stabilite norme clare de control în privinţa implementării lui şi, mai mult decât atât, planul este deocamdată la nivel de cercetări şi discuţii. Declaraţia a fost dată pentru probikeaddiction.ro, care şi-a exprimat o concluzie „uşor acoperită de scepticism” cu privire la PMUD, cel pe care l-a achiziţionat, în mod direct, Primăria Aiud, cu o sumă frumuşică, mai ales pentru un buget care are de acoperit nevoi ale cetăţenilor, mai concrete şi mai importante pentru ei.

Despre societatea care a vândut planul, am căutat, de asemenea, nişte informaţii. Firma, la o simplă căutare pe internet, se vede că produce sute de mii lei din contractele încheiate cu autorităţile locale, fără să fie nevoită să aibă vreun angajat. Puterea.ro dezvăluie că e vorba de o firmă de apartament care produce hârtii pe banii primăriilor, iar planurile de mobilitate urbană sunt o adevărată mană cerească pentru această societate.

Acum, mai e de dorit ca Primăria Aiud să ofere câteva explicaţii pe marginea acestui subiect pentru că, în situaţia mea, mai sunt mulţi cetăţeni ai Aiudului care ar vrea poate să ştie la ce serveşte efectiv acest plan în proiectul de dezvoltare a localităţii. Nu vreau să cred că, din banii aiudenilor, am cumpărat scump nişte hârtii care nu ajută la nimic. Chiar dacă a fost lansată o dezbatere fără să se precizeze suma cheltuită de la bugetul local pentru achiziţia directă a planului (e vorba de cei 52.062,5 lei), dezbaterea poate fi cu dublu sens, adică Primăria Aiud poate să lămurească precis necesitatea achiziţiei, oportunitatea şi justificarea ei.

Aştept cu interes detaliile pentru clarificare şi sunt sigură că, la aşa o achiziţie, toţi aiudenii vor deveni la fel de interesaţi de acest subiect.

Consilier local independent,
Ionela Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
6 Comentarii

Un comentariu

  1. un tip

    14.02.2017 la 20:28

    Acest om este de o prostie cum rar mi-a fost dat sa intalnesc. Habar nu are la ce foloseste un asemenea plan de mobilitate, pe care TOATE administratiile trebuie sa-l aiba. Pretul este unul competitiv pe piata, chiar mic in comparatie cu alti furnizori de asemenea servicii. Iar despre achizitie, daca ar citi inculta putin legea achizitiilor publice, s-ar lamuri ca se face DIRECT pana la o anumita valoare, 100 mii euro. Daca acum este in dezbatere publica, inseamna ca achizitia s-a facut anul ttecut.

    • achizitorul

      15.02.2017 la 8:56

      Tipule nu prea esti informat in ceea ce priveste achizitia directa. 100 mii euro este pragul pentru lucrari si este aferent legii vechi respectig OUG 34/2006 care este abrogata de aproare 1 an. Azi functioneaza legea 98/2016 si HG 395/2016 iar pragul de achizitie directa pentru servici si produse (care fac obiectul achizitiei vizate) este de 132519 lei Art 7 alin 5 dil L98/2016. Achizitia directa nu inseamna ca achizitorul poate acorda discretionar un contract cui doreste ci in baza unor principii cum ar fi eficienta economica, nediscriminarea, tratamentul egal si asumarea raspunderii (conform Art 2 din L98/2016). Conform HG 395/2016 Primaria (in calitate de autoritate contractanta trebuie sa notifice (pentru ca apare la plural cuvantul notificari) mai multi operatori prin intermediul SEAP pentru a primi oferte iar dupa un termen de 2 zile sa atribuie oferta unui operator care prezinta oferta cea mai avantajoasa. ACHIZITIA DIRECTA NU DA DREPTUL NIMANUI DE A UZA DISCRETIONAR DE BANUL PUBLIC.

  2. margareta

    15.02.2017 la 8:35

    Aflam inca una din cenaclul gafele si incompetenta Primariei. Unde este transparenta doamna primar? Va rugam sa faceti publice evaluarile firmelor care presteaza servici de intocmire astfel de documentatii. din cate oferte s-a ales aceasta societate. La cate societati s-au trimis notificari conform HG 395/2016 pentru a primi oferta. In acest caz departajarea firmelor trebuie sa fie facuta de experienta personalului in astfel de planuri. Care personal daca aceasta firma nu are angajati? Ce se intampla cu promisiunea ca ne veti administra banii cu chibzuinta. asa ceva nu se mai poate. Daca nu faceti publica justificarea alegerii firmei personal va fac plangere penala dvs. si responsabililor de achiziti publice.

  3. Aiudeanu

    16.02.2017 la 22:30

    „uşurinţa şi eficienţa cu care se vor deplasa cetăţenii pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport face obiectul unei dezabateri publice, în premieră, la Aiud”….. Pai asta ne trebuie la Aiud, nu investitii si locuri de munca??? Ne ocupam de prostii??? Ocna Muresul si-a achizitionat GRATIS???Incompetenta nu are limite la noi! Rusine O.B.!!!!!

    • eco

      17.02.2017 la 18:31

      Daca ati afla ca Ocna Mures nu detine acest document, ce i-ati spune independentei guralive?

      • Dac liber.

        18.02.2017 la 18:39

        …”In sistemul de achizitii SEAP se vede ca Aiudul a mai dat un contract catre firma actualului City manager al municipiului Alba Iulia…..” De asta ce zici, eco? Le mai iei apararea la penali?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Beniamin Todosiu, deputat PSD: „Solicit public demiterea conducerii politice a Spitalului Aiud, din cauza neregulilor descoperite de Curtea de Conturi”

Publicat

în

Spitalul Municipal Aiud nu funcționează bine din cauza unei conduceri incompetente, care a fost pusă politic și care este ținută în brațe de primarul liberal Oana Badea. Am sesizat acest lucru în mai multe rânduri, iar Curtea de Conturi îmi dă dreptate.

În urma unui audit, pe care l-a derulat în acest, Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli privind achizițiile publice efectuate de unitatea sanitară, care se află în subordinea administrației locale din Aiud.

Astfel, în urma misiunii de audit, care a vizat doar achizițiile publice, inspectorii Curții de Conturi au găsit șapte abateri de la legalitate și regularitate. Conducerea spitalului nu a respectat pragurile valorice prevăzute de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, până la care avea dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii, și a divizat achizițiile publice în valori mai mici, cu scopul încadrării în pragurile valorice pentru achiziții directe și a se evita aplicarea unor proceduri concurențiale de atribuire.

De asemenea, Curtea de Conturi a constat că spitalul din Aiud nu respectă în totalitate prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, referitoare la derularea etapei de planificare/pregătire a procesului de achiziție publică și nu supune spre avizarea Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Aiud achizițiile directe efectuate, a căror valoare individuală depășește suma de 50.000 lei.

De asemenea, alte probleme constatate sunt: „nerespectarea în totalitate a prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, referitoare la derularea etapei de planificare/pregătire a procesului de achiziție publică” și faptul că „evidența contabilă la Spitalului Municipal Aiud nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale care reglementează acest domeniu”.

Cea mai gravă problemă, care indică serioase suspiciuni de corupție, este „nerespectarea și neasigurarea tratamentului egal al tuturor operatorilor economici care pot oferta bunurile ce se solicită a fi achiziționate”. Practic, pe lângă faptul că au fost realizate cu încălcarea unor prevederi legale, este posibil ca anumite achiziții să fi fost făcute cu dedicație, astfel încât să favorizeze anumite firme prietene.

Pentru abaterile constatate în urma misiunii de audit, Camera de Conturi Alba a întocmit un proces verbal de constatare și sancționarea a contravențiilor, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 60.000 lei.
În urma acestor concluzii clare ale auditului Curții de Conturi, constatăm că sesizările primite de la numeroși cetățeni din Aiud sunt confirmate și de cea mai importantă instituție de control. Astfel, activitatea Spitalului Municipal Aiud este grav afectată de incompetența conducerii pusă politic de primarul Oana Badea și de Partidul Național Liberal.

În calitate de membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, solicit public DEMITEREA conducerii unității medicale și declanșarea procedurilor legale pentru recuperarea prejudiciului și pedepsirea vinovaților. Să nu uităm că în spitalul din Aiud au murit oameni, iar aiudenii încă așteaptă răspunsuri și măsuri clare din partea celor care ar trebui să le reprezinte interesele: primarul Oana Badea și echipa administrației locale.

 

Beniamin Todosiu,
deputat PSD


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Tünde-Renata Giurgiu, candidatul USR pentru Primăria Comunei Mirăslău

Publicat

în

USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare pentru dezvoltarea comunității.

Educată în spiritul valorilor locale, Renata este absolventă a Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia. Este licențiată în Contabilitate și Informatică de Gestiune și are un masterat în Contabilitatea și Auditul în Instituții Publice. De asemenea, a obținut o licență în Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, completându-și profilul profesional cu cursuri de calificare ca Expert în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene și de Mediator Școlar.

Cu o vastă experiență profesională ce cuprinde roluri de economist, profesor și expert în vânzări, Renata propune o administrare a Primăriei Mirăslău axată pe transparență, eficiență și dezvoltare sustenabilă. Viziunea sa include îmbunătățirea infrastructurii educaționale, accesul facil la fonduri europene și crearea unui mediu propice pentru tineret și inițiativele comunitare.

Tünde-Renata Giurgiu, alături de USR Mirăslău susțin buna dezvoltare a comunei Mirăslău și schimbările făcute în mod asumat.

Împreună pentru Mirăslău.
Uniți Sigur Reușim!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Lucian Alba, consilier local exclus de USR se alătură liberalilor

Publicat

în

La Aiud, consilierul local, Lucian Alba, se alătură echipei liberale. Consecvent opțiunii de dreapta și susținător al proiectelor care unesc comunitatea își propune să ia parte la dezvoltarea comunității.

“Am fost crescut și educat în spiritul muncii și al respectului față de comunitate. Am absolvit Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” din Ciumbrud, iar de atunci, pas cu pas, am pus bazele unei firme de transport și mi-am construit o carieră pe cont propriu.

Apoi, visul de a aduce o schimbare pozitivă în comunitate s-a transformat într-o misiune de viață, care m-a motivat să pășesc în arena politică. Decizia de a mă alătura echipei liberale este rezultatul unei reflecții profunde asupra direcției în care doresc să îmi duc angajamentul civic. Astfel, încep o nouă etapă a carierei mele politice, cu convingerea că, împreună cu PNL, voi putea să fiu cu adevărat alături de toți aiudenii”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud