Rămâi conectat

Aiudeni

Povestea de succes a cercetătorului Sergiu Pașca, originar din Aiud, subiect de film documentar pe TVR Info

Publicat

în

Profesorul Sergiu Paşca, profesorul de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, deschide seria poveştilor de succes ale cercetătorilor români de pe continentul nord american, într-un interviul realizat de jurnalistul Marian Voicu.

Săptămâna aceasta, sub genericul „Prezenţe româneşti”, TVR Internaţional aduce în atenţia publicului poveşti de succes ale unor personalităţi de origine română care fac parte din lumea academică de peste ocean şi care scriu istorie în domeniile lor de activitate, în SUA şi în Canada.

Profesorul Sergiu Paşca deschide seria poveştilor de succes ale cercetătorilor români de pe continentul nord american. Este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. Laboratorul pe care îl conduce Sergiu Pașca studiază de 10 ani mecanismele celulare care duc la apariția afecţiunilor neuropsihiatrice și la noi modalități de tratament.

Studiile sale au dus la desoperiri fundamentale în neuroștiințe și l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său.

„Cum este construit creierul uman și care este cauza afecțiunilor neuropsihiatrice?” Aceasta este întrebarea la care caută un răspuns. Tehnicile aplicate în laboratorul său par a fi alchimie celulară – reprogramarea celulelor stem în neurocelule și construirea de organoizi și asembloizi neurali implantați în creierul unor șobolani, metodă care permite studierea, biologia bolilor neurodegenerative la oameni.

„Cred că nu a existat o perioadă mai promițătoare pentru biologie și pentru neuroștiințe ca acum. Poate că deceniile trecute sau secolul trecut a fost secolul chimiei și poate că înainte a fost al fizicii. Dar următoarele decenii vor fi ale biologiei și ale medicinei. Și cred că pentru prima dată începem să accesăm ceea ce am putea zice că este ultima frontieră a biologiei – creierul uman. Și vor fi atât de multe descoperiri care vor putea fi făcute despre creierul uman în următoarea perioadă, nu numai despre ce înseamnă bolile psihiatrice sau neurologice, dar pur și simplu ce face creierul nostru atât de unic”, afirmă cu tărie Sergiu Pașca.

Sergiu Pașca a ajuns la Stanford în 2009, lăsând în urmă Aiudul natal și Clujul studenției, fiind încă de atunci o stea în devenire, la nici 31 de ani, având o viziune clară despre ținta cercetării sale și o teorie absolut originală privind cauzele autismului. În prezent, este tot la Stanford, profesor, și are propriul laborator, unul dintre cele mai puternice din lume în psihiatrie.

Profesorul Pașca se află astăzi la frontiera neuroștiințelor, experimentand tehnici inovatoare și avansând rapid în cercetarea afecțiunilor neuropsihice. Nu este doar un om de știință cu intuiții extraordinare, este și un profesor căutat de doctoranzi și postdoctoranzi din întreaga lume și un comunicator înzestrat. Are toate datele unui laureat Nobel, spune Marian Voicu, jurnalistul TVR care a stat de vorbă cu Sergiu Paşca pentru emisiunea „Prezenţe româneşti”, de la TVR Internaţional.

sursa: tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Aiudeni

Aiudeanul Polgar Levente, prima persoană cu handicap din lume care a reușit să termine un ultramaraton

Publicat

în

Ultramaratonistul Polgar Levente, a obținut o performanță remarcabilă în lumea sportului. El a devenit prima persoană cu o infirmitate care a reușit să încheie „Tor des Geants,” o competiție extenuantă de alergare montană desfășurată pe parcursul a 330 de kilometri, pe timp de zi și noapte, în mijlocul Alpilor.

Nr. 486 la ediția din 2023 a cursei „Tor des Geants,” care s-a desfășurat în perioada 10-16 septembrie, Levente Polgar a dat dovadă de o rezistență uimitoare. El a străbătut un traseu dificil de 326 de kilometri prin Alpi și a trecut linia de sosire într-un timp de 144 de ore, 38 de minute și 46 de secunde. Notabil este faptul că Levente a parcurs această aventură fără să se sprijine de bastoane și fără o echipă de suport la dispoziție.

Într-un discurs emoționant ținut la Instituția Prefectului din Alba, sportivul a relatat, pentru ziarulunirea.ro, care a fost parcursul său în cadrul acestei competiții.

„Cursa a avut un traseu de 330 kilometri, desfășurată la altitudini foarte mari, presărată cu numeroase obstacole. Competiția a durat 140 de ore, din care am dormit 9 ore. M-am pregătit pentru această cursă timp de 8 ani. Pot spune că în timp ce alți concurenți au fost prezenți cu diverși specialiști în staff-ul lor, eu l-am avut pe Dumnezeu în echipa mea. După această cursă, mărturisesc că văd viața cu alți ochi și mi-am stabilit noi repere pentru viitor. Viața este un dar gratuit pe care îl primim în fiecare zi și trebuie să ne bucurăm de ea”, a declarat campionul nostru Ioan Levente Polgar.

Prefectul Nicolae Albu și subprefecții Corneliu Mureșan și Andrei Vincze i-au înmânat sportivului o plachetă omagială, în semn de prețuire și respect pentru promovarea sportului, a județului, a țării pe plan internațional.

„Avem nevoie de oameni care să ne inspire, care să-și depășească limitele. Vă mulțumim că sunteți un model pentru noi toți și în special pentru generația tânără, de a nu renunța niciodată, oricâte obstacole se află în calea noastră. Sunteți un exemplu, o sursă de inspirație și ne manifestăm tot respectului pentru performanța dumneavoastră excepțională”, a precizat prefectul Nicolae Albu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

Aiudeanul Dorel Lazăr, marele premiu la festivalul de umor „Zâmbete în prier”, de la Vișeul de Sus

Publicat

în

„Zâmbete în prier”, unul dintre cele mai longevive festivaluri de umor din România, ajuns la ediția a XXI-a, organizat de Primăria și Consiliul local al orașului Vișeu de Sus, în colaborare cu Uniunea Epigramiștilor din România (UER), și-a desemnat câştigătorii. Cu această ocazie, încă un premiu pentru umor a fost câștigat de către aiudeanul Dorel Lazăr.

Sâmbătă, 29 aprilie 2023, la Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de a XXI-a ediții a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care județul Alba a fost reprezentat de colegul nostru, Dorel Lazăr. Cu peste 150 de lucrări de literatură umoristică înscrise la concurs, festivalul se situează pe locul 2 în țară, după festivalul albaiulian „Alb-Umor”, organizat de către Consiliul Județean Alba, și se încadrează în cele mai importante festivaluri de gen din România.

Dorel Lazăr obținut premiul I la secțiunea „gazel”, gen literar conceput și promovat de mare nostru poet ardelean George Coșbuc. Redăm mai jos gazelul câștigător, care a avut ca temă „Despre sănătate”:

Ceva ce cred că nu se poate:
Reforme azi în Sănătate

S-au încercat și mai-nainte,
Dar n-au fost bine calculate

Iar legile ce-aveau viziune,
Ciudat, dar nu au fost votate.

Ne pleacă medicii de-a valma
La muncă în străinătate

Iar cei rămași nu au salarii
Cum s-ar cădea, nici jumătate.

Medicamentele sunt scumpe,
Nu sunt, sau sunt pe terminate.

Spitale-avem cu igrasie
Și multe chiar dărăpănate

Promit aleșii noi spitale
Și-apoi îi doare-n cot de toate…

Hai, ia un ceai de tei, bunico,
Că e curată sănătate

Și nu mai cârcoti atâta
Că n-o să faci așa dreptate

La anu’ du-te și votează,
S-avem aleși pe meritate!

La concursul de epigramă au participat 105 dintre cei mai buni epigramiști, 73 de participanți au fost la secțiunea parodie, peste 140 de autori la secțiunea gazel, dar și 50 de autori de carte de umor din România și Republica Moldova. Pe lângă această performanță, colegul nostru a reușit să câștige și locul 2 la concursul de epigrame adhoc.

Potrivit celor declarate de Dorel Lazăr, acesta este primul concurs de marcă de literatură umoristică din acest an, realizat sub egida Uniunii Epigramiștilor din România, cel de al doilea ca importanță urmând să fie organizat la Alba Iulia, Festivalul Internațional de Epigramă și Literatură Umoristică „Alb-Umor”, organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia și Teatrul „Prichindel”.

Festivalul albaiulian se va desfășura cel mai probabil în perioada 8-9 septembrie 2023, în seculara cetate a Albei Iulia și se aşteaptă participarea a peste 350 dintre cei mai talentați umoriști români. „Festivalul concurs de la Vișeu de sus a fost un festival interesant și cu un nivel ridicat al calității materialelor trimise. Organizatorul, Lucian Perța, membru al Uniunii Epigramiștilor din România (UER) și al Uniunii Scriitorilor din România, a și specificat faptul că, datorită valorilor apropiate ale lucrărilor, membrii juriului au avut probleme de departajare a premianților, departajarea câștigătorilor fiind făcută de doar câteva sutimi de notă”, ne-a declarat Dorel Lazăr.

În calitatea sa de coordonator al Festivalului „Alb-Umor” din Alba Iulia, a constatat că rezultatele festivalului de umor din Alba Iulia va fi cel puțin la fel de „strâns” în ceea ce privește calitatea materialelor participante la concursuri, fapt care va pune în dificultate membrii juriului.

„La Vișeul de Sus fost o participare numeroasă și de un ridicat nivel calitativ. Să nu uităm că Alba Iulia a devenit, prin cele 13 ediții de festival de umor pe care le-a organizat, un pol important, poate cel mai important, al umorului românesc de calitate. Acest lucru a fost recunoscut și afirmat în repetate rânduri de domnul George Corbu, președintele UER, la fiecare întâlnire sau festival la care a participat, el specificând faptul că la Alba Iulia, de la început și până în prezent, s-a văzut o organizare bună, «un lucru bine făcut», susținând că municipiul nostru are toate șansele să obțină, pe lângă titulatura de «a doua capitală», şi pe cea de «capitală a umorului românesc»”, a declarat Dorel Lazăr.

Vasile MATEI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

Cercetătorul Sergiu Paşca, originar din Aiud, recompensat cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Publicat

în

În cursul zilei de vineri, 28 aprilie 2023, cercetătorul aiudean Sergiu Pașca de la prestigioasa universitate americană Stanford, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Prof Dr. Sergiu Pașca, Alumnus de excepție al universității clujene, om de știință, medic și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, este unul dintre cel mai bine cotaţi cercetători din lume în neuroştiinţe.

Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022 și a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe.

Sergiu Paşca, născut pe 30 ianuarie 1982, este un medic şi om de ştiinţă româno-american, care lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite. Și-a petrecut copilăria în Aiud în perioada ultimilor ani ai comunismului din România. A studiat Medicina în România, iar din 2009 trăiește în SUA.

Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total circa 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

A fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek. În 2022, cercetătorul româno-american a susţinut un discurs în cadrul celebrelor conferinţe TED despre ingineria inversată a creierului uman în condiţii de laborator.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud