Rămâi conectat

Actualitate

Răspunsul Poliției Aiud la sesizarea făcută de Primărie cu privire la câinele agresiv deținut de o femeie din cartierul Micro

Publicat

în

În urma sesizărilor făcute de mai mulți cetățeni din Municipiul Aiud, care s-au plâns de agresivitatea unui câine deținut de o femeie de cartierul Micro, Primăria a redirecționat sesizarea și către Poliția Municipală.

Polițiștii au aplicat până acum 6 sancțiuni proprietarei animalului de companie, pentru comportamentul agresiv al câinelui. De asemenea oamenii legii au informat proprietara cu privire la măsurile care vor fi luate împotriva acesteia în situația în care comportamentul agresiv al câinelui nu va fi prevenit.

„În urmă cu câteva zile, un număr semnificativ de cetățeni ne-au sesizat instituțional o problemă. Competențele fiind partajate, am redirecționat sesizarea și către Poliția municipiului Aiud. În scurt timp, reprezentanții Poliției ne-au comunicat măsurile pe care le-au luat pentru rezolvarea problemei. Pe această cale mulțumim Poliției municipiului Aiud. Răspunsul îl regăsiți în imaginea atașată.

Colaborările cetățean-instituție, precum și instituție-instituție funcționează și sunt în interesul comunității.

Atunci când identificați o problemă vă recomandăm să încercați să identificați instituția responsabilă de rezolvarea ei și să acționați instituțional pentru rezolvarea ei”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Salonul de carte dedicat Zilei Naționale a României – 2022, un succes…

Publicat

în

Salonul de carte organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, o manifestare amplă dedicată cărții de specialitate, a inclus și trei dintre lucrările tipărite, în anul 2022, de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud, în programul dedicat Anului școlilor istorice la Aiud.

• Prima lucrare:

„Paul Scrobotă, Colegiul Bethlen Gábor 1622-2022, 400 de ani de istorie, cercetări arheologice ale clădirilor componente aflate în incinta instituției aiudene”, Editura Napoca Star, 2022. Volumul, apărut sub egida Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” – Muzeul de Istorie Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice din anii 2012-2015.

Pe parcursul celor 82 de pagini, format A5, sunt inserate informații de natură arheologică dar și documentară cu privire la evoluția clădirilor componente ale colegiului transferat la Aiud în anul 1662, imagini de epocă, fotografii, relevee, planșe și cataloage ale materialelor arheologice descoperite. Concluziile sunt traduse în limbile engleză și maghiară.

Prezentarea volumului: Gabriel Balteș

• A doua lucrare:

„Ramona Elena Mărginean, Iulia Diana Ștefănescu, Aurica Ileana Negru, Ghidul expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Aiud, Volumul I Sala I”, Editura Napoca Star, 2022, apărut sub egida Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” – Muzeul de Științele Naturii Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig.

Volumul 1 este primul dintr-o serie de trei volume pe care le propunem publicului, corespunzătoare celor trei săli de expoziție permanentă a muzeului, serie prin care dorim să furnizăm o serie de informații utile, într-o formă cât mai atractivă, referitoare la piesele ce compun expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii Aiud.

Acest prim volum este dedicat sălii 1 a muzeului și colecțiilor pe care aceasta le adăpostește respectiv colecțiile de Paleontologie, Petrografie și Mineralogie.

Pe parcursul celor 72 de pagini, este prezentată o scurtă expunere cu privire la conținutul sălii și la ideile pe care aceasta le ilustrează. Sunt descrise apoi colecțiile expuse, cu enumerarea pe scurt a exponatelor din fiecare vitrină și o descriere mai detaliată a celor remarcabile, împreună cu ilustrații ale pieselor cele mai reprezentative. Volumul include și un capitol dedicat istoricului muzeului.

Prezentarea catalogului: Paul Scrobotă

• A treia lucrare:

„Virgil Ioan Boancă, Aiudul interbelic. Un portret cultural, Prefață de Dr. Valer Moga, Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2022, 175 p.”

Cartea, temeinic documentată, a apărut din iubirea autorului pentru orașul său natal și pentru istoria și valorile acestuia. Volumul este structurat în două părți: prima parte este un studiu despre Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud în perioada 1922-1927, cu accent pe circumstanțele înființării primului liceu românesc din Aiud după Marea Unire de la 1918, constituirea și evoluția corpului didactic (se conturează portretul primului director al liceului, Ovidiu Hulea), populația școlară, dotările, programele, manualele școlare și alte aspecte privind desfășurarea activității didactice și extrașcolare a profesorilor și elevilor. A doua parte se concentrează pe aspecte ale vieții spirituale și culturale în Aiudul interbelic, oferind interesante informații despre presă, tipografii, librării, Casina Română, dascălii români de la Colegiul „Bethlen Gábor, evoluția demografică a orașului, evenimente culturale deosebite. „Cartea lui Virgil Boancă are meritul, dincolo de documentarea ei arhivistică și bibliografică, de a ne introduce în intimitatea vieții unui oraș ardelean multicultural” (Valer Moga).

Prezintă volumului: Ioan Hădărig.

Pentru cei interesați volumele pot fi achiziționate din librăria Muzeului de Științele Naturii din Aiud, cel mai vechi muzeu de profil din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 41 de ani din Aiud cercetat de polițiști, după ce a fost surprins conducând cu permisul suspendat

Publicat

în

Marți, 29 noiembrie 2022, în timp ce acționau pe strada Iuliu Maniu din Aiud, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Aiud au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani, din Aiud.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul avea permisul de conducere suspendat.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei | aiudinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica • Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Andrei Semnificația numelui | aiudinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Sfantul AndreiAstfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: mesaje de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud