Rămâi conectat

Știri din zonă

Tradiția clăcii, reînviată în comuna Livezile. Femeile, chemate la spălat lâna, ca odinioară

Publicat

în

Conservarea memoriei culturale a satului este una dintre prioritățile doamnei Maria Anca, din Livezile. Astfel, joi 2 noiembrie 2023, femeile din comună au fost chemate la clacă, pentru a duce mai departe și a păstra vie tradiția spălatului lânei.

„Da, făcutu-am și pe asta!!! Adică am spălat lâna în claca, nu de alta, dar să nu uităm cum se spală lâna”, a scris Maria Anca pe Facebook.

În anul 2021, a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.

Claca a fost, întotdeauna, una dintre formele cele mai populare de întrajutorare din lumea satului românesc. În vremea cositului, a prășitului sau a seceratului, pentru deșfăcatul porumbului sau pentru torsul lânii, pentru făcutul vălătucilor, când își ridicau sau acopereau casele, românii apelau la ajutorul consătenilor, organizând câte o ”clacă plină de veselie și aducătoare de spor cu cheltuială puțină”.

Clăcile erau întotdeauna și un prilej de veselie, fie că cel care chema în clacă tocmea sau nu lăutari. ”La clăcile acestea, fetele veneau însoțite de mamele lor întotdeauna. Clăcile fără lăutari erau mai mici, cu mai puțină gălăgie, dar la acestea se torceau poveștile cele mai mândre în care năsdrăvanii sar călări printre stele până la cer”.

Claca nu era doar, însă, doar un prilej pentru a petrece. Era, în primul rând, o sărbătoare a muncii făcute în comun, într-o atmosferă de voie bună. Pentru că ”lumea adunată muncește cu mai mult spor și mai repede în gluma spumoasă a flăcăilor ațâțați de râsetele fetelor, în snoavele povestite cu zâmbet de unchiaș hârșit ascuns pe sub mustăți stufoase și cărunte de cei vârstnici, în cântecele de dor și de dragoste ale fetelor, care răscolesc și infioară pe cei tineri, în glasul viorilor, când sunt țigani lăutari”.

Obiceiurile și tradițiile vechi fac parte din ființa și voința oamenilor locului, demni urmași ai strămoșilor, ce le-au lăsat spre păstrare valori materiale și spirituale de necontestat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 31 de ani din Hopârta reținut de polițiștii din Aiud, după ce a bătut un bărbat, într-un local public din Vama Seacă

Publicat

în

Marți, 28 noiembrie 2023, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 31 de ani, din comuna Hopârta, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 25 noiembrie 2023, în timp ce se afla într-un local din Vama Seacă, comuna Hopârta, pe fondul unor discuții contradictorii avute cu un bărbat de 59 de ani, l-ar fi agresat, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico-legale, ar avea nevoie de 16-18 zile de îngriji medicale.

Persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Doi urși au distrus autocamionul apicol al unei femei din Leorinț și au mâncat mierea din 5 stupi

Publicat

în

O femeie din Rădești s-a trezit cu o surpriză extrem de neplăcute, chiar cu ocazia zilei sale naștere. Mai exact, doi urși i-au distrus autocamionul apicol, aflat în comuna Rădești și i-au mâncat mierera din 5 stupi, aflați în interiorul acestuia.

Femeia a publicat pe pagina de facebook un mesaj însoțit de câteva imagini și o filmare în care prezintă cele petrecute.

„Cu ocazia zilei mele de naștere am primit acest cadou minunat! Și o filmare scurtă cu autorii surprizei, în Leorint, comuna Rădești, județul Alba.

La mulți ani mie! Iuhhhhu. Doamne ferește sa ne întâlnim cu ei!”, a explicat autoarea postării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Cuplurile „de cursă lungă”, sărbătorite la Rădești

Publicat

în

Emoții, haine de sărbatoare și multă veselie. Așa se poate contura atmosfera care a însuflețit, marți, după amiază, Căminul Cultural din Rădești.

Vârstnicii din cele trei sate aparținătoare comunei au participat la o sarbatoare pentru ei, cei care au împlinit 50 de ani de casnicie, dar au fost și din rândul celor cu mai mult de o jumătate de veac de la căsătorie .

La inițiativa profesoarei Maria Coza (astăzi pensionară) și a Primariei comunei Rădești, 30 de cupluri au primit diplome și plachete din partea administrației locale. Acestea au fost înmânate fiecăruia în parte de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prezent la acest frumos eveniment.

Vizibil emotionat, primarul Alin Nicula le-a spus sărbătoriților că se bucură nespus că a putut realiza acest eveniment și i-a felicitat pe sărbătoriți pentru faptul că au stat atâta timp împreună.

„Ar trebui sa ne uitam la acesti oameni si sa le respectam dorinta de a trai impreuna, pentru că au gasit un mod de a convietui si de a se intelege” a spus edilul.

La rândul său, președintele Ion Dumitrel i-a felicitate pe cei prezenți transmițându-le: „Sa vă dea Dumnezeu sănatate multă și sper să mai trăiți ani mulți de acum încolo, să fiți exemplu pentru familiile tinere”.

Tot cu această ocazie a fost prilejul pentru a sărbătorii și un alt eveniment: „Prinderea postului Nașterii Mântuitorului”.

Cei mai în măsură să vorbească despre acesta au fost cei doi preoți parohi din localitate: Preotul orthodox, Ioan Ghibescu și părintele greco – catolic, Adrian Bișboacă.

În continuare, pentru sărbătoriți, Letiția Șes, cu mare talent a interpretat câtece de o mare sensibilitate.

O frumoasă și de suflet priceasnă a fost interpretată de cântărețul Emil Popa.

Invitat la la eveniment, cunoscutul poet din Meșcreac, Laurean Teodor , purtător al unui spirit autentic românesc a recitat din frumoasele sale creații literare, iar scriitoarea Helene Pflitsch a transmis un mesaj de suflet care să înobileze cele două momente organizate.

Participanții au fost încântați să o asculte și pe tânăra ți talntata Roxana Maria Mihu care a prezentat un buchet de cântece populare.

Programul s-a încheiat cu o suită de dansuri ale ansamblului artistic „Flori de mai” pregătit de instructoarea Lili Stoica și cu o cină festivă de unde n-au lipsit plăcintele, gulașul și vinul oferite de organizatori.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud