aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » 26 de aiudeni și-au adus contribuția la îmbunatățirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Aiud

26 de aiudeni și-au adus contribuția la îmbunatățirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Aiud

Publicat în 22.03.2017 la ora 17:09

Primăria Aiud, în parteneriat cu Societatea pentru Consum Responsabil, au invitat aiudenii la dialog pe tema Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Aiud (PMUD), aflat în dezbatere publică în perioada 2.02 – 17.03.2017.

În decursul zilei de joi, 16 martie, 26 de aiudeni şi-au adus contribuţia la îmbunătăţirea acestui plan prin participarea la o dezbatere publică organizată într-o cafenea. Dezbaterea a fost bine primită în rândul societății civile, cu participare numeroasă. Dezbaterea „Cafenea Publică: Planul Urban de Mobilitate Urbană Durabilă Aiud” a fost moderată de Diana Călin, director executiv al asociației Societatea pentru Consum Responsabil (SRC). Prezenţi la  dezbatere au fost:

  • Expert Sigma Mobility Engineering: Dr. Ing. Gabriela Mitran,
  • UAT Aiud: Primar Oana Badea, Director Tehnic Delia Florea, Administrator Public Liviu Florea
  • Poliţia Municipiului Aiud: Bic Darius (Şef Poliţie)
  • alte instituții, unități de învățământ

26 de aiudeni au intrat în dialog şi au căutat răspunsuri la următoarele întrebări:

–  ce credeți că este bine?

–  ce credeți  că se poate îmbunătăți (şi cum)?

–  ce credeţi că ar aduce comunităţii prejudicii şi de ce?

O serie de propuneri concrete au rezultat în urma acestui eveniment, care au fost supuse atenției Primăriei și firmei care a elaborat PMUD. Dezbaterea a fost structurată pe următoarele subiecte: Reţeaua stradală, Transportul public, Mijloace alternative, Managementul traficului, Transportul de marfă şi alte aspecte, precum:  instituţionale, operaţiuni urbanistice necesare, monitorizare PMUD, etc.

Pe fiecare tematică, aiudenii au fost ghidaţi în discuţii de către facilitatorii SRC: Adina Moise (consilier dezvoltare comunitară), Raluca Naghiu (inginer de mediu), Raluca Barb (psiholog), Raluca Popan (grafician), Alexandru Cocioran (initiator Iubitori de Animale Aiud) şi Diana Călin (consultant dezvoltare durabilă).

Dinamica acestei dezbateri, modul în care a fost conceput evenimentul şi implicarea activă a aiudenilor prezenţi au determinat-o pe d-na Mitran să împărtăşească următoarele: „Am realizat peste 10 PMUD-uri în ţară, în localităţi cu peste 200.000, dar niciunde nu s-a organizat o asemenea dezbatere într-o cafenea, în dialog direct cu comunitatea”.

Contribuţia aiudenilor la PMUD.

Persoanele participante au fost foarte active, implicându-se în mod concret în dezbatere, iar printre propunerile, comentariile şi sugestiile aiudenilor menţionăm:

  • Cele mai apreciate direcţii de acţiune şi proiecte propuse sunt cele aferente domeniului Mijloace alternative. Aiudenii s-au arătat a fi încântați de construirea pistelor de biciclete şi de posibilitatea închirierii unei biciclete pentru deplasarea prin oraş a locuitorilor şi turiştilor. Aiudenii propun de asemenea: realizarea unor parcări de bicilete la extremităţile pieţei, construirea unor piste de atletism, detalierea modului în care va fi asigurată accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi.
  • Managementul traficului. Una dintre cele mai inovative idei ale persoanelor prezente s-a materializat prin propunerea implicării persoanelor vârstnice în supravegherea traficului în zonele cu circulaţie intensă din apropierea şcolilor. Multe propuneri în vederea înfiinţării de noi semafoare, sensuri unice, giratorii sau montare radare fixe au fost aduse de către aiudenii prezenţi.
  • Transportul de marfă. Se propune realizarea unui program pentru aprovizionarea cu marfă a magazinelor cu materiale de construcţii.
  • Transportul public. Cetăţenii prezenţi au sugerat achiziţionarea autobuselor electrice, care spre deosebire de cele ecologice nu au emisii de dioxid de carbon, fapt care ar aduce multiple beneficii sănătăţii aiudenilor şi calităţii aerului în urbea noastră.
  • Sugestiile de îmbunătăţire ale proiectelor de reabilitare şi modernizare a Reţelei Stradale includ propuneri specifice vis-a-vis de străzile cu probleme la momentul curent, modernizarea sistemelor de captare a apei pluviale şi îngustarea trotuarelor.

Cetăţenii prezenţi au aflat că acest plan este mai mult decât o necesitate pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului Aiud. Pe lângă aspectele sociale, de mediu, economice, tehnice şi de siguranţă care s-au avut în vedere în realizarea planului, acesta are un rol esenţial în finanţarea următoarelor proiecte în cadrul POR 2014-2020. Aiudul a făcut un pas în această direcţie, doar primăriile care au un PMUD fiind eligibile înspre a solicita finanţare pe câteva axe specifice.

„Mă bucur când opinia mea este ascultată”, „Mi-a plăcut mult lucrul în echipă, buna intenţie a fiecărui participant”, „Sper la dezbateri publice o dată la 2 luni măcar. E un început bun, nu timid.”, „Mai multe cafenele pe subiecte stringente cu echipa SRC”, „Apreciez ideea organizării acestei întâlniri”, sunt câteva dintre testimonialele împărtăşite de aiudenii prezenţi la dezbatere.

Acestă dezbatere organizată pe modelul World Cafe demonstrează ca aiudenii sunt interesați de dezvoltarea municipiului și așteaptă să fie implicați în dezbaterile publice care îi privesc în mod direct.

Acest articol a fost citit de 206 ori

26 de aiudeni și-au adus contribuția la îmbunatățirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Aiud
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.