aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » 46 de artiști din 26 de țări au participat la ediția aniversară din acest an a Taberei Internaționale de Artă Plastică ”Inter Art” Aiud

46 de artiști din 26 de țări au participat la ediția aniversară din acest an a Taberei Internaționale de Artă Plastică ”Inter Art” Aiud

Publicat în 27.08.2015 la ora 22:12

tabara-internationala-inter-art-aiud-2015Cea de-a XX-a ediție a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art s-a desfășurat între 10 și 25 august la Aiud. Un număr de 46 de artiști din 26 de țări au participat la această ediție aniversară.

Pe întreaga perioadă a taberei au avut loc expoziţii de artă în diverse locații și vizite de documentare. De asemenea, evenimentul a cuprins și Noaptea ”Inter Art” Rock Aiud, cu 3 concerte susținute de trupele Next Band, Piranda și Riff. La ceas aniversar, au fost acordate și distincții instituțiilor organizatoare și partenerilor din Franta, Haiti, Bulgaria, Malaysia.

• Valoare, competență și multiculturalism ar fi cuvintele care descriu ediția din acest an, spun organizatorii.

Valoarea în timp a Taberei Internaționale de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud este dată atât de elemente cantitative – participarea a peste 300 de artiști din 60 de țări de pe toate continentele -, cât și de elemente calitative – participare unor importanți artiști plastici, reprezentativi pentru arta contemporană, dar și de deschiderea simpozionului artistic către tinerii artiști plastici și către instituțiile de artă și cultură.

Cu lucrările realizate de cei mai reprezentativi artiști în 20 de ani de activitate au fost realizate importante expoziții la sediul ONU, New York si Geneva, sediul Parlamentului European din Bruxelles, Woodrow Center din Washington, în capitale și centre ale culturii contemporane :Rabat (Maroc), Viena (Austria), Vichy si Chatel Montagne (Franta), Petion Ville (Haiti), Gyomaendrod (Ungaria), Bombay (India), Cairo (Egipt), Istanbul (Turcia), Sasaran (Malaysia) dar și la Muzeul Literaturii Române din București, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia s.a.

În deschiderea importantei manifestări, cu participarea primarului Municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan, au fost acordate distincții instituțiilor organizatoare și partenerilor din Franta, Haiti, Bulgaria, Malaysia. Momentul solem al acordării distincțiilor anivesare a fost continuat și în cadrul expoziției de închidere a taberei aiudene.

Beneficiind de ateliere de creatie, de ample expoziții personale și de grup, de expoziții internationale de mail art, de happeninguri si de instalații de artă modernă, tabăra și expoziția de închidere s-au constituit în veritabile fenomene artistice contemporane, promotoare ale calităților și valorilor actului artistic contemporan.

Galeriile Inter-Art Aiud au reunit, la ceas aniversar, alături de cei 42 de artisti din 26 de țări un numeros public iubitor de artă, critici și istorici de artă și reprezentanti ai instituțiilor organizatoare și partenere: Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte Institutului Cultural Român din Bucuresti, Daniela Floroian, manager Centrul de Cultură “Augustin Bana” Alba, Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului National al Unirii Alba Iulia, Dragos Galea, purtător de cuvant al Primăriei Municipiului Aiud, s.a

Momente importante ale multiculturalității fenomenului Inter-Art Aiud s-au constituit prin vizita documentară încheiată cu o prezentare a zonei din punct de vedere cultural și cu un foc de tabără într-un sat reprezentativ al comunității maghiare: Rimetea/Torockó; într-un concert de muzică rock sustinut în cadrul Noaptea Inter-Art / Rock Aiud 2015 au fost invitați alături de trupule Riff din Sibiu si Neext Band din Sebes-Alba si muzicieni apartinând comunității germane din România, stabiliți acum în Germania – trupa Piranda Transfer, dar si prin prezentările de artă sub genericul: “arta ta / arta din țara ta”, prezentările de carte de literatură și de artă etc.

Au fost realizate vizite documentare la Castelul Huniazilor din Hunedoara, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia și importante expoziții ale artiștilor plastici din China, Coreea de Sud, Malaysia, Turcia, Bulgaria si Romania.

Un moment încărcat de emotie l-a reprezentat vernisarea expozitiei ”IN MEMORIAM”, dedicat celor care au participat la tabăra aiudeană si care ne-au părăsit.

Cea de-a XX-a editie a Taberei Internationale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2015, se constituie într-unul dintre cele mai valoroase și importante momente ale redefinirii spațiului cultural actual, într-o structură de artă în care competența, valoarea și multiculturalismul reprezintă caracteristici ale lumii contemporane. Un demers calitativ, dar si alternativ al spatiului cultural și artistic autentic”, a transmis Ioan Hădărig, director artistic Fundația Inter-Art Aiud.

Acest articol a fost citit de 208 ori

5.0
02

Comentarii

Un Comentariu la 46 de artiști din 26 de țări au participat la ediția aniversară din acest an a Taberei Internaționale de Artă Plastică ”Inter Art” Aiud

  1. Aiudeanul Răspunde

    04.09.2015 la 20:47

    Domnule consilier Moldovan, i-ai intrebat pe ce bani? Am inteles ca mai au ceva de dat inapoi Cand ii dau? Hotia asta nu trbuie sa merga mai departe.

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.