aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Aiud – municipiu mare, încasări mici: lipsa investitorilor importanți lasă orașul la mâna alocărilor bugetare de la centru!

Aiud – municipiu mare, încasări mici: lipsa investitorilor importanți lasă orașul la mâna alocărilor bugetare de la centru!

Publicat în 17.03.2017 la ora 10:00

Municipiul Aiud, al treilea oraș ca mărime din județul Alba, situat la o distanță de 35 de kilometri de Alba Iulia și la 70 de kilometri de Cluj-Napoca, foarte bine poziționat, fiind situat chiar pe DN1, nu reușește însă să se susțină economic de unul singur.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Aiud, municipiul a avut în 2016 un buget de 48.803.720 lei, din care cea mai mare pondere – 27.933.820 de lei, au avut-o alocările de la bugetul de stat, în timp ce de la Consiliul Județean Alba a primit 1.539.700 de lei iar din venituri proprii a realizat 19.330.200 lei. Veniturile proprii relativ mici, mai ales comparate cu cele ale Blajului – 47,4 milioane de lei sau ale Sebeșului – 44,7 milioane lei sunt o consecință directă a lipsei unor investiții economice importante pe care fostul edil Horațiu Josan nu a putut sau nu a știut să le atragă în cele 4 mandate, din care 3 consecutive, cât s-a aflat la conducerea Aiudului. Principalii 10 contribuabili persoane juridice contribuie cu doar 2,06 procente la bugetului municipiului Aiud, astfel: 1. S.C. Uzina de Vagoane S.A. – 0,74%; 2. S.C. Greendays Valorizacao Dos Residuos Protecca do Ambiente Sucursala Aiud S.A. – 0,37%; 3. S.C. Prebet S.A. – 0,21%; 4. S.C. Tecno Shoes SRL – 0,15%; 5. S.C. Siltech Consult SRL – 0,11%; 6. S.C. Escurial SRL – 0,11%; 7. S.C. Alredia SRL – 0,10%; 8. S.C. Excelent Trans SRL – 0,10%; 9. S.C. Transferoviar Grup S.A. – 0,09%; 10. S.C. Rewe Projekttentwicklung Romania SRL – 0,08%. La venirea la primărie, după câștigarea alegerilor locale din vara anului 2016, Oana Badea a găsit în vistierie 5.458.971 de lei, excedent bugetar, și o datorie de 939.929 lei ca urmare a unor credite contractate de administrație. lInvestiții în valoare de doar 2,1 milioane lei angajate din bugetul local și finalizate Cele mai importante 5 investiții realizate concret în 2016 în municipiul Aiud însumează 12.560.388 de lei, din care 10.623.533 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Astfel, în 2016 a fost continuat proiectul de reabilitare şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional ”Bethlen Gabor”, în valoare de 10.623.533 de lei din fonduri nerambursabile, la care a contribuit și Primăria Aiud cu 249.965 lei de la bugetul local, conform proiectului.

Obiectivul general al proiectului a constat în îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale, dotarea cabinetelor de specialitate şi structurilor de cazare pentru elevii Colegiului Naţional “Bethlen Gabor“, pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene. Obiectivul de investiţii a avut în vedere reabilitarea clădirii 1 – clădirea principală/aripa de est, reabilitarea clădirii 2 – clădirea principală/aripa de sud, reabilitarea clădirii 3 – şcoala primară, reabilitarea clădirii 4 – internatul, amenajarea curţii şi a reţelei exterioare, precum şi dotarea cu echipamente IT a cabinetelor de specialitate. Tot în 2016 s-au făcut intervenţii de urgenţă la Colegiul Naţional ”Titu Maiorescu” din Aiud. Obiectivul de investiţie a avut în vedere executarea unor lucrări de intervenţii de primă urgenţă la nivelul şarpantei, al planşeului din lemn de peste ultimul nivel şi al planşeului de peste sala de sport (gimnastică). Investiţia, în valoare de 801.300 lei, s-a realizat din fonduri ale bugetului local. A treia investiție din punct de vedere valoric, realizată anul trecut, a fost reabilitarea infrastructurii de drumuri din cartierul Hepat – F. Samuel (parţial), P. Ţuţea (parţial), O. Goga, M. Vulcănescu, Valea Lupului (parţial), Crişan (parţial). Lucrarea a început în luna august 2015 şi a avut drept scop modernizarea sistemului rutier şi a sistemului de colectare şi dirijare a apelor pluviale. Valoarea contractată a lucrărilor a fost în cuantum de 1.002.145,46 lei, iar plăţile efectuate în anul 2016 au fost în valoare de 673.902,79 lei, sursa de finanţare fiind bugetul local. În 2016 au continuat și lucrările de reabilitare a Cetății Aiudului, un obiectiv istoric și turistic important, pe care autoritățile locale au neglijat-o, pe nedrept, ani la rând. Astfel, din fonduri de la bugetul local – 281.446 de lei au fost executate lucrări de intervenţii de urgenţă asupra celor mai periclitate turnuri ale Cetăţii Aiudului: Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul VI şi VII – Kaledos/Olarilor. Nu în ultimul rând, administrația a investit în amenajarea şi dotarea parcurilor de joacă pentru copii. Anul trecut au fost amenajate trei parcuri de joacă, amplasate după cum urmează: unul pe str. Horea şi două pe str. Axente Sever. Unul din parcurile de pe str. Axente Sever include şi o zonă de fitness. Tipurile de echipamente achiziţionate pentru aceste parcuri de joacă sunt: complex de joacă multifuncţional, leagăne, carusele, căţărători, aparate pentru fitness. Investiţia s-a realizat din fonduri ale bugetului local. Lucrările au costat 180.207 lei și au fost achitate din bugetul local. Rămâne de văzut dacă noul primar Oana Badea va reuși să profite de poziția geografică strategică a municipiului și să atragă investitori care să contribuie la relansarea economică a Aiudului.

Ioana PRESECAN

Facebook 

Acest articol a fost citit de 321 ori

Aiud – municipiu mare, încasări mici: lipsa investitorilor importanți lasă orașul la mâna alocărilor bugetare de la centru!
3 (60%) 2 votes

Comentarii

Un Comentariu la Aiud – municipiu mare, încasări mici: lipsa investitorilor importanți lasă orașul la mâna alocărilor bugetare de la centru!

  1. Dorel file de poveste Răspunde

    20.03.2017 la 9:23

    in chestiunea cu atragerea de investitori, fostul primar nu a stiut, nu a putut sau NU A VRUT in conditiile in care Aiudul are toate facilitatile pozitionarii pe care alte orase care au reusit in atragere , nu le au; si aici intervine marea problema- de ce nu a vrut, de ce nu a cerut ajutor de la cei care se pricep, cine l-a condus de drept si de fapt pe fostul primar si ce interese au fost satisfacute prin mentinerea lipsei locurilor de munca si prin depopularea orasului ? sau sunt tabuuri si nu se pot discuta ?

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.