aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Aiudenii vor la… răcoare

Aiudenii vor la… răcoare

Publicat în 20.08.2013 la ora 15:00

În aceste zile, locuitorii municipiului Aiud suferă nu numai de lipsa locurilor de muncă ci şi de caniculă şi lipsa locurilor umbroase.  La Aiud, în anii de după revoluţie locurile în care cetăţenii căutau o undă de răcoare şi câteva ore de recreere au devenit rarităţi.

bazin AiudAni de zile aiudenii s-au descurcat cum au putut până nu de mult când, minune, unii au început să-şi dea seama că dorinţa aiudeanului de rând le oferă o facilitate de câştig şi posibilitatea creării unor locuri de muncă. Cel ce a fost cândva cel mai vechi ştrand din Transilvania, ştrandul municipal reabilitat pe banii contribuabilului (cu peste 500.000 lei) şi concesionat apoi unui investitor, acum a devenit atracţia numărul unu în sezonul estival, atât pentru aiudeni cât şi pentru ocnamureşeni sau teiuşeni. Deh, este sigurul ştrand din zonă şi nu are concurenţă, dar nici umbră la care să te adăposteşti pe vremea vipiei din această vară caniculară deoarece au fost tăiaţi toţi copacii din zonă.
Cel de al doilea punct este balta de la Mureş, unde transformarea este evidentă. Cei ce nu au mai fost pe acolo de mai mult timp nu mai recunosc locul. Acum ai unde lua masa, ai unde face plajă, unde să te scalzi şi mai ales unde să stai la umbră. Singura mare investiţie pentru umbra aiudenilor a fost făcută în parcul municipal, unde doi fraţi şi-au permis să continue şi să clădească „visul tatălui lor” care, plecat la cele veşnice ,nu a mai apucat să şi-l vadă realizat. Eleganţă, bun simţ, umbră răcoroasă, loc ideal pentru a petrece câteva ore relaxante. Cam atât. La Aiud umbra s-a cam terminat. Cabana şi campingul din pădurea „Sloboda” au devenit o amintire, la fel „Izvorul de Aur”, a cărui soartă a fost pecetluită de ţiganii căutători de fier din zonă ce s-au străduit cât s-au străduit şi au demolat barajul lacului de acumulare pe care alţii l-au construit cu strădanie. Nu tu o sală de cinema să te retragi la răcoarea aerului condiţionat să urmăreşti un film, nu tu spaţii verzi. De fapt, spaţiile verzi au început să devină din ce în ce mai rare şi mai mici prin extinderea, abuzivă din punct de vedere legal, a apartamentelor de la parterul blocurilor, în vederea desfăşurării diverselor acivităţi comerciale sau manufacturiale. Poate chiar din această cauză la administraţia locală nici nu există un registru al spaţiilor verzi. Este mai bine fără evidenţierea clară a acestora. „Duminica şi în sărbătorile legale este cel mai greu. Nu ai ce face în Aiud. La televizor te saturi să te mai uiţi. Sunt aceleaşi discuţii tâmpite şi cam aceleaşi filme. Pe malul Mureşului sunt condiţiile aşa cum sunt, precare, aşa că ai de ales: ori în apartament, la somn, ori te duci undeva. Unde să te duci, că nu prea ai? Aşa că te urci în maşină, mergi la Alba Iulia, la Câmpia Turzii, sau mai departe la Cluj, te plimbi, mai cumperi una alta de la supermarketurile de acolo, stai la umbră pe o terasă, mănănci un grătar, bei o bere, dacă ai voie, şi înapoi acasă, în apartament, la bloc”, ne-a declarat domnul Tamaş Z.
La rândul ei, soţia acestuia, doamna Esztera, ne-a spus: „Nu ştiu ce se întâmplă, dar de la o vreme spaţiile verzi au devenit un fel de maidane pline de bălării sau bătătorite de copii. Multe nici nu mai sunt! Au fost ocupate de construcţii! S-au făcut, cu acordul primăriei bineînţeles, tot felul de construcţii. Parcă odată, acum vreo câţiva ani, se tot spunea că este interzisă diminuarea spaţiilor verzi”.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 733 ori

Aiudenii vor la… răcoare
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.