aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » ANI a băgat „în ceaţă” consilierii locali din Aiud

ANI a băgat „în ceaţă” consilierii locali din Aiud

Publicat în 11.01.2014 la ora 13:00

Aiud-PrimarieAgenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a lăsat cu gura căscată pe aleşii locali ai municipiului Aiud prin răspunsul ambiguu pe care l-a dat la solicitarea lămuririi unor aspecte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Aiud.

Pentru a elimina orice fel de discuţii asupra compatibilităţii sau incompatibilităţii, a legalităţii participării la vot sau la discuţii a unor consilieri locali care deţin funcţii de conducere în municipiul Aiud, primarul Mihai Horaţiu Josan a înaintat o petiţie către ANI, instituţie al cărei răspuns a venit după doar două săptămâni.
Întrebată dacă deţinerea de către un consilier local a unei funcţii de director al unei şcoli din municipiu sau al unei entităţi economice care are relaţii contractuale cu primăria, generează o stare de incompatibilitate, ANI a răspus rapid, însă nu a lămurit pe deplin problema. Vizaţi erau consilierul PSD (USL) Simona Lazăr, director la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, Socs Ildico (UDMR), director al Colegiului Naţional „Bethlen Gabor” Aiud şi Florian Opriţa PNL (USL), care este angajat pe postul de consultant la SC Green Days Sucursala Aiud (acesta fiind bănuit de unii consilieri că de fapt manageriază această sucursală), fapt pentru care primarul Mihai Horaţiu Josan a întocmit şi trimis o petiţie către ANI în data de 12.11.2013, cerând lămurirea lucrurilor.
Răspunsul ANI a venit pe data de 18.12.2013 şi spune în ceea ce-i priveşte pe cei doi consilieri directori de şcoli că: „deţinerea simultană a calităţii de consilier local şi a celei de director al unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat nu generează o stare de incompatibilitate, dar poate genera un conflict de interese dacă consilierul local, prin deciziile sale în cadrul consiliului local, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiunilor care revin prin constituţie şi alte acte normative”.
În ceea ce priveşte problema consilierului PNL, Florian Opriţa, consultantul (sau managerul?) SC Green Days, ANI apecifică: „deţinerea simultană a calităţii de consilier local şi angajat al unei firme de salubritate cu care autoritatea publică locală a încheiat un contract de delegare de gestiune nu generează o situaţie de incompatibilitate, dacă funcţia deţinută de consilierul local în cadrul firmei de salubritate nu este una din cele prevăzute la art. 90 din Legea 161/2003: preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat, funcţii care ar atrage o stare de incompatibilitate”. Cu alte cuvinte, răspunsul ANI lasă să se înţeleagă că problema compatibilităţii sau incompatibilităţii este o chestiune de interpretare deoarece, potrivit celor afirmate de către agenţie, persoanele vizate nu ar fi şi în acelaşi timp ar fi incompatibile dacă pe parcursul mandatului se ivesc subiecte care ar „putea genera un conflict de interese dacă consilierul local, prin deciziile sale în cadrul Consiliului Local, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiunilor care revin prin Constituţie şi alte acte normative”.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1667 ori

ANI a băgat „în ceaţă” consilierii locali din Aiud
4.5 (90%) 4 votes

Comentarii

3 Comentarii la ANI a băgat „în ceaţă” consilierii locali din Aiud

 1. Gogu Răspunde

  11.01.2014 la 21:39

  lasati ma, ca isi voteaza astia codul penal si apoi ii doare la basca de conflict de interese si incompatibilitati! pe urma legea amnistiei si gratierii si isi scot afara toti puscariasii si noi ne uitam la ei ca prostii! mi-e scarba de politicienii astia…hoti si tradatori de neam si tara!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. andrei Răspunde

  12.01.2014 la 12:42

  Sa nu mai fim prosti!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.