aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Aş vrea să-mi apăr Cetatea, dar singur nu am şanse!

Aş vrea să-mi apăr Cetatea, dar singur nu am şanse!

Publicat în 19.08.2017 la ora 10:45

În calitatea mea, având „meseria” de cetăţean, pe care fiecare aiudean şi-o exercită (vrând-nevrând) cu conştiinţa civică (mai mult sau mai puţin reliefată), încerc nestăvilit să-mi apăr cetatea.

Cetatea, nu neapărat referitor la clădirea medievală din centrul Aiudului (deşi aş avea ceva de spus şi aici), ci în sensul general de comunitate administrativ-teritorială, în care convieţuim cu mândrie multiseculară de patriotism provincial, dar şi cu durere hotarnică revoltei lăuntrice atunci când se aduce atingere adevăratelor realizări ale înaintaşilor. O astfel de realizare este clădirea fostei Administraţii Financiare a Comitatului Alba de Jos pe vremea când Aiudul a fost reşedinţă de judeţ (1716-1929), despre care am mai scris (cu îngrijorare revoltătoare) în ziarul „Unirea” din 28 octombrie 2016, edificiu de o neasemuită frumuseţe arhitectonică şi cu o mulţime de funcţionalităţi de utilitate publică. Acum, în 2016-2017, printr-o hotărâre de consiliu local, s-a decis, nici mai mult, nici mai puţin, demolarea integrală a acestei clădiri de patrimoniu (de fapt, nu e prima). Şi, în mod perfid, ca să nu sune atât de tragic, în „Raportul primarului” la un an de mandat, această bravă ispravă este intitulată cinic „zonă de agrement pe suprafaţa din str. Ecaterina Varga 12, pe terenuri degradate”, adică exact pe acel spaţiu de existenţă istorică a clădirii.
Şi când te gândeşti că acea clădire istorică a fost în ultimele decenii în patrimoniul Ministerului Învăţământului, acel minister în care, cu mândrie patriotică, aiudenii ne bucuram de prezenţa în înalte funcţii judeţene şi naţionale, exact de acea persoană, personalitate, care, în loc să fi contribuit (căci putea!) la păstrarea şi revigorarea obiectivului edilitar, participă, iată, în rol de prim-gospodar, la distrugerea apocaliptică. Motivaţia comunicată este „gradul avansat de degradare a imobilului”. Dar degradarea s-a produs în timp, cu precădere exact în perioada ultimelor decenii, fenomen la care s-a privit cu o crasă nepăsare din partea primilor gospodari ai Aiudului, dar, (de ce nu?) şi a societăţii civile inexistente în mod organizat. Halal!
Am cutreierat în una din zilele trecute întregul spaţiu interior al clădirii, căci printr-o uşă de mult timp devastată se poate intra de către oricine. Aşa se explică furturile necontrolate ale interioarelor clădirii (materiale, mobilier, instalaţii, uşi, ferestre şi tot ce-a picat la îndemâna făptuitorilor anonimi, într-o devastare draconică). Am urcat şi în podul clădirii unde am putut constata existenţa nealterată a grinzilor de susţinere a acoperişului, grinzi din stejar masiv în stare de perfectă sănătate. (Aşa ceva am putut afla şi în podul clădirii, la fel de veche, unde astăzi funcţionează Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, pod în care am urcat cu aprobare oficială în scop documentar. Această clădire, istorică şi ea, s-a putut păstra şi valorifica).
În concluzie, nu mai am nimic de spus. Aşa să vă ajute Dumnezeu…
P.S. Cu titlu informativ şi comparativ, seculara clădire a Palatului Culturii din Blaj, devastat şi el în timp, incendiat, neglijat o lungă perioadă, plin de mizerii şi bălării, chiar arborat viguros, totuşi, s-a putut în sfârşit, resuscita, redobândind rolul primordial. Dar, pentru asta, a trebuit ca primul gospodar al Blajului să fie vrednic cetăţean. Blajul de acum, dar nu numai, dă clasă Aiudului. Cinste lui şi bravilor săi cetăţeni-gospodari.

Oliviu SOCACIU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 711 ori

Aş vrea să-mi apăr Cetatea, dar singur nu am şanse!
4.3 (85.71%) 7 votes

Comentarii

4 Comentarii la Aş vrea să-mi apăr Cetatea, dar singur nu am şanse!

 1. Un tip Răspunde

  19.08.2017 la 14:15

  A fost… A fost… A fost resuscitat acest slugoi care scrie pe bani, la cererea PSD. O ciorba reincalzita menita sa acopere rahatul facut de consilierul abstinent. Oameni buni, nimic nu va mai fi ce a fost, odata. Lumea intreaga se schimba si noi odata cu ea. Domnule slugoi, aceasta este tara pe care ne-ati lasat-o, tinerilor. Noi nu v-am cerut o astfel de tara. Aceasta tara a ajuns asa din cauza rahatilor ca tine. Si acum ai pretentii de la noua generatie sa salveze ceea ce voi nu ati fost capabili sa salvati. Viitorul e inainte si nu mai permitem gunoaielor ca tine sa ne mai si dicteze ce si cum sa facem. Traieste-ti linistit batranetile… slugoi imil ce esti!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Pisticoaie Răspunde

  20.08.2017 la 10:37

  Nu-l cunosc pe,, slugoi ” și nu-i țin partea dar de un lucru fii sigur: Un popor
  nu v-a supravietuii, fără istorie!!! Probabil voi cei care constatați că, aveți un, viitor…. înainte!??!! O chestie deosebit de… înțeleaptă, izvorâta din educația comunistă pe care fără să vrei, ai primit-o!!!! Împotriva celor care ți-au dat-o ar trebuii să te revolți!!!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Dajjāl Răspunde

  20.08.2017 la 13:57

  Foarte bine punctat domnule Socaciu. Am avut impresia ca sunt singurul care trece pe langa aceste bijuterii arhitecturale, si instantaneu incep sa ii injur pe toate deseurile astea umane care isi fâțâie hoitul prin primarie. Se pare ca nu is singurul, si asta ma bucura. Se putea face un referendum, sa intrebati populatia orasului daca este de acord cu risipirea de resurse si energie pt. salvarea/reabilitarea acestei cladiri. Si ca si in alte parti unde s-a putut(ex.Blaj, Ciugud), puteam si noi sa accesam fonduri europene, aaaa dar nu este nimeni competent in primarie, era sa uit. Toti au IQ-ul cat temperatura corporala, dar bine ca avem festivale…rozelor, de folclor, de vin. Distractie pt norod. Dar eu zic ca asta vor 90% din aiudeni, sa se dărame cladirile istorice si sa se contruiasca in loc magazine gen Profi, Lidl, Penny, si sa se taie toti copacii care murdaresc masini, balcoane si ferestre. Eventual daca se poate sa turnam beton si asfalt peste toate spatiile verzi si dupa se le vopsim verde. O simpla informatie pt aiudeni, judetul Alba a avut o crestere exploziva a cazurilor de cancer (32% mai mult fata de anii trecuti), cea mai mare din regiune. Ce ai crezut ca pe tine nu te afecteaza, o sa ne uram in curand unul-celuilalt “cancer fericit”!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Tetea Răspunde

  21.08.2017 la 12:41

  …personal sunt printre cei care am votat Oana Badea ca o alternativa la 26 de ani de nepasare insa cu toata vointa dumneaei imi dau seama ca sunt chestiuni care o depasesc efectiv,iar cei din jurul dansei nu sunt intotdeauna competenti(vezi cazul dl.Bradea care in consiliul local nu are nici un aport in afara de a ridica mana la vot) iar doamna ca femeie este logic sa nu se priceapa in anumite domenii,trista decizia demolarii respectivei constructii ,la fel de trista si decizia de a face din cartodrom parculet de joaca pt copii iar tinerii adolescenti fiind total neglijati neavand unde sa practice sportul care sa le dezvolte mintea si trupul ,pt a juca tennis ,football,baschet trebuie sa colinde celalalt capat al orasului in zona nefiind nici o posibilitate iar singurul teren disponibil fiind ales pt amenajarea si utilitatea celor mici si foarte mici(nu ca nu ar fii nevoie si de asta dar se putea face un proiect care sa le includa pe ambele)…cu tristete realizez ca la Aiud nu se iasa de sub zodia incompetentei ,la urmatoarele alegeri probabil voi vota NUL pt ca Aiudul nu are oameni politici competenti la nivelul niciunui partid ☹️

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.