aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Astăzi, de la ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti la Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din Aiud

Astăzi, de la ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti la Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din Aiud

Publicat în 02.04.2017 la ora 14:11

Aiudenii sunt invitaţi, astăzi, 2 aprilie 2017,  când mai sunt două săptămâni până la Marele Praznic al Învierii Domnului, la un concert extraordinar de pricesne tradiţionale româneşti.

Evenimentul va avea loc, duminică, începând cu ora 18,00, în Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Aiud, concertul fiind organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

Concertul cuprinde un program divers de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Aiud, iar intrarea este LIBERĂ.

„Venim cu drag şi în faţa aiudenilor pentru a aduce pricesnele româneşti într-un concert minunat oferit celor care îşi deschid sufletele pentru a primi aceste cântări. Ne mai despart doar două săptămâni de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ne dorim să arătăm tuturor celor care vin la concertele noastre cât de frumoase şi de curate sunt pricesnele tradiţionale româneşti. Este, am putea spune, darul nostru de suflet pentru toţi creştinii care în această perioadă a Postului Mare se pregătesc să primească vestea minunată a Învierii lui Iisus” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul de la Aiud face parte şi el dintr-un amplu turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba îl organizează în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului au avut loc evenimente similare la Alba Iulia, Sibiu şi Blaj, iar următoarea perioadă sunt programate concerte în Cluj-Napoca (7 aprilie), Cugir (8 aprilie), Teiuş (9 aprilie) şi Câmpeni (12 aprilie).

Catedrala ortodoxă din Aiud poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan, cei care sunt şi protectorii municipiului Aiud. Lăcaşul a fost construit în anul 1927 într-un stil monumental bizantin asemănător celui în care este realizată Biserica Sfânta Sofia din Istanbul.

•••

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Acest articol a fost citit de 22 ori

Astăzi, de la ora 18.00: Concert de pricesne tradiţionale româneşti la Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din Aiud
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.