aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Bărbat de 42 de ani din Aiud condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a condus băut un moped și a accidentat mortal o persoană

Bărbat de 42 de ani din Aiud condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a condus băut un moped și a accidentat mortal o persoană

Publicat în 19.04.2019 la ora 11:06

Judecătoria Aiud a decis condamnarea inculpatului V. Ioan la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare, dispunând suspendarea executării, sub supraveghere, pe durata unui termen de de 3 ani. Hotărârea instanţei de fond a fost contestată, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel.

Accidentul auto soldat cu moartea unei persoane a avut loc în 7 martie 2017. Bărbatul a condus, sub influenţa băuturilor alcoolice, un moped şi a acroşat o persoană care se deplasa pe partea ca rosabilă pe lângă o bicicletă. În urma accidentului rutier victima a suferit leziuni corporale grave care au condus la decesul acesteia, la data de 12 martie 2017.

”Deoarece inculpatul emana miros de alcool, a fost testat cu aparatul alcotest, acesta indicând o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatul a fost condus la Spitalul municipal Aiud pentru recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Din buletinul de analiză toxicologică eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba a rezult at că acesta a avut alcoolemie peste limita legală, respectiv 1,50 grame la mie alcool pur în sânge la prima probă, ora recoltări 20,50, iar la a doua probă o alcoolemie de 1,35 grame la mie, ora recoltării 21,50”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Bărbatul a recunoscut integral faptele, iar în faţa instanţei a solicitat să fie judecat doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. ”Instanţa va reţine faptul că inculpatul nu a invocat nici un moment vreo culpă a victimei accidentului, culpă care nu rezultă din ansamblul probator administrat în cauză. Faptul că victima nu a purtat vestă fluorescentă nu are vreo relevanţă în stabilirea culpei câtă vreme acest aspect nu a fost determinant în producerea accidentului, în cauză persoana vătămată era situată «pe lângă bicicletă», deci era practic pieton, or pietonii nu au obligaţia de a purta o astfel de vestă.

În concluzie, instanţa nu va reţine în cauză culpa concurentă a victimei accidentului, aşa cum a solicitat partea responsabilă civilmente. Inculpatul s-a prezentat la organele de cercetare penală de câte ori i s-a solicitat, apoi s-a prezentat în faţa instanţei la aproape toate termenele de judecată. Inculpatul a manifestat o atitudine sinceră, regretând în mod real şi recunoscând săvârşirea fapte lor şi împrejurările în care aceasta s-a produs, contribuind astfel în mod nemijlocit la soluţionarea justă şi cu celeritate a cauzei şi la aflarea adevărului”, se precizează în hotărâre.

Judecătoria Aiud a mai obligat Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România la plata către două persoane civile, a sumei totale de 150.000 de lei.

Acest articol a fost citit de 240 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.