Rămâi conectat

Știri din zonă

Bornele de pe Piatra Secuiului, vopsite din nou în culorile Ungariei

Publicat

în

Bornele topografice din beton, amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, au fost vopsite din nou în culorile drapelului național al Ungariei.

Comuna Rimetea este singura din județul Alba unde etnicii maghiari reprezintă peste 90% din populaţie. Vopsirea celor două borne a devenit în timp o dispută de la distanță între români și maghiari, fiind vopsite periodic în culorile naționale ale celor două țări.

Disputa a căpătat o conotaţie politică după ce preşedinta Ungariei, Katalin Novak, s-a fotografiat în 21 mai 2022, cu ocazia unei vizite efectuate în România, lângă una dintre cele două borne ce era vopsită în culorile naţionale maghiare. Ulterior, cele două borne au fost revopsite în roşu, galben şi albastru. În prezent, acestea sunt din nou vopsite în culorile drapelului Ungariei.

Cele două borne au fost amplasate înainte de 1989 şi reprezintă delimitarea dintre judeţele Alba şi Cluj. Limita între cele două judeţe a rămas, îsnă, netrasată clar până în prezent, pentru că nu s-au făcut măsurători. Cert este că muntele devenit celebru este graniţa dintre judeţe.

Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 metri şi reprezintă una dintre atracţiile turistice ale zonei. Zeci de mii de turişti, majoritatea maghiari, vizitează în fiecare an comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colțești.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 31 de ani din Hopârta reținut de polițiștii din Aiud, după ce a bătut un bărbat, într-un local public din Vama Seacă

Publicat

în

Marți, 28 noiembrie 2023, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 31 de ani, din comuna Hopârta, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 25 noiembrie 2023, în timp ce se afla într-un local din Vama Seacă, comuna Hopârta, pe fondul unor discuții contradictorii avute cu un bărbat de 59 de ani, l-ar fi agresat, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico-legale, ar avea nevoie de 16-18 zile de îngriji medicale.

Persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Doi urși au distrus autocamionul apicol al unei femei din Leorinț și au mâncat mierea din 5 stupi

Publicat

în

O femeie din Rădești s-a trezit cu o surpriză extrem de neplăcute, chiar cu ocazia zilei sale naștere. Mai exact, doi urși i-au distrus autocamionul apicol, aflat în comuna Rădești și i-au mâncat mierera din 5 stupi, aflați în interiorul acestuia.

Femeia a publicat pe pagina de facebook un mesaj însoțit de câteva imagini și o filmare în care prezintă cele petrecute.

„Cu ocazia zilei mele de naștere am primit acest cadou minunat! Și o filmare scurtă cu autorii surprizei, în Leorint, comuna Rădești, județul Alba.

La mulți ani mie! Iuhhhhu. Doamne ferește sa ne întâlnim cu ei!”, a explicat autoarea postării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Cuplurile „de cursă lungă”, sărbătorite la Rădești

Publicat

în

Emoții, haine de sărbatoare și multă veselie. Așa se poate contura atmosfera care a însuflețit, marți, după amiază, Căminul Cultural din Rădești.

Vârstnicii din cele trei sate aparținătoare comunei au participat la o sarbatoare pentru ei, cei care au împlinit 50 de ani de casnicie, dar au fost și din rândul celor cu mai mult de o jumătate de veac de la căsătorie .

La inițiativa profesoarei Maria Coza (astăzi pensionară) și a Primariei comunei Rădești, 30 de cupluri au primit diplome și plachete din partea administrației locale. Acestea au fost înmânate fiecăruia în parte de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prezent la acest frumos eveniment.

Vizibil emotionat, primarul Alin Nicula le-a spus sărbătoriților că se bucură nespus că a putut realiza acest eveniment și i-a felicitat pe sărbătoriți pentru faptul că au stat atâta timp împreună.

„Ar trebui sa ne uitam la acesti oameni si sa le respectam dorinta de a trai impreuna, pentru că au gasit un mod de a convietui si de a se intelege” a spus edilul.

La rândul său, președintele Ion Dumitrel i-a felicitate pe cei prezenți transmițându-le: „Sa vă dea Dumnezeu sănatate multă și sper să mai trăiți ani mulți de acum încolo, să fiți exemplu pentru familiile tinere”.

Tot cu această ocazie a fost prilejul pentru a sărbătorii și un alt eveniment: „Prinderea postului Nașterii Mântuitorului”.

Cei mai în măsură să vorbească despre acesta au fost cei doi preoți parohi din localitate: Preotul orthodox, Ioan Ghibescu și părintele greco – catolic, Adrian Bișboacă.

În continuare, pentru sărbătoriți, Letiția Șes, cu mare talent a interpretat câtece de o mare sensibilitate.

O frumoasă și de suflet priceasnă a fost interpretată de cântărețul Emil Popa.

Invitat la la eveniment, cunoscutul poet din Meșcreac, Laurean Teodor , purtător al unui spirit autentic românesc a recitat din frumoasele sale creații literare, iar scriitoarea Helene Pflitsch a transmis un mesaj de suflet care să înobileze cele două momente organizate.

Participanții au fost încântați să o asculte și pe tânăra ți talntata Roxana Maria Mihu care a prezentat un buchet de cântece populare.

Programul s-a încheiat cu o suită de dansuri ale ansamblului artistic „Flori de mai” pregătit de instructoarea Lili Stoica și cu o cină festivă de unde n-au lipsit plăcintele, gulașul și vinul oferite de organizatori.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud