aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud se „peticeşte” pentru iarnă

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud se „peticeşte” pentru iarnă

Publicat în 04.10.2016 la ora 10:30

centrul-cultural-liviu-rebreanu-aiud-2016Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud se pregăteşte de iarnă şi-şi pansează rănile lăsate de intemperii şi neglijenţele administraţiei. Pentru susţinerea cheltuielilor necesare amenajărilor ce vor da posibilitatea trecerii iernii, conducerea centrului a cerut consilierilor locali rectificarea bugetului, în sensul ca 10.000 de lei destinaţi iniţial capitolului „Alte obiecte de inventar” să fie transferaţi la capitolul „Reparaţii curente”.

Lăsată în permanenţă pe plan secundar de toate administraţiile locale de după 1989, clădirea Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din municipiul Aiud a ajuns un adevărat pericol atât pentru pietoni, pentru cei care-i calcă pragul, cât şi pentru cei ce-şi desfăşoară zilnic activitatea în interiorul său. Ploile şi neglijenţa mai-marilor municipiului Aiud au făcut din vechea clădire aproape o ruină. Partea situată deasupra cornişei care maschează acoperişul (aticul) a căzut pe trotuar, apoi a fost descoperit de frica accidentării pietonilor prin căderea ţiglelor, pereţii au fisuri mari şi tencuieli căzute, plafoanele sunt crăpate şi cu mari porţiuni căzute, iar tavanul scenei, depreciat în timp de infiltraţiile apei de ploaie, are tencuieli căzute, lăsând loc să se vadă cerul prin şarpanta cu ţigle lipsă. Ca urmare a acestor mari deficienţe, conducerea instituţiei de cultură aiudene a încercat în fiecare an să mai „peticească” ce se poate, în ideea de a-şi continua activitatea până când administraţia locală şi aleşii locali vor găsi timp şi bani pentru o reparaţie capitală, care, însă, întârzie din cauza birocraţiei şi a lipsei fondurilor. Acum, în prag de iarnă, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” încearcă să repete ceea ce a făcut aproape în fiecare an de aproape 30 de ani, şi anume să mai repare ceva pentru a asigura cât de cât o oarecare funcţionalitate, fapt pentru care managerul Ioan Hădărig a cerut, prin intermediul unui referat, transferarea unor sume din bugetul propriu dintr-un capitol în altul. Potrivit referatului, cu cei 10.000 de lei se va încerca protejarea aticului de la strada Transilvaniei cu un „şorţ” de tablă zincată fixat cu şuruburi pe nişte şipci, repararea şarpantei prin redistribuirea ţiglelor şi acoperirea unor goluri cu tablă zincată. Pentru siguranţă, având în vedere starea în care se află, tavanul din faţa scenei sălii de spectacole va fi demolat, fiind ulterior înlocuit cu un tavan realizat din pânză susţinut cu o reţea de cabluri metalice ancorate în pereţii scenei. Tot pentru siguranţă, grupul sanitar destinat bărbaţilor va fi închis din cauza pericolului de desprindere a tencuielilor de pe plafon şi pereţi. Acestea ar fi măsurile de siguranţă (peticelile) ce vor fi luate şi gândite de conducerea centrului cultural ca fiind cele mai eficiente, până când administraţia va începe implementarea proiectului propus pentru noua clădire proiectată a fi edificată pe locul în care fiinţează actualmente instituţia, proiect care ar costa aproape trei milioane de lei.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 90 ori

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud se „peticeşte” pentru iarnă
3.7 (73.33%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *