aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Computerul tomograf din AIUD este în „ȘOMAJ”! Lipsa unei autorizații de la CNCAN pune bolnavii pe drumuri la Alba Iulia și Cluj Napoca

Computerul tomograf din AIUD este în „ȘOMAJ”! Lipsa unei autorizații de la CNCAN pune bolnavii pe drumuri la Alba Iulia și Cluj Napoca

Publicat în 30.09.2019 la ora 22:08

Spitalul Municipal din Aiud are un computer tomograf (CT) care „șomează” de aproape trei luni, din cauza lipsei unei autorizații pe care conducerea spitalului o așteaptă.

Dacă autorizația Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) nu întârzie la fel de mult ca în alte cazuri (unele autorizații venind și după un an), locuitorii din Aiud și din zonele învecinate vor putea scăpa de stresul drumurilor la Alba Iulia sau la Cluj-Napoca pentru a efectua investigaţiile medicale pe care le oferă un computer tomograf de ultimă generaţie. Până atunci, bolnavii sunt transportaţi cu salvarea sau merg ei spre orașele care au în dotare acest mijloc modern de investigare.

Potrivit directorului Spitalului Municipal din Aiud, unitatea pe care o conduce așteaptă de mai bine de trei luni autorizația celor de la CNCAN pentru ca cel mai nou și mai modern mijloc de investigație din spitalul aiudean să poată fi folosit.

„Am depus în urmă cu aproximativ trei luni documentele în vederea primirii autorizației de funcționare a computerului tomograf. Verificările de specialitate ale celor de la CNCAN au fost făcute și totul este în regulă. Așteptăm să ne vină acea autorizație și să începem investigațiile medicale aici, la noi, în Aiud”, ne-a declarat Bogdan Adrian Popa, managerul spitalului din Aiud.

Având o valoare de circa 230.000 euro, computerul tomograf de la Aiud a fost achiziționat ca urmare a unei acțiuni de donații publice lansată în 20 octombrie 2017, după ce un bătrânel din Aiud a întrebat de ce trebuie să meargă până la Alba pentru un CT și mai trebuie să-l plătească, după ce el a muncit zeci de ani, plătindu-și toate “dările” către stat.

Achiziționarea aparatului a fost posibilă ca urmare a implicării a sute de oameni şi a unor organizații, asociații sau instituții ca: Primăria și Consiliul Local Aiud, Asociațiunea Astra și Asociația SPER, Asociația Maria Agapia și Serviciul de Ajutor Maltez, dar și multe firme locale și persoane fizice.

În prezent, CT-ul de la Aiud stă cuminte în spațiul special amenajat și așteaptă să vină acea autorizație de la CNCAN, autorizație care, cel puțin deocamdată, întârzie.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 489 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.