Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Comunicat de presă: Elevii de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, împotriva deciziei ISJ Alba de a desfința un profil de studiu

Publicat

în

Mă numesc Sosa Claudiu Andrei, mă aflu în clasa a XII-a, de filologie la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și dețin funcția de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul unității de invatamant mai sus menționate, mai pe scurt reprezentant al elevilor din liceul nostru.

Consiliul Școlar al Elevilor al CNTM Aiud, își exprima total dezacordul și dezamăgirea față de dorinta ISJ Alba, de a desființa un profil specific școlii noastre.

În numele tuturorelevilor, pe care îi reprezint, atat eu cat și colegii mei din cadrul Consiliului Școlar, condamnăm ferm propunerea ISJ de a desființa un profil al Colegiului astfel ca ne exprimăm opunerea și dezacordul fata de aceasta initiativa.

Avand in vedere, faptul că, facem parte dintr-o valoroasa unitate de invatamant din județul nostru, recunoscută atât la niveljudețean, cât și național, pentru performanțele obținute, nivelul ridicat de pregătire al cadrelor didactice și al elevilor, denotă faptul ca nu este deloc binevenita o astfel de hotarare privind reducerea numărului de clase din cadrul liceului.

Astfel, Consiliul Școlar al Elevilor de laColegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud, va derula toate demersurile legale posibile pentruca aceasta decizie sa primească un vot negativ. Suntem conștienți de ideea ca traimanumite timpuri grele pentru fiecare dintre noi,dar asta nu înseamnă că putem accepta oricefel de hotarare. De asemenea, fiind vorba de beneficiari principali ai sistemului educaționalcerem Inspectoratului Școlar General Alba să nu aprobe o astfel de hotarare,aceasta,fiindrevenita in dezavantajul tuturor elevilor doritori de a se înscrie la profilul ținta care ar putea fieliminat. –

Sosa Claudiu Andrei,
presedinte Consiliul Scolar al Elevilor CNTM Aiud

De asemenea, cativa elevi ai prestigiosului colegiu au dorit să-și exprime public punctul devedere cu privire la hotararea ISJ, astfel va atasam mai jos mesajele acestora.

“Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud este un liceu de prestigiu în oraș. Eu sunt eleva la profilul matematica-informatica-intensiv engleza si consider acest profil, un profilcare prezinta interes pentru un număr mare de elevi, având o concurență mare pe locurilede admitere, fiind un profil vast care pe lângă matematica, informatica si engleza se mai concentrează și pe alte discipline reale precum fizica, biologia și chimia. Acest profil ajută ladezvoltarea elevilor în domeniul tehnologiei, ajutându-i pe viitor sa găsească joburi desucces și bine plătite. Va sfătuiesc sa alegeți profilul matematica-informatica, deoarece oriunde priviți în jur veți întâlni tot felul de sisteme automatizate care sunt programate de uninformatician. În plus, terminând acest profil, veți avea o gama largă de oportunități pentruviitorul vostru, deoarece sunteți familiarizați cu mai multe informații decât dacă ați urma unprofil uman”.


Szabo Antonia Alisa,
clasa a X-a B (matematica-informatica)

“Științele naturii este un profil ales de elevii cărora le place atât biologia, cât și chimia sau fizica. Acest profil le da copiilor posibilitatea ca, după examenul de bacalaureat, un examenușor din mai multe puncte de vedere, să urmeze o carieră în medicină, asistență medicală,farmacie, chimie alimentară, petrolieră sau alte tipuri, fizică, matematică, poliție,jandarmerie, IT și chiar domenii umane. Este un profil cu mult potențial și cu multe domenii de studiu: de la limbi străine și literatură,la economie, educație fizica și arte, pana la anatomie!Scoaterea acestui profil din oferta de studiu a liceului și implicit de pe lista de opțiuni aelevilor, le pune celor din urma o piedica enorma în atingerea telurilor si a viselor, denotândși o lipsa de interes față de generațiile viitoare a conducerii!”

Muntean Maria,
eleva a clasei aXII-a A (Științe ale naturii)

“Cea mai recentă decizie a ISJ a propus eliminarea unui profil de liceu, decizie ce a stârnitnemulțumire în rândul elevilor. Noi, elevii, considerăm ca fiecare dintre aceste specializari are rolul ei in modelarea tinerilorpe plan educational, iar eliminarea uneia dintre aceste specializari ar fi o piedica enormapentru elevii pre-liceeni ai municipiului Aiud și localităților din jurul acestuia. Nu suntem deacord cu aceasta hotarare si ne exprimam nemultumirea fata de aceasta. Aceste decizii potduce la schimbări grave, chiar și la abandon școlar din partea unora din elevi. Colegiul are momentan în filiera teoretică 3 specializări: 2 specializări ale profilului real – matematică-informatică intensiv engleza și științe ale naturii, iar cea de a 3-a specializareeste filologie intensiv engleza, profil umanist. Fiecare dintre aceste profile este importantpentru realizarea carierelor , ex. medicina, IT, inginerie, psihologie, lingvistica, etc.Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud este o unitate de invatamant de încredere, uncolegiu care aduce renume orașului și cu care ne putem mandri. Pregătește elevii lastandarde educaționale înalte, alături de cadre didactice cu studii superioare, oferă o gamavariată de activități cultural-educative și sportive și are o bază materială modernă. Nemandrim cu rezultate excepțional de bune, cum ar fi promovabilitatea la examenul debacalaureat din 2018 cu 98,21%, un procentaj de 95,51 în anul 2019, numeroase premii laolimpiade si concursuri nationale, insertia majoritatii absolventilor colegiului in institutiile deinvatamant superior, s.a.m.d.”

Corina Chira,
elev reprezentant în Consiliul de Administrație

“În ceea ce mă privește susțin cu tărie faptul că existența mai multor profile în cadrulcolegiului Titu Maiorescu Aiud oferă posibilitatea copiilor de a alege ceea ce cred că li sepotrivește . Liceul la care înveți trebuie să-ți ofere o multitudine de oportunități, ceea ce sedatorează în mare parte și profilelor pe care le poți studia în cadrul acestuia. Totodată, credcă e important să-ți alegi liceul cât mai aproape de casă, fapt care ar fi mai puțin posibil dacăun elev ar opta pentru un profil care nu se mai poate studia în cadrul colegiului Titu Maiorescu Aiud. De asemenea, alocarea mai multor clase pentru diferite profile atât umane,cât și reale poate fi o măsură bună pentru a atrage cât mai mulți elevi.”

Beian Carla,
clasa a XI-a A (Științe ale naturii)

“Pentru un copil de 14 ani, alegerea unui drum la terminarea clasei a opta e influențată maimult de factorii externi decât de propria opțiune,iar dacă școala nu oferă posibilități pentrudezvoltare ,atunci cei mai mulți copii vor fi influențați să renunțe la educație și disciplinașcolară. Consider că lipsa unor domenii de orientare din cadrul liceului favorizează de faptineficiența sistemului de învățământ.O multitudine de discipline crește gradul de atenție afiecărui elev în parte,iar progresul acestora este mult mai rapid și mai orientat. Excludereaunui profil nu este soluția!”

Borca Patrisia,
clasa a XI-a A (Științe ale naturii)

“Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud este un centru educational recunoscut la niveljudețean cât și național pentru premiile obținute și rezultatele deosebite ale elevilor cât șipentru promovabilitatea la examenul de bacalaureat (în jur de 94%) De asemenea, orașul Aiud este un oraș cu o populație numeroasă iar cele 3 clase și specializări de la acest liceuteoretic sunt necesare pentru buna pregătire a elevilor în a urma facultăți în multe domeniicum ar fi: medicina, inginerie chimica, ingineri informaticieni, psihologie, acestea fiind doarcâteva. Excluderea unei specializări din cadrul ofertei de studiu a liceului ar fi în dezavantajulelevilor care ar trebui sa se deplaseze în alte orașe pentru a urma cursurile profilului doritastfel încât aceștia să-și atingă scopurile. Cheltuielile financiare cât și oboseala fizică ar fi îndetrimentul elevilor, unii dintre ei, neavând posibilitatea de a urma profilul dorit în alt oraș.Prin urmare, consider ca în oferta de studiu a Colegiului Național “Titu Maiorescu” trebuie păstrate toate cele 3 specializări atât reale: științe ale naturii, matematica-informatică cât și umane: filologie.”

Răzvan Gabriel Rusu,
reprezentant clasa a XII-a A, (Științe ale naturii)

Filologia este știința care se ocupă cu studiul culturii și a operelor literare. Profilul filologie este ales de către mulți elevi datorită diversității de care da dovada și despecializările care pot fi urmate după finalizarea acestui profil . Modul de gândire și deabordare a elevilor din profile diferite tinde sa coincidă cu specializarea profilului ales. Încazul de fata , profilul filologie are drept bază cultura limbii și a istoriei. Elevii pasionați deliteratura și de istorie tind sa aleagă acest profil. Acest profil este recunoscut pentru notele șimediile obținute la olimpiadele de limbi străine și limba latină . Încurajam elevii să urmezeacest profil deoarece opțiunile sunt extinse și într-un număr suficient de mare pentru a urmacariera dorită . Suntem de părere că, Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud ar trebui săpăstreze toate cele trei profile , atât cele reale cât și cel uman , elevii putând beneficia detoate cele trei.”

Herman Francesca și Deac Cristian,
clasa a XII-a C (Filologie intensivengleza)

Învățământ-Cultură

Prietenie fără frontiere între Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud și un orfelinat-școală din Kenya

Publicat

în

În cadrul proiectului educațional „Penfriends from Abroad” desfășurat pe parcursul a doi ani școlari (2020-2021 și 2021-2022) a avut loc, în data de 23.09.2021 o întâlnire online, pe platforma zoom, la care au participat elevi și cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „Axente Sever” Aiud alături de copii și educatori din Kenya, de la Orfelinatul cu Școală Saint Tabitha.

„Prin acest proiect dorim să creștem gradul de conștientizare al copiilor din România asupra importanței faptului că sistemul de învățământ este gratuit și orice copil are dreptul inalienabil la educație, viață și stare de bine iar serviciile de asistență socială acoperă nevoile primare ale tuturor copiilor aflați în imposibilitatea de a crește în familia biologică. Aceștia au organizat o colectă în anul școlar anterior pentru a achiziționa un număr de 52 de penare complet echipate pe care le-au expediat, prin poștă, copiilor din Kenya, din cadrul orfelinatului menționat anterior, condus de părintele Habbil Lipesa Omukuba și soția acestuia, Dorah Airo. Cu ocazia întâlnirii online, cu toții am experimentat sensul expresiei „Dăruind vei dobândi” (N. Steinhardt), ne-am bucurat să ne cunoaștem, să comunicăm și să ne simțim cu toții fii ai Aceluiași Tată, indiferent de origine, rasă sau statut”, ne-a declarat Prof. înv. primar Maier Ana-Maria de l Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud.

Potrivit doamnei Maier, scopul acestui proiect este sprijinirea copiilor din Orfelinatul St. Tabitha Kenya în strădania lor de a continua educația şi dezvoltarea valorilor morale cum ar fi recunoștința, acceptarea, compasiunea, bunătatea și dărnicia pentru partenerii din România, alături de dezvoltarea unor competențe cheie precum comunicarea într-o limbă de circulație internațională, inițiativă și antreprenoriat, competența digitală, sensibilizare și exprimare culturală.

Partenerii acestui proiect doresc să mulțumească tuturor pentru implicare și gând bun: Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești, Orfelinatul cu Școală Sfânta Tabitha, Kenya. Coordonator: Prof. Laura Popa; Colaboratori: Prof. înv. primar Maier Ana-Maria, Prof. înv. primar Liana Ciortea, Prof. Constantin Camelia, Prof. înv. primar Petruțiu Rodica, Prof. înv. primar Muntean Diana, Prof. înv. primar Felicia Muntean, Prof. Bâlc Floarea, Bibliotecar Oana Florea.

Constantin PREDESCU

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Calendarul CURSURILOR și a VACANȚELOR | aiudinfo.ro

Publicat

în

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Calendarul CURSURILOR și a VACANȚELOR | aiudinfo.ro

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când intră în elevii vacanță

Anul acesta, cursurile vor începe în data de 13 septembrie 2021, arată un document emis de către Ministerul Educației.

Anul școlar 2021- 2022 se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022

25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;

23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;

15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Structura anului școlar 2021- 2022

”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor”, se arată în comunicatul transmis de edu.ro.

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, pe locul cinci în topul liceelor din județul Alba, după numărul notelor de 10 de la Bacalaureat

Publicat

în

La sesiunea IULIE 2021, 250 de elevi din județul Alba au obținut note de 10 la examenul de Bacalaureat, iar 14 dintre aceștia sunt absolvenți ai Colegiului Național „Titu Maiorescu” din Aiud.

Vă prezentăm mai jos topul liceelor din județul Alba, în funcție de numărul notelor de 10 obținute la examenul de Bacalaureat – sesiunea IULIE 2021

 1. COLEGIUL NATIONAL „HOREA CLOSCA SI CRISAN” ALBA IULIA – 77
 2. COLEGIUL NATIONAL „LUCIAN BLAGA” SEBES – 59
 3. COLEGIUL NATIONAL MILITAR „MIHAI VITEAZUL” ALBA IULIA – 27
 4. LICEUL TEORETIC „PETRU MAIOR” OCNA MURES – 16
 5. COLEGIUL NATIONAL „TITU MAIORESCU” AIUD – 14
 6. COLEGIUL NATIONAL „INOCHENTIE MICU CLAIN” BLAJ – 11
 7. LICEUL DE ARTE „REGINA MARIA” ALBA IULIA – 10
 8. LICEUL TEORETIC „DAVID PRODAN” CUGIR – 10
 9. LICEUL „HOREA, CLOSCA SI CRISAN” ABRUD – 9
 10. SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX „SFANTUL SIMION STEFAN” ALBA IULIA – 8
 11. COLEGIUL ECONOMIC „DIONISIE POP MARTIAN” ALBA IULIA – 5
 12. LICEUL TEORETIC TEIUS – 4
 13. COLEGIUL NAȚIONAL „AVRAM IANCU” CÂMPENI – 3
 14. LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ” FLORIN FLESERIU” SEBES – 2
 15. COLEGIUL TEHNIC „APULUM” ALBA IULIA – 1
 16. COLEGIUL TEHNIC „ION D. LAZARESCU” CUGIR – 1
 17. LICEUL TEHNOLOGIC AIUD – 1

Felicitări absolvenților și cadrelor didactice de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud pentru această reușită și succes în continuare !

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud