aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Condiţii inumane de locuit în centrul Aiudului

Condiţii inumane de locuit în centrul Aiudului

Publicat în 15.04.2016 la ora 10:30

bec-aiudÎn secolul XXI, 18 oameni, printre care și copii, care locuiesc în centrul municipiului Aiud au rămas pe întuneric din cauza unei situaţii birocratice care nu este doar aici întâlnită şi tocmai de aceea exemplară pentru modul în care legile de naţionalizare apoi cele de retrocedare, dau peste cap viaţa unor oameni.

Pe strada Transilvaniei, la nr. 42 locuiesc de zeci de ani câteva familii care, deși lipsite de facilitățile pe care ar fi trebuit să le aibă în chiar centrul municipiului (apă curentă, canalizare), au acceptat cu mulţi ani în urmă, din lipsa unei alte alternative, să-și ducă traiul cotidian aici. S-au descurcat cum au putut și și-au plătit costurile la timp, cel puțin așa afirmă ei și unii dintre cei îndrituiţi să confirme acest fapt. Nu cu mult timp în urmă sistemul construit după Revoluția din decembrie 1989 i-a lăsat și fără ultimul semn de civilizație… energia electrică. De ce? Pentru că furnizarea energiei electrice se făcea în baza unui contract încheiat pe numele unui cetățean care nu mai locuia acolo de zeci de ani, cetățean care a cerut rezilierea contractului de furnizare încheiat cu S.C. Electrica S.A. pe numele domniei sale. Omul a procedat corect. Avea tot dreptul să ceară această reziliere, numai că, odată ce s-a sistat alimentarea cu energie electrică a imo­bilelor respective, cei 18 locatari au rămas pe întuneric. „Am cerut primăriei să ne ajute. Nu putem să stăm așa. Apă nu avem, dar ne descurcăm. Mergem și luăm cu bidoanele din piața, de la cișmea. Closet avem în curte. Nu ne-am plânge, dar chiar pe întuneric nu putem sta. Să stai la lumânare? Avem copii mici. Este greu”, ne-a spus una dintre locatare.
Deși problema ar părea ușor de rezolvat nu este chiar așa. Imobilul a fost unul naționalizat și apoi revendicat și luat în proprietate de către Eparhia Reformată de Ardeal. Pentru a putea să facă un contract de furnizare a energiei electrice locatarii trebuie să aibă contracte de închiriere cu proprietarul, or aceste contracte nu există la această oră, dat fiind faptul că ei locuiesc acolo „la mica înțelegere” făcută cu administrația locală care, în urmă cu zeci de ani, le-a repartizat locuințele.
Edilul șef al municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, ne-a declarat: „Cunosc foarte bine care este situația celor care locuiesc pe strada Transilvaniei la nr 42. Am luat legătura cu Arhiepiscopia Reformată de Ardeal și am stabilit o întâlnire cu conducerea acesteia. Sper și sunt sigur că aceasta va înțelege gravitatea problemei și că va accepta o soluție de compromis până la momentul în care ne vom permite relocarea celor care locuiesc acolo”.
„Nu am avut întârzieri. Am plătit la timp energia electrică. Problema este că fostul locatar a cerut să i se rezilieze contractul care era pe numele lui. De atunci nu mai avem curent electric. Cei de la Electrica spun că nu pot să ne facă contract, deoarece nu avem o adeverință de la biserică sau de la primărie. Am fost la primar și la viceprimar și le-am spus care este problema noastră. Sperăm să ne ajute, altfel nu știm cum ne vom descurca”, ne-a declarat Nelu, unul dintre locatarii imobilului respectiv. În această încurcătură, generată de schimbarea proprietarului imobilului în primul rând, sperăm că noul proprietar va fi înţelegător şi se va găsi cât mai curând o soluţie.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 490 ori

Condiţii inumane de locuit în centrul Aiudului
3.3 (66.67%) 3 vote[s]

Comentarii

Un Comentariu la Condiţii inumane de locuit în centrul Aiudului

  1. printesa sisi Răspunde

    15.04.2016 la 11:58

    conceptia de viata e excelenta- primaria sa faca si sa ne ajute, sa ne dea ca noi stam fara curent, cu geamurile sparte si buda in fundul curtii dar avem drept de vot si stim noi ce facem cu el

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.