aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Conflict între unii medicii și asistente de la Spitalul Municipal din Aiud și specialistul cardiolog angajat în urmă cu trei ani

Conflict între unii medicii și asistente de la Spitalul Municipal din Aiud și specialistul cardiolog angajat în urmă cu trei ani

Publicat în 16.02.2017 la ora 16:20

Peste 40 de cadre medicale au adresat o scrisoare către primărie și Consiliul Local, cerând demarerea unei anchete în ceea ce privește comportamentul afișat încă de la angajare, de acum aproximativ trei ani, a unuia dintre medicii specialiști din spital.

Potrivit acestora, colega lor, medicul specialist cardiolog Diana Stănilă ar avea un comportament inadecvat atât cu colegii cât și cu pacienții fapt care aduce prejudicii atât spitalului, personalului, cât și pacienților. Cadrele medicale cer luarea unor măsuri de urgență pentru calmarea conflictului iscat între medicul în cauză și colectiv și amenință că în caz contrar vor apela la forme mai drastice de protest, printre care: pichetarea spitalului sau refuzul de a asigura linia de gardă.

Am încercat să luăm legătura cu doctorul Diana Stănilă pentru a avea o părere completă asupra celor reclamate de colegii dânsei însă nu s-a putut, domnia sa ascuzându-se de reprezentanții presei.

În schimb directorul medical al Spitalului Municipal Aiud, medicul specialist ORL dr. Vasile Câmpean ne-a  declarat referitor la cele sesizate de medicii și cadrele medii că: „Evenimentele legate de comportamentul medicului Diana Stănilă au dus la o mulțime de adunări. Ne-am adunat Consiliul Medical, Comitetul de Etică, Consiliul de Disciplină, acestea după ce anterior am avut și o ședință în cadrul Colegiului Medicilor. Situația este de așa natură încât colegii noștrii medici și cadrele medii au reacționat destul de virulent referitor la modul în care s-au desfășurat relațiile profesionale cu medicul Diana Stănilă în cadrul activităților medicale din spital. Suntem în situația în care marți, 21 februarie 2017, se va reuni din nou Colegiul Medicilor, tot săptămâna viitoare va fi un Comitet de Etică, după care vom comunica hotărârea pe care am luat-o”.

Vă prezentăm mai jos, integral, scrisoarea semnată de 43 de persoane (foto) – medici și asistente din cadrul Spitalului Municipal Aiud:

”Scrisoare deschisa  adresata Consiliului Local al Primariei Municipiului Aiud,

In numele colectivului medical al Spitalului Municipal Aiud, consideram ca este de datoria noastra sa va aducem la cunostinta o situatie de-a dreptul absurda, jenanta si disperata  care exista in institutia in care suntem angajati. Va adresam aceste randuri in speranta ca exista o posibilitate prin care putem fi ajutati, momentan fiind intr-un impas si fara solutii concrete la problema care urmeaza sa o detaliem mai jos.

Aceasta problema a inceput odata cu angajarea in spitalul nostru, in urma cu 3 ani, a unui nou medic cardiolog, si anume dr Diana Stanila. Mentionam ca suntem o institutie care in permanenta isi doreste angajarea si promovarea medicilor tineri, acestia fiind mereu incurajati sa se integreze in colectiv  , iar conducerea spitalului  a demonstrat in permanenta dorinta de a ajuta medicii tineri in demersul lor de integrare in colectiv, dovada consta in multitudinea de angajari anterioare si ulterioare sosirii Dr Diana Stanila, toti colegii noi gasindu-si locul perfect in colectiv, in deplina armonie. Dar, in ciuda faptului ca multi dintre colegii noi s-au integrat perfect in colectiv, spre multumirea pacientilor si a colectivului medical, acest lucru nu s-a intamplat si cu dr Diana Stanila. Inca din primele zile ale sosirii colegei noastre, acesta a demonstrat in permanenta o atitudine cel putin ostila fata de orice o inconjoara in institutia noastra, de la colegi pana la pacienti. Exemplele sunt nenumarate, iar in oraselul in care ne desfasuram activitatea, comportamentul colegei noastre a devenit notoriu, neexistand probabil om in tot Aiudul care sa nu fi auzit aceste “ ispravi”.

Relatia cu asistentele medicale. In primul rand, mentionam atitudinea sfidatoare, dictatoriala si ostila adresata colegelor noastre asistente. De la declaratii de genul: ” asistentele sunt proaste” facute in fata pacientilor, “ eu nu vorbesc cu asistentele”, la acuzatii false legate de activitatea asistentelor, de ex ca nu au administrat medicatia pacientilor, bineinteles toate nefondate. Nu mai vorbim de tonul cu care se adreseaza  asistentelor, in permanenta ostil , ridicat, acuzator,  ajungandu-se in situatia in care cadrele medicale ieseau de la vizita plangand in hohote de umilinta. In 2-3 luni de la angajarea dr Stanila, toate asistentele de pe sectia Cardiologie tremurau de frica numai la auzul vocii sale. Situatia a fost similara si in relatia pe care acest medic o are  cu asistenta din ambulatoriul Cardiologie, aceasta fiind printre  primele persoane care au sesizat abuzurile medicului sus numit. La fel era si situatia colegilor asistenti din Urgenta, cu care dr Stanila colabora in garzi.De ex,  initial , in garzile dansei, era sunata pt urgenta in CPU, iar dr Stanila nu raspundea la telefon cate 2-3 ore. Sau au fost situatii in care a raspuns la telefon , dar a refuzat sa isi faca datoria de a raspunde la solicitare, pe motiv ca ea nu merge de ex pe sectia Psihiatrie. Am ajuns in curand in situatia in care tot spitalul era ingrozit cand era acest medic de garda.

Bineinteles ca foarte repede dupa angajare au inceput reclamatiile,  un procent semnificativ din personalul spitalului sesizand conducerii toate aceste aspecte si solicitand remedierea situatiei. A urmat ulterior un proces indelungat in care i s-au aplicat diverse sanctiuni conform  legii, in speranta ca isi va remedia comportamentul. S-a inceput cu intentia unor discutii amiabile in care i s-a solicitat ameliorarea comportamentului. Fara nici un rezultat, fiecare discutie de genul acesta degenerand intr-un scandal imens intre restul medicilor si dr Diana Stanila. De fiecare data cand i se aducea la cunostinta o  plangere, ne-am confruntat cu situatia in care dr Stanila nu isi asuma nimic din comportament, avea in permanenta o alta varianta, in ciuda declaratiilor a numerosi martori care sustineau contrariul.  Avem numeroase dovezi in acest sens, copii dupa  multe foi  de observatie ale pacientilor, in care se poate observa de ex  ca nu a fost  indicat un anumit medicament, cu toate ca dr Stanila, in dorinta de a acuza asistentele, l-a scris in foaie retroactiv, dar bineinteles ca medicametul respectiv nu apare si in condica farmaciei pt ziua respectiva. Exemplele pot continua, ideea este  ca daca s-ar intervieva fiecare asistenta din compartimentul  Cardiologie, acestea personal ar putea exemplifica comportamentul distructiv si ostil al medicului respectiv, neexistand nici o asistenta cu care domnisoara dr Stanila sa nu fi intrat in conflict. S-a ajuns in situatia in care,  in timpul vizitei, nu  comunica cu asistentele decat sa le acuze, bineinteles toate acestea in detrimentul  sanatatii pacientului. Este un stres permanent, pacientii sunt nemultumiti de zilnice scandaluri la care asista fara voia lor, iar asistentele terorizate in momentul cand vine la vizita.

La fel a fost si in relatia cu colegii medici. De nenumarate ori , chiar de la inceputul activitatii dansei in spitalul nostru, ni se adresau pacientii, declarand ca dr Stanila a facut afirmatii denigratoare la adresa colegilor dansei. De genul “ dr X este prost”, dr Y era sa va omoare”… Bineinteles ca am cerut explicatii, dar din nou  colega noastra a raspuns prin scandal dupa scandal. In cateva luni s-a ajuns in situatia in care avusese deja un conflict fatis cu fiecare medic din spital. Degeaba s-a incercat ameliorarea situatiei, in sensul in care a fost efectiv rugata sa nu se mai certe, ca dansa a continuat. S-a incercat de nenumarate ori sa i se explice ca este complet lipsit de deontologie sa isi denigreze colegii din spital sau din alte institutii. A fost rugata efectiv sa isi schimbe comportamentul. Dar degeaba. Fiecare zi venea cu o noua poveste despre scandalul dintr dr Diana Stanila si un alt medic.

Aceste scandaluri erau legate de multe ori de refuzul dr Stanila de a efectua consulturi interclinice, de multe ori conducerea spitalului cu managerul spitalului in frunte fiind nevoita sa se deplaseze personal la cabinetului de Cardiologie sa intervina pt efectuarea consultului. Limbajul folosit de dr Stanila a fost  in permanenta ostil, vindicativ, pe un ton de superioritate, restul colegilor fiind numiti in permanenta prosti sau expirati. Am constat ca singurul ton cu care reuseste sa se adreseze unui coleg este unul ostil si pus pe harta. Intotdeauna. Cu exceptia situatiilor in care avea vreun interes personal( de ex un schimb de garda) si atunci iesea la iveala un ton  adecvat unei discutii intre doi oameni normali. Am ajuns acum in situatia in care, dupa 3 ani, pe sectia Interne Cardiologie, in fiecare zi, dr Stanila isca cate un nou scandal. Bineinteles ca nu respecta pe nimeni si nimic. De la infirmiere la directori.

Recent una dintre colegele noastre a fost injurata si scoasa de dr Stanila afara din cabinet, in momentul in care colega noastra a mers la cabinetul de Cardiologie sa solicite un consult cardiologic pt un pacient internat, consult care era de fapt solicitat de 4 zilept. un pacient cu comorbidati si patologie cardiovasculara , dar dr Stanila nu raspundea apelurilor colegei noastre nici pe telefonul fix,  nici pe mobil. Bineinteles ca era o situatia grava , in care viata pacientului era in pericol. In momentul in care efectiv si-a dat afara colega din cabinet, folosind un limbaj injurios, a fost auzita de multi pacienti din policlinica, care asteptau la diferite cabinete, iar acesti pacienti  au reclamat situatia respectiva  conducerii spitalului.  In relatia cu colegii, nu dovedeste nici o urma de omenie, ce sa mai vorbim de respect. Am ajuns atat de stresati de situatie, incat ne este impiedicata activitatea normala  si relatia medic pacient.

Ni se pare absurd si ridicol si extrem de stresant ca intr-un spital in care eram intr-o relatia de colaborare intre medici, am ajuns atat de stresati de aceasta colega, incat in fiecare zi este o corvoada mersul la serviciu. Pt ca zilnic ne petrecem ore incercand sa convingem colega sa vada un pacient sau suntem supusi  unui limbaj verbal ostil , in prezenta pacientilor, de multe ori jigniti, de catre acest medic.  Bineinteles ca fost sanctionata si i s-a solicitat in mod repetat corectarea comportamentului, dar de fiecare data  urmarile au fost si mai teribile. Nici macar o clipa nu a demonstrat dorinta de corectare, in permanenta comportamentul fiind tot mai sfidator si atitudinea mai  beligeranta.

Suntem un spital mic si  o comunitate mica, consideram noi , o echipa medicala deschisa la nou, formata de oameni cumsecade, care pana la venirea acestui medic, nu a avut nici macar un conflict. Ne-am respectat intre noi, ne-am respectat opiniile, am demonstrat spirit de echipa  in interesul pacientului. Suntem ca intr-o familie, cu exceptia acestei colege, care distruge prin comportamentul ei armonia zilnica a intregii comunitati. Nici avertismentele verbale, nici cele scrise, nici macar sanctiunile financiare( recent i s-a aplicat o sanctiune cu reducerea cu 10% a salariului) nu au avut efect.

Trebuie aici de asemenea explicate si atititudinea in fata pacientilor. Acestia s-au adresat frecvent  conducerii spitalului cu multe plangeri scrise si verbale, legate de faptul ca sunt vesnic umiliti de catre dr Stanila. Lipseste categoric empatia fata de pacienti, sunt bruscati verbal, sunt jigniti. De asemenea, exista multe plangeri legate de conduita medicala, erori dediagnostic in care care au pus in pericol viata pacientilor, iar acestia au facut numeroase plangeri conducerii spitalului si ColegiuluiMedicilor. Adresabilitatea pacientilor catre cabinetul de Cardiologie a scazut drastic, pacientii preferand sa plateasca de multe serviciul medical catre un cabinet privat care isi desfasoara activitatea in orasul nostru decat sa se adreseze d-soarei dr Stanila.

In garzi, multi colegi medici s-au confruntat cu situatia in care  pacientii au refuzat categoric, sub semnatura, sa fie internati pe sectia Cardiologie si sa fie supravegheati de catre dr Stanila, in ciuda faptului ca le era viata pusa in pericol de catre afectiunea cardiologica, iar medicul de garda i-a informat despre acest lucru. Alt lucru care trebuie subliniat , este dorinta dr Stanila de a pune mereu in lumina nefavorabila restul colegilor. Suntem efectiv terorizati in demersul de a interna  in sectia Cardiologie un pacient venit in garda, pt ca a doua zi ne trezim cu  acuzatii, de la diagnostic gresit sau tratament inadecvat, bineinteles toate lucrurile acestea fiind comunicate pacientului intr-o maniera in care i se distruge complet increderea in actul medical desfasurat in unitatea noastra. In  momentul in care i se solicita un raspuns vis a vis de aceasta atittudine, nu recunoaste niciodata, desi exista multipli martori care sustin contrariul.

Va relatam inca o data aceste lucruri, desi suntem convinsi ca probabil, in calitate de edili ai orasului ati auzit din diferite surse despre acesta situatie.  Dar consideram si am facut acest demers pt ca  sustinem aplicarea unor masuri mai coerente  si mai drastice in sanctionarea  colegei si la fel suntem de parere ca situatia actuala nu mai poate continua asa. Nu este posibil sa se puna in balanta armonia unei intregi comunitati cu dorinta de a nu  sanctiona radical. Este uman, intr-adevar, sa se dea fiecaruia o sansa, dar noi am facut acest lucru de 3 ani, si niciodata nu s-a corectat comportamentul acestui medic. Avem nevoie  ca de aer de un medic cardiolog, dar nu asa. Ci de un cardiolog care sa colaboreze cu echipa spre binele pacientului.

Suntem atat de disperati, incat va comunicam, ca daca situatia nu se poate calma, suntem dispusi la actiuni mai drastice, de ex pichetarea spitalului sau refuzul de a asigura linia de garda.

In lumina acestor fapte descries  in aceasta scrisoare, va solicitam demararea unui anchete in cadrul institutiei noastre, in vederea rezolvarii acestei situatii.”

Acest articol a fost citit de 1132 ori

Conflict între unii medicii și asistente de la Spitalul Municipal din Aiud și specialistul cardiolog angajat în urmă cu trei ani
3.8 (75%) 4 votes

Comentarii

4 Comentarii la Conflict între unii medicii și asistente de la Spitalul Municipal din Aiud și specialistul cardiolog angajat în urmă cu trei ani

 1. groaznicul de Ivan Răspunde

  16.02.2017 la 19:56

  cum au lasat directorii spitalului timp de 3 ani sa se dezvolte asemenea conflicte ? sunt la fel de vinovati pentru ca nu au luat din timp masurile necesare- li s-a rupt de ce ceea ce a devenit spitalul-decadere pe toate planurile

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Pacientul contribuabil Răspunde

  16.02.2017 la 20:01

  O vorba din popor zice ca unde este imbuibare mai este numai un pas pina la nesimtire………….. . Comentariile le face fiecare dupa cum a fost tratat .

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Dorel file de poveste Răspunde

  17.02.2017 la 9:58

  se bate apa in piua degeaba ca si peste o luna sau doua tipa va fi tot acolo; daca sunt interese ascunse ca ea sa ramana, va ramane cu toate povestile si intamplarile

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Dorel file de poveste Răspunde

  17.02.2017 la 11:04

  din comunicatul Primariei se deduce ca spitalul are toate parghiile sa rezolve problema deci directorii au musamalizat si minimalizat problema deci au un interes direct in a pastra situatia de fapt si de aici multiple concluzii

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.