aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Consiliul Județean Alba a încheiat un parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării DJ 107 I – „Transalpina de Apuseni”

Consiliul Județean Alba a încheiat un parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării DJ 107 I – „Transalpina de Apuseni”

Publicat în 06.06.2017 la ora 19:12

Consilierii județeni din Alba au aprobat în ședința extraordinară de marți un proiect de hotărâre pentru încheierea unui acord de parteneriat privind colaborarea dintre Județul Alba și Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării drumului care face legătura între Aiud și Munții Apuseni, denumit ”Transalpina de Apuseni”.

”Conectarea la Rețeaua Trans Europeană de Transport a drumurilor județene modernizate prin POR presupune lucrări de modernizare inclusiv a podurilor/podețelor peste ape curgătoare, aflate în corpul drumurilor județene, respectiv lucrări în albia râurilor pentru protecția și modernizarea podurilor. Prin intermediul Axei Prioritare 6 a POR denumită „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” se finanțează modernizarea drumurilor județene, având ca obiectiv specific creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TENT (Rețeaua Trans Europeană de Transport)”, se arată în proiect.

„Transalpina de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România va fi finanţat cu 44 de milioane de euro din fonduri europene, proiectul depus de Consiliul Judeţean (CJ) Alba primind 74 din 100.

Drumul judeţean 107 I, care va fi modernizat din bani europeni, are 78 de kilometri, străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.

Traseul drumului care va fi modernizat este: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.

Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş.

De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere.

Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite.

O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Proiectul de modernizare propune, pe lângă asfaltare, şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti.

Acest articol a fost citit de 238 ori

Consiliul Județean Alba a încheiat un parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării DJ 107 I – „Transalpina de Apuseni”
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.