Devenită o sărbătoare concurenţială ace cea aproape similară în semnificație „Dragobetele” a intrat nu numai în mintea românilor ci și în calendarele principalelor evenimente organizate de administrațiile locale.
La fel ca și multe alte primării sau organizații nonguvernamentale Primăria Municipiului Aiud a cerut și a primit aprobarea aleșilor locali membrii ai Consiliului Local pentru cheltuirea de la buget a sumei de 1.000 de lei pentru organizarea sărbătorii „Dragobete pupă fete” care va avea loc vineri 22 februarie.
Potrivit reprezentanţilor administrației locale din municipiul Aiud în cadrul evenimentului se dorește organizarea unor activități materializate prin ateliere de creație pentru elevi și dezbatere a semnificației sărbătorii de „Dragobete”.
Tradițiea românească spune că de „Dragobete” se oferă diverse cadouri, astfel că în cadrul proiectului, sub îndrumarea cadrelor didactice elevii vor confecționat artizanal diverse obiecte, bineînțeles că printre acestea regăsindu-se și tradiționalele mărţişoare.
În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită, în mod normalm pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.
Populația României, sat o mare parte din ea a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituții, precum și la inițierea unor acțiuni, gen proiectul de rulat la Aiud.
Potrivit unor studii statistice de specialitate, aproximativ jumătate dintre români celebrează atât Valentine’s Day, cât și Dragobetele, însă surprinzător este faptul că cei care sărbătoresc doar sărbătoarea autohtonă sunt mai mulți decât cei care aleg să petreacă doar sărbătoarea americană (13% față de 9%).
Studiul dă de înțeles că deși Valentine’s Day continuă să fie o sărbătoare mai comercială decât Dragobetele, întrucât 88% dintre cei care o sărbătoresc oferă cadouri cu această ocazie, faţă de 71% dintre fanii Dragobetelui, se observă totuşi că evenimentul autohton dedicat îndrăgostiţilor devine tot mai popular în rândul românilor. Cifrele arată că 70% dintre românii care sărbătoresc Dragobetele vor cumpăra cadouri pentru persoanele iubite, iar cei mai mulți sunt dispuși să cheltuie între 50 şi 100 de lei pentru a-și surprinde partenerii.
Dorel Lazăr
Acest articol a fost citit de 195 ori
Comentarii recente