aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Cu prilejul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, APM Alba organizează acţiuni de observare a speciilor de pe Valea Aiudului și din zona Doștat

Cu prilejul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, APM Alba organizează acţiuni de observare a speciilor de pe Valea Aiudului și din zona Doștat

Publicat în 10.05.2017 la ora 16:09

În fiecare an, în ziua de 10 mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Cu această ocazie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba desfășoară, în perioada  9 – 12 mai 2017, acţiuni de observare a speciilor de păsări migratoare pe Valea Aiudului, din situl Natura 2000 Trascău și în zona Doștat.

De asemenea, vor fi organizate acțiuni de informare și conștientizare în școli din municipiul Alba Iulia, pentru a sublinia importanța rotejării speciilor de păsări migratoare și a habitatelor în care trăiesc.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este marcată la nivel global, începând cu anul 2006, printr-o campanie de conștientizare coordonată de Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (UNEP/ CMS) și Secretariatul Acordului privind conservarea pasărilor de apă migratoare african – euroasiatice (UNEP/AEWA), în parteneriat cu BirdLife International și Wetlands International.

Scopul campaniei este de a conștientiza comunitatea internaţională  asupra utilizării durabile a resurselor naturale, protejării pasărilor migratoare și habitatelor de cuibărire și hrănire ale acestora.

Anul acesta celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are ca temă “Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Tematica este legată de obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru o Dezvoltare Durabilă, subliniind totodată legătura indisolubilă a omului cu natură.

Pierderea capitalului natural constituie o preocupare majoră la nivel global deoarece depindem de natură pentru materii prime, alimente, energie, aer și apă, care fac posibilă viața.

Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită a faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii sunt dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităților antropice. Anual, milioane de păsări dispar ca urmare a braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, schimbări climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.

Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primavara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni.

Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemelor, biodiversităţii şi schimbărilor climatice.

La nivelul județului Alba sunt declarate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor  Munții Metaliferi, Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, Frumoasa, Munții Apuseni Vlădeasa și Munții Trascăului.

Acest articol a fost citit de 11 ori

Cu prilejul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, APM Alba organizează acţiuni de observare a speciilor de pe Valea Aiudului și din zona Doștat
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.