aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » De Crăciun, Moşul le-a adus locuitorilor din Lopadea Nouă un cămin cultural renovat

De Crăciun, Moşul le-a adus locuitorilor din Lopadea Nouă un cămin cultural renovat

Publicat în 22.12.2019 la ora 10:00

Începând de miercuri, 18 decembrie 2019, locuitorii din centrul de comună Lopadea Nouă au la dispoziție un cămin cultural modernizat la standarde europene.

Lucrările de reabilitare a clădirii începute în urmă cu mai bine de doi ani sunt finalizate, iar căminul modernizat a fost inaugurat prin organizarea unei serbări de „Moş Crăciun” de către beneficiarii lui, elevii de la Școala Gimnazială din localitate, serbare la care au participat peste 300 de părinți şi bunici ai micilor actori. La eveniment au fost prezenți Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Județean Alba, primarul comunei, Marian Indreiu, împreună cu viceprimarul Kiss Arpad.

Deşi relativ nouă, clădirea în care funcționa căminul cultural din Lopadea Nouă necesita reparații capitale, dat fiind faptul că reabilitările făcute în urmă cu ani de zile nu au putut să o aducă la standardele cerute pentru a asigura o funcționalitate normală.

Cu bani obținuți printr-un program european, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a fost alocată suma de 1.115.201 lei, la care administrația locală şi Consiliul Local al comunei Lopadea Nouă a mai adăugat încă 674.534 de lei sume cu care s-a reuşit transformarea radicală a căminului. Potrivit doctorului Marian Indreiu, primarul comunei, lucrurile nu au fost aşa uşoare cum ar părea la o primă vedere: „Am avut şi unele dificultăți. În primul rând în urma licitației am avut o firmă constructoare care nu s-a ținut de cuvânt, nerespectând contractul şi caietul de sarcini. Am făcut o altă licitație pentru selectarea firmei constructoare şi cu o întârziere destul de mare am reuşit să finalizăm lucrările. Acum putem afirma că avem un cămin cultural aşa cum trebuie şi mă bucur nespus că l-am inaugurat acum, în pragul Sărbătorii Crăciunului”, a declarat acesta.

Cu această ocazie, căminului din Lopadea Nouă i s-a amenajat un grup sanitar conform standardelor actuale, s-a schimbat integral instalația electrică, atât cea interioară, cât şi cea exterioară, reuşindu-se asigurarea unui iluminat egal şi eficient atât în interior, cât şi exterior. De asemenea, căminul a fost dotat ce o instalaţie modernă de încălzire centrală, care este dublată de una de aer condiţionat, care are posibilitatea de a asigura atât aer cald cât şi aer rece. În plus, a fost schimbată şarpanta, a fost izolată termic, căminul fiind dotat cu mobilier adecvat şi cu o instalație modernă de sonorizare. Nu a fost uitat nici spațiul exterior, acesta fiind amenajat în aşa fel încât să fie cât mai funcțional.

„Mi-am dorit de mai multă vreme să modernizez acest cămin. Trebuia odată şi odată să-l reabilităm şi să-l dotăm în aşa fel încât să corespundă cerinţelor. Să nu uităm că aici, în Lopadea Nouă, în fiecare an, are loc cel mai interesant şi valoros festival de dansuri şi cântece populare specifice prietenilor noştri etnici maghiari”, ne-a mai declarat primarul Marian Indreiu.

În sala de spectacol, Căminul cultural din Lopadea Nouă poate găzdui aproape 300 de spectatori, iar incinta de la demisol este destinată organizării unor evenimente festive pentru locuitori

Facebook 

Acest articol a fost citit de 777 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.