aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Dezastru pe Valea Aiudului

Dezastru pe Valea Aiudului

Publicat în 28.10.2017 la ora 11:00

Câtă mizerie poți strânge după niște „gunoaie” de oameni? Aceasta este întrebarea pe care și-o adresează retoric, de câteva zile, cetățenii municipiului Aiud. Nici nu a plouat tare și Valea Aiudului, apa curgătoare care străbate municipiul, oferă tuturor o imagine dezolantă. Gunoaie de orice tip, începând de la cauciucuri până la simple ambalaje şi PET-uri, au fost aduse de apele strânse în albia râului.

Aproape că a devenit o adevărată groapă de gunoi, când ar fi putut să fie ceva foarte frumos. Valea Aiudului, care a fost curăţată nu cu mult timp în urmă de către cetățenii care beneficiază de ajutorul social, inclusiv de copiii de la şcolile din urbe în cadrul unei activităţi de ecologizare, arată dezastrul educațional în care se află riveranii ei.

Reamintim că în acest an, administrația locală a plătit bani grei pentru a „îngropa” gunoiul riveranilor prin declanșarea unei pseudodecolmatări a văii minore. În plus, s-au luat și unele măsuri astfel încât să se prevină ajungerea, în principal a PET-urilor, cât și a altor deșeuri, în apă. Degeaba. Locuitorii municipiului Aiud, dar și turiștii se întreabă de ce este atât de greu să se adopte o hotărâre de consiliu local în care să se specifice nişte sancţiuni pentru cei care încă n-au învăţat pentru ce sunt acele cutii colorate montate pe stâlpi sau acele „insule” destinate colectării selective a deșeurilor menajere? „Nu e nimic greu, dar se pare că nu se doreşte, ar însemna ca şi poliţiştii locali să îşi justifice salariile, căci de plimbat se plimbă prin oraș împărțind amenzi celor care parchează pe ici, pe colo. Ar fi prea mult pentru ei ca prin plimbările ce le fac să aplice şi nişte amenzi pentru cei pe care îi văd că aruncă gunoaie pe unde apucă? Probabil că da”, ne-a spus Călin B., locuitor al municipiului. Aiudeanul Florin B. ne-a declarat: „Cred că am început să mă obișnuiesc. Mă refer la cantitatea de PET-uri care vin pe apă. Nu cred că e o problemă provenită de la administrația locală, ci din cauza faptului că oamenii nu aruncă la coş, ci aruncă în râu, pentru că aşa sunt obişnuiţi”.

Reprezentanţii administrației locale spun că într-adevăr există o problemă a proastei obişnuinţe care se manifestă de ani de zile, dar că, în curând, vor fi montate mai multe camere de supraveghere video și că, odată cu acest adevărat „big brother”, vor fi trași la răspundere toți cei care nu respectă normele de salubritate și conviețuire legiferate. Până atunci? Până atunci ar fi bine ca fiecare cetățean cât de cât responsabil să-i tragă de mânecă pe cei care uită ce înseamnă bunul simţ și confundă valea cu groapa de gunoi sau cu tomberonul.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 241 ori

Dezastru pe Valea Aiudului
3.3 (66.67%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.