aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Drama unei aiudence ținută „prizonieră” în Egipt împreună cu fiica sa de șapte ani

Drama unei aiudence ținută „prizonieră” în Egipt împreună cu fiica sa de șapte ani

Publicat în 21.05.2019 la ora 18:48

O româncă din Aiud este ținută împotriva voinței ei, în Egipt, împreună cu fiica ei în vârstă de 7 ani. Chiar dacă cele două au toate documentele în regulă, iar fetița deține pașaport românesc, nici Ministerul Afacerilor Interne și nici Ambasada României în Egipt nu au făcut niciun demers concret pentru ca cele două să părăsească țara africană.

Povestea de film a Anamariei Marossy a început în 2014, când a mers cu soțul său egiptean și cu fetița lor într-o călătorie în Egipt. Acolo, Fatima Awadalla, fiica celor doi, a fost răpită de tatăl ei egiptean şi nu a mai fost lăsată să își vadă mama. Femeia s-a căsătorit cu cetăţeanul egiptean Yasser Abdel Maguid Awadalla în 2010, căsătorie care a avut loc în incinta Ambasadei României de la Roma, oraș unde au și locuit până la plecarea în vacanța din Egipt.

După răpirea fetiței lor, în iunie 2016, Anamaria Marossy a depus o plângere la autoritățile egiptene. În același an, românca a obținut custodia totală a fetiței în justiția din Egipt. Femeia este susținută financiar și moral de rude, respectiv de mama ei, Anita Marossy, care locuiește la Roma.

”Din momentul în care a obținut custodia fetiței, fiica mea a purtat o grea bătălie legală în tribunalele din Egipt. A sesizat situația la domnul consul Alin Constantin, sperând în sprijinul acestuia și protecția de care ar fi trebuit să beneficieze ca și cetățean român. În anul 2017, fiica mea a obținut un ordin de condamnare la închisoare pe numele soțului ei pentru că acesta nu a respectat custodia emisă de autorități”, spune Anita Marossy. În final, fiind în pericol să ajungă la închisoare, Yasser Awadalla a fost de acord să dea copilul mamei sale. Întâlnirea celor doi a avut loc, în prezența unor martori, la consulatul României de la Cairo, în 8 martie 2018. ”Fetei mele nu i s-a dat posibilitatea să refuze niciuna din condițiile puse de cetățeanul egiptean. Această întâlnire nu a dus la niciun rezultat pozitiv pentru fata mea”, spune Anita Marossy.

Sub presiunea de a-și vedea cât mai repede fiica, Anamaria a încheiat un așa – zis contract cu soțul său care stipulează printre altele, că Fatima poate părăsi țara doar cu acordul ambilor părinți. Cu alte cuvinte, fetița nu poate pleca din Egipt decât dacă este de acord și tatăl său. Acest contract a fost semnat în calitate de martori de un avocat egiptean și de consului român aflat în funcție la momentul respectiv.

Mama Anamariei acuză autoritățile române din Egipt că, deși știau că aceasta vrea să părăsească țara imediat ce o recapătă pe fiica ei, nu au atenționat-o cu privire la conținutul contractului, care era scris doar în limba arabă, limbă pe care nu o cunoaște. Nemaiavând ce face, Anamaria Marossy a denunțat contractul la poliție susținând că a fost obligată să îl semneze sub presiune.

Fără o soluție, femeia este blocată în Egipt împreună cu fiica ei, fără ca autoritățile române să o ajute în vreun fel. În iunie 2018, Judecătoria Aiud a dispus divorțul dintre româncă și cetățeanul egiptean și a hotărât ca fiica acestora să rămână sub autoritatea părintească a mamei sale.

Mama Anamariei a încercat să convingă autoritățile să o ajute pe fiica ei să poată părăsi Egiptul. Nu a avut succes nici la Ministerul Afacerilor Externe și nici la Ambasada României din Egipt. În luna iunie expiră pașaportul românesc temporar emis pe numele fetiței, ceea ce va însemna alte cheltuieli și un alt timp de așteptare până la emiterea unui alt document.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 877 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.