aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Efecte ale legilor retrocedării proprietăţilor, dar şi ale unor administraţii slabe, zeci de persoane din Aiud stau la mila bisericii reformate

Efecte ale legilor retrocedării proprietăţilor, dar şi ale unor administraţii slabe, zeci de persoane din Aiud stau la mila bisericii reformate

Publicat în 21.07.2016 la ora 10:00

bec-aiud18 cetăţeni din Aiud locuiesc provizoriu, fără a avea energie electrică – Rezolvarea problemei lor stă la mila unei biserici şi a administraţiei locale.

Municipiul Aiud şi-a pierdut credibilitatea în faţa bisericii reformate din Ardeal. Fostele administraţii locale nu s-au ţinut de cuvânt, astfel că la această oră biserica reformată refuză să mai prelungească sau să încheie contracte de închiriere a locuinţelor sociale existente în clădirile pe care biserica le-a redobândit ca urmare a aplicării legilor retrocedării. Din cauza acestui fapt, zeci de oameni din municipiu stau în aşteptare cu privirea aţintită către noua conducere a administraţiei locale, sperând ca aceasta să le rezolve problemele.
Într-o astfel de situaţie se află şi cei 18 oameni care au fost amintiţi în luna aprilie în unul dintre articolele noastre. Aceștia, copii, tineri şi bătrâni care locuiesc pe strada Transilvaniei nr. 42, în plin centru al municipiului Aiud, au fost condamnaţi de către administraţiile locale trecute şi, mai nou, de biserica reformată, să stea pe întuneric deoarece SFEE Transilvania Nord, respectiv Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Alba, sector Aiud, refuză să-i cupleze la reţeaua electrică pentru că nu au contract de închiriere pe imobilele respective. „Din păcate, în privinţa reintroducerii curentului electric în locuinţele de pe str. Transilvaniei nr. 42 care au fost deconectate în urmă cu patru luni, mingea nu se află în terenul administraţiei publice locale. Nu am stat cu mâinile în sân. Ne-am deplasat la faţa locului, ulterior am luat legătura cu reprezentanţii bisericii reformate. Ne-am deplasat la Cluj-Napoca, la Eparhia Reformată de Ardeal, unde am avut un dialog corect cu proprietarii clădirilor respective care, dintr-un considerent rezonabil, până la urmă, acela că au fost păcăliţi timp de mai bine de 9 ani, ne-au spus că nu intenţionează să mai încheie contracte de închiriere cu cetăţenii respectivi”, ne-a declarat Oana Badea, noul primar al municipiului Aiud.
Pe strada Transilvaniei numărul 42 locuiesc de zeci de ani câteva familii care, deşi lipsite de facilităţile pe care ar fi trebuit să le aibă în chiar centrul municipiului (apă curentă, canalizare), au acceptat, din lipsa unei alternative, să-şi ducă traiul cotidian aşa cum pot.  Până în urmă cu aproape trei luni oamenii nu s-au plâns de nimic, chiar dacă nivelul lor de trai este sub limita sărăciei. S-au descurcat cum au putut şi şi-au plătit costurile la timp, cel puţin aşa au afirmat ei. Uite aşa, ca urmare a lipsei unui contract de închiriere pe care biserica reformată refuză să-l mai încheie, oamenii sunt condamnaţi să locuiască în întuneric, în plin centrul municipiului Aiud. Lipsa de compasiune a clerului reformat, sistemul construit după Revoluţia din decembrie 1989, promisiunile neonorate de către vechile administraţii i-au lăsat pe oameni în întuneric până la momentul în care acestora li se vor repartiza alte locuinţe sociale.
Aşa cum se ştie, oamenilor respectivi, în urmă cu mulţi ani, li s-au repartizat spaţiile de locuit ca locuinţe sociale. Atunci aveau alimentare cu energie făcută în baza unui contract de închiriere a spaţiilor respective făcut pe numele unui investitor care a avut spaţii de producţie în acele clădiri, cetăţean care după ani buni a cerut, firesc, rezilierea contractului de furnizare încheiat cu Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Alba. Omul avea tot dreptul să ceară această reziliere, numai că odată ce s-a sistat alimentarea cu energie electrică a imobilelor respective, cei 18 locatari au rămas pe întuneric, fiind nevoiţi să se descurce aşa cum pot, chiar dacă au copii cu vârste sub un an. Deşi problema ar părea uşor de rezolvat, nu este chiar aşa. Odată ce Eparhia Reformată de Ardeal refuză încheierea contractelor de închiriere, oamenii au fost condamnaţi să stea pe întuneric, sau la lumânare, la fel ca acum mai bine de o sută de ani. „Singura soluţie este să continuăm programul de construcţie a locuinţelor sociale din strada Hotar. Am şi semnat un contract pentru şase astfel de locuinţe şi relocarea fiecărei familii. Practic, ceea ce n-au făcut ceilalţi dinaintea mea, evacuarea locatarilor conform înţelegerii cu proprietarul Eparhia Reformată de Ardeal, va trebui să facem noi. Administraţiile trecute au fugit de această evacuare. Ei trebuiau să facă evacuarea conform înţelegerilor avute cu proprietarul. Mi se pare absolut nepotrivit modul în care au fugit de această problemă. În mod categoric, nu o să te iubească nimeni dacă pui în aplicare aşa ceva, însă realitatea este aceasta. Ceea ce am obţinut în dialogul cu proprietarii a fost evacuarea treptată, în măsura rezolvării unui alt spaţiu locativ, ceea ce mi se pare a fi, totuşi, important”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud. Într-adevăr, în ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de energie electrică mingea nu se află în terenul administraţiei locale, administraţia trebuind, deocamdată, să repare relaţiile de încredere stricate în ultimii zece ani de administraţiile anterioare. Speranţa fostului primar Mihai Horaţiu Josan, declarată nouă în luna aprilie a acestui an, că biserica „…va înţelege gravitatea problemei şi că va accepta o soluţie de compromis până la momentul în care ne vom permite relocarea celor care locuiesc acolo” s-a dus de râpă.
Din cele declarate de primarul actual al municipiului Aiud, se pare că biserica reformată este supărată foc pe administraţia municipală şi nu se lasă înduplecată, presând municipalitatea să rezolve ceea ce nu s-a rezolvat în aproape 25 de ani, relocarea cetăţenilor respectivi. Situaţia locuinţelor sociale este destul de urâtă. Municipiul Aiud mai are foarte puţine astfel de locuinţe destinate persoanelor nevoiaşe. Într-o situaţie asemănătoare se află cetăţenii care locuiesc în fostele „locuinţe ale profesorilor” din strada Bethlen Gabor. Aici sunt în jur de 10 familii care locuiesc prin mila bisericii reformate, deoarece contractele de închiriere au expirat de mai mult timp. Deocamdată nu se ştie cum se va rezolva, sau dacă se va rezolva reconectarea la curentul electric a celor din strada Transilvaniei nr. 42, toţi se uită spre biserică şi aşteaptă milostenia ei. Administraţia dă zor cu construcţia acelor locuinţe sociale, care cu siguranţă nu pot fi de ajuns pentru relocarea tuturor celor care locuiesc în spaţiile redobândite de biserica reformată. Cheia rezolvării se află în mâna bisericii, care poate da un semn de milostenie şi înţelegere pentru problema locativă a noii administraţii locale, conduse de două femei Oana Badea şi Lorincz Helga, cea din urmă fiind de confesie reformată. Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile şi se vor rezolva problemele.
Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 164 ori

Efecte ale legilor retrocedării proprietăţilor, dar şi ale unor administraţii slabe, zeci de persoane din Aiud stau la mila bisericii reformate
5 (100%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.