Învățământ-Cultură
Elevii din Aiud au învățat de la salvamonmtiști despre regulile ce trebuie respectate pe munte și au participat la activități antrenante
Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba a desfășurat activități de informare și prevenire a accidentelor montane prin instruiri în școlile din județ.
„Școala Altfel” este un prilej de întâlnire pentru salvatorii montani, cu viitorii salvatori, cu practicanții sporturilor de iarnă și de drumeție, oferindu-le acestora informații din culisele salvării montane, domeniu care necesită multă pregătire, efort și nu în ultimul rând pasiune.
Elevii Colegiului Național Titu Maiorescu din Aiud au avut ocazia sa stea față în față cu salvamontiștii cărora le-au adresat întrebări despre echiparea în drumeții, despre reguli de respectat pe munte, reguli de respectat pe pârtiile de schi.
Totodată elevii au făcut mișcare fiind antrenați în activități dinamice de către membrii echipei Salvamont Alba și au studiat fizica și sistemele de scripeți, un pic altfel în cadrul „Școlii Altfel”, fiind interesați de regulile montane, de meseria de salvator montan și de ce reprezintă marcajele turistice montane.

Învățământ-Cultură
Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din Rădești au marcat 105 ani de la Marea Unire
„La mulți ani România” și Sărbătorim 105 ani de la Marea Unire”, sunt titlurile a două Proiecte educaționale derulate în preajma zilei de 1 Decembrie, eveniment la care au luat parte preșcolarii și elevii ciclului primar și gimnazial de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din Rădești.
A fost un bun prilej de a aborda o serie de subiecte pe teme de istorie prin care s-a dorit insuflarea la copii a sentimentului de dragoste și respect pentru limba română, pentru țara în care trăiesc, pentru poporul român, pentru strămoși, pentru obiceiurile și tradițiile strămoșești, pentru istoria și eroii poporului, pentru mândria că românii sunt descendenții unor oameni curajoși și iubitori de neam și țară.
Elevii, însoțiși de cadre didactice au vorbit despre importanța istorică a zilei de 1 Decembrie, iar în cadrul unor activități cultural artistice, au recitat poezii dedicate acestei mărețe zile, au jucat și au interpretat cântece patriotice care i-au însuflețit pe participanți.
A avut loc și o evocare istorică, unde profesorul Vasile Teompa a făcut o prezentare cu semnificația zilei de 1 Decembrie.
Acestea toate, au avut loc într-un cadru adecvat, frumos amenajat de bibliotecarul comunal, Simona Coza, unde, la loc de cinste, au fost prezentate: un covor țesut (de o ținută impecabilă) cu care delegația din Rădești s-a prezentat acum 105 ani, la Marele act istoric de la Alba Iulia, planșete cu figuri istorice din zona Rădești, steagul Tricolor, Stema Țării, harta României, un panou cu membrii delegației din Rădești prezenți la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, volume cu povestiri istorice, panouri cu proiectele elevilor ș.a.
Cadrele didactice și cei care au pregătit și coordonat aceste două manifestări și-au făcut pe deplin datoria.
Este meritul profesorilor: Cristina Ursa – directorul școlii, Violeta Zamfir ( inițiator proiect didactic), Marina Carina, Gînscă Anca, Vasile Teompa, a Simonei Coza și Augusta Aloman.
Au onorat invitația la eveniment, poetul Teo Laurean (din Meșcreac) și profesor de limba română – pensionar Maria Coza din Rădești.
Elevii au primit diplome aniversare și stegulețe din partea organizatorilor.
La mulți ani ROMÂNIA!
Constantin PREDESCU
Învățământ-Cultură
Eveniment festiv de Ziua Națională a României, la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud
Îmbracati în straie de sărbatoare, elevii Școlii Gimnaziale „Axente Sever” Aiud, alături de dascălii lor și de parinți, au sărbatorit Ziua Naționala a României.
Sub îndrumarea doamnei profesoare de istorie, Oniga Corina, învățăceii clasei a VI-a C și-au luat rolurile în serios și au povestit tuturor cum s-a nascut Tricolorul, unul dintre cele două lucruri pe care trebuiau sa le ducă cu ei cei ce aveau sa fie martori ai Marii Uniri, făuririi României dodoloațe, la Alba Iulia, într-o zi geroasă de 1 Decembrie 1918, celalat fiind o pancardă inscripționată cu numele localității de unde au venit.
„Momentul de istorie a continuat cu gânduri și urări dedicate țării, rostite de elevii clasei pregatitoare B și ai clasei a III-a A, coordonați de profesoarele Petruțiu Rodica și Chindea Mihaela, de cantec, joc și voie bună. Coridoarele și sălile de clasă au fost gătite de sarbatoare de catre toți elevii școlii cu desene, felicitari, planșe tematice, buchete de fori în culorile drapelului românesc. La mulți ani, România!”, ne-a relatat directorul adjunct al instituției, prof. Ana Maria Maier
Constantin PREDESCU
Învățământ-Cultură
Liceul Tehnologic Aiud finalist la Premiile Naționale eTwinning
În perioada 24-25.11.2023 s-a organizat la București „Conferința Națională eTwinning” în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte eTwinning derulate în anul școlar 2022-2023. Deschiderea evenimentului a fost făcută de: Marina Stoian, inspector general la Ministerul Educației, Monica Calotă, director ANPCDEFP, Nicușor Ciobanu, ANPCDEFP.
Liceul Tehnologic Aiud demonstrează, încă o dată, că implicarea în proiectele europene de tip eTwinning este o activitate constantă și de calitate, fapt dovedit de numeroasele premii obținute de d-na profesoară de istorie Voicu Corina Valentina.
La București, d-na. profesoară s-a aflat printre finaliști, munca din proiecte fiind apreciată cu Premiul I, la categoria Învățământ profesional și tehnic, pentru proiectul Fight for your rights pe care l-a fondat alături de Emine Kaya din Turcia.
Din echipa de proiect au făcut parte elevi și profesori din România(7), Turcia(6), Grecia(10), Italia(3), Azerbaijan(1), Albania(1), Bulgaria(1), Polonia(1), Iordania(1), Armenia(1).
Un alt proiect, câștigător al Premiului II, la categoria Utilizarea creativă a tehnologiei intitulat Plants for sustainable life, o colaborare între România și Republica Moldova, în care au fost parteneri implicați parteneri din 9 țări.
„Proiectele eTwinning se derulează pe parcursul unui an școlar și reprezintă activități de învățare cu elevi din alte țări partenere în proiect. Acestea sunt organizate pe platforma Comisiei Europene numită ESEP, eTwinning fiind parte a Erasmus+.
În cea de-a doua zi a conferinței au fost prezentate metode moderne și platforme educaționale pe care dascălii le pot utiliza în predarea la clasă pt a face lecțiile mai atractive. EDUMI format din Magda Cojocea, Irina-Elena Petcu și Maria Ramona Coleașă au încurajat lucrul colaborativ, descoperirea de resurse inovative precum diferite tipuri de roboți și jocuri didactice, totul într-o atmosferă caldă și prietenoasă.
Platforma educațională Livresq oferă posibilitatea de a realiza lecții interactive la un nivel calitativ superior și de a aplica pt Certificatul de creator de software educational.
Expoziția de proiecte a pus în valoare produsele comune rezultate din colaborarea internațională a elevilor”, ne-a declarat Corina Voicu.
D-na. profesoară Voicu Corina Valentina este ambasador eTwinning, ambasador Erasmus+, ambasador Kahoot, Creator verificat Kahoot, Quizizz Certified Game Changer, autor certificat Book Creator, ambasador Book Creator, deține certificate de Creator de software educational Livresq și eticheta de Canva educațional.
Împreună cu Huștiuc Nicoletta, de la Școala Gimnazială Nr. 3, Cugir, d-nele profesoare sprijină parteneriatele școlare europene prin activități de diseminare, de formare și de consultanță pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar în calitate de ambasadoare eTwinning și Erasmus+, singurele cu acest dublu titlu, din județul Alba.
„Atunci când pui pasiune în ceea ce faci, rezultatele nu întârzie să vină”, a ținut să precizeze Corina Voicu.
Constantin PREDESCU
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | aiudinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | aiudinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | aiudinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | aiudinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | aiudinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | aiudinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | aiudinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile | aiudinfo.ro