aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Episcopul Demetriu Radu, întemeietorul localității Rădești, omagiat de Primăria din Oradea

Episcopul Demetriu Radu, întemeietorul localității Rădești, omagiat de Primăria din Oradea

Publicat în 26.04.2019 la ora 8:54

La  20 aprilie 2019, o cunună a recunoștinței, a fost depusă la statuia Episcopului Demetriu Radu, ridicată în vecinătatea Catedralei „Sf. Nicolae”, în Piața Unirii din Oradea, în cadrul unui moment festiv organizat de Primăria Oradea cu prilejul Centenarului orașului.

„Cu puterea minții și a sufletului, de peste timp, încercăm să readucem imaginea Arhiereului: într-o vale blândă dintre Aiud și Teiuș, turla zveltă a Bisericii Greco-Catolice din Rădești (Uifalău), face atenți călătorii că sunt în apropierea localității în care s-a născut Demetriu Radu”, sunt cuvintele atât de potrivite rostite de Preasfințitul Virgil Bercea.

Demetriu Radu (n. 26 octombrie 1861, Uifalău, azi Rădești, Alba – d. 8 decembrie 1920, București) a fost între 1897 – 1903 episcop greco-catolic de Lugoj, iar în perioada 1903 – 1920 episcop greco-catolic de Oradea Mare. Stă la baza numelui satului Rădești, județul Alba, format în anii 1920 din unirea satelor maghiare Tâmpăhaza și Uifalău.

Conform surselor din mediul virtual „și-a făcut studiile la franciscani în Aiud și liceul la Blaj. În 1879 a fost trimis la Roma, la Institutul Sfântul Atanasiu și la Colegiul de Propaganda Fide. La Roma a studiat timp de 6 ani, la sfârșitul cărora a obținut titlul de doctor în teologie. În anul 1885 a fost hirotonit preot la Roma.

După hirotonire a plecat la București în calitate de paroh al românilor greco-catolici de acolo. La București a fost numit de către arhiepiscopul romano-catolic Paul Iosif Palma în funcția de profesor la Seminarul Teologic de la Cioplea, iar apoi director al Seminarului Arhiepiscopal de la București, care fusese de curând creat, precum și econom general. În două rânduri, fiind bine cunoscut și apreciat de către cercurile conducătoare ale Regatului României, a fost trimis de primul ministru de atunci Ion C. Brătianu și de Regele Carol I, la Vatican, în scopul aplanării unor divergențe apărute în legăturile Regatul Român și Sfântul Scaun.

La 9 mai 1897 a fost hirotonit episcop de arhiepiscopul Victor Mihaly de Apșa, în Catedrala Sfânta Treime din Blaj. În perioada 1897-1903, Demetriu Radu a fost episcop de Lugoj, când a avut o deosebită grijă față de studenți. În anul 1901 episcopul Demetriu Radu a dispus și sprijinit restaurarea Mănăstirea Prislop, din actualul județ Hunedoara, devenită loc de pelerinaj pentru credincioși.

A murit la 8 decembrie 1920 în atentatul cu bombă din Senatul României, atentat pus la cale de Max Goldstein și de complicii acestuia, Saul Osias și Leon Lichtblau. În afară de episcopul Demetriu Radu, ca urmare a atentatului au murit și ministrul justiției, Dimitrie Greceanu, și senatorul Spirea Gheorghiu, aceștia din urmă decedând în spital.

Episcopului Demetriu Radu i s-au făcut „funeralii naționale ca unui martir național”. A fost înmormântat în biserica ctitorită de el în localitatea natală. Din anul 2006, Școala Gimnazială din satul Rădești, comuna Rădești, județul Alba, îi poartă numele, în amintirea sa a fost ridicat un bust.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 340 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.