aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » În această primăvară, la Aiud prețurile din piață „pârlesc” buzunarele

În această primăvară, la Aiud prețurile din piață „pârlesc” buzunarele

Publicat în 01.04.2019 la ora 10:00

Vântul de primăvară lasă goale buzunarele aiudenilor. Deși calendaristic primăvara a venit și ar fi trebuit să aducă un suflu revigorant pentru locuitorii municipiului Aiud se pare că aceasta a adus doar prețuri mari, cu mult mau mari decât previziunile cetățenilor, prețurile legumelor și fructelor crescând mult prea tare, pentru „pârlitele” lor buzunare.

Începând cu luna martie aiudenii plătesc pentru legume prețuri greu de înțeles pentru mulți dintre ei. Astfel în piața Dr. Constantin Hagea prețurile fac să „îngheţe” sângele celor care vor legume proaspete de la ţărani și nu de la supermarket.

Dat fiind faptul că „trufandale” nu prea sunt, aceste fiind reprezente doar prin existenţa salatei pentru care trebuie să scoți din buzunar între 3 și 3,5 lei pentru o căpăţână, a spanacului care se vinde cu preț cuprins între 10 și 12 lei kilogramul, sau a unei grămăjoare de urzică în greutate de aproximativ 50 de grame care costă 2 lei, pentru restul legumelor trebuie să treci pe la unul dintre cele trei supermagazine deschise de multinaționale în municipiu, ude sunt cu mult mai ieftine.

Prețurile legumelor nu a crescut la modul temperat pe care îl prevesteau în toamnă și în iarnă legumicultorii din zonă, aici concurența și abundența neavând nici un cuvânt de spus.

Cartofii, hrana de bază pentru porci și oameni și-a săltat prețul de la 1,5 lei la 2 sau 3 lei pentru un kilogram. Prețul țelinei a crescut de astă toamnă și el de la 3 lei la 5- 6 lei pentru un kilogram. La fel și morcovii și-au ridicat prețul cu peste 3lei ajungând la 5 sau 6 lei kilogramul. Ce să mai spunem despre pătrunjel care are un preț de 10 sau 12 le kilogramul, sau ceapa roșie care a ajuns să se vândă la incredibilul preț de 8 lei kilogramul.

„După părerea mea prețurile sunt pre mici față de munca pe care o depunem de la însămânțare până la recoltare” ne-a declarat unul dintre cei care vindeau legume.

„Cum adică prea mici (prețurile n. r.)? Pentru buzunarele noastre sunt prea mari. Ne-a omorât facturile pentru întreținere, iar veniturile sunt minuscule. Ni s-a spus că ne-au crescut pensiile. Și… cu cât au crescut dacă numai gazul s-a scumpit cu aproape 40% anul trecut? Să nu mai spun despre curent telefonie, apă și toate celelalte. Din două pensii de câte o 1.000 de lei plătim facturi de peste 1.300 de lei! Sunt prea scumpe produsele din piață așa că prefer să merg la supermarket, până nu le scumpesc și acelea. Nici nu știu cum o să mă mai descurc în continuare. Dacă acum sunt așa stați să vedeți ce o să fie de Paște!” ne-a declarat unul dintre aiudeni.

Și totuși, printre mirosurile specifice pieței, producătorii îşi vând marfa chiar dacă preţurile pot fi numite de… speculă. „Oricum, chiar la prețuri duble se va vinde”, spunea unul dintre cei care se învârteau prin piață în speranța ca va găsi tot ce era notat pe liste ce i-a fost înmânată de soție la plecarea de acasă. „Atât timp cât oamenii vor să mănânce legume sau alte produse de la săteni se vor vinde. Norocul nostru este cu cei care muncesc pe afară și ne mai trimit niște bani!” a mai adăugat omul.

Dorel Lazăr

Acest articol a fost citit de 302 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.