aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » În acest an, de 8 Martie, florile scumpe au fost afacere înfloritoare doar pentru floricultorii din Aiud

În acest an, de 8 Martie, florile scumpe au fost afacere înfloritoare doar pentru floricultorii din Aiud

Publicat în 12.03.2019 la ora 12:13

De Ziua Internațională a Femeii, trebuie să ştii că un buchet de flori te scapă oricând dintr-o situaţie dificilă. Însă, de multe ori, preţul este pe măsură. 

Ei bine, în piaţa de flori din Aiud am găsit preţuri atractive, dar și mult peste posibilităţile omului de rând, preţuri care tronau lângă multitudinea de culori şi miresme îmbietoare.

Ziua femeilor a adus comercianţilor de flori aiudeni câştiguri considerabile. Toate florăriile şi tarabele de flori din municipiu au fost asaltate joi 7 și vineri 8 martie de aiudenii care au ţinut să ofere o floare doamnelor de lângă ei. Nimeni nu a mai ţinut cont de faptul că preţul florilor, unii au cheltuit şi peste o 100 sau 200 de lei pentru florile cadou.

Se știe că „Ziua Femeii” este un prilej pentru bărbaţii de pretutindeni de a-şi arata iubirea, respectul și devotamentul fata de soţiile lor, mamele, iubitele, prietenele, colegele de munca, sau amantele lor.
La fel ca și în anii trecuți și în acest an de 8 Martie piața agro alimentară „Dr, Constantin Hagea” a devenit o feerie de culori și miresme care mai de care mai îmbătătoare. Florile au „inundat” tarabele ocupând în întregime spațiile.

Prețurile lor a depins și de dorința și putința cumpărătorului. La florăresele din piață cu 2 sau 3 lei puteai cumpăra o garoafă, iar cu 7 sau 8 lei un trandafir adus tocmai din Olanda.

Vestiții florari din Aiud și din împrejurimi nu s-au lăsat mai prejos. Au expus tot ce aveau. Mii de ghivece au fost aranjate în rânduri aidoma plutoanelor unei armate multicolore.  Sutele de zambile parfumate se vindeau cu prețuri cuprinse între 8 și 15 lei, iar trandafirii pitici la ghivece aveau prețuri între 10 și 25 de lei. La fel ca și celelalte flori primulele, în funcție de cum arătau aveau prețuri între 10 și 15 lei, chiar și mai mari în funcție de cum arătau. Cele mai cerute flori, nu se știe de ce, au fost lalelele a căror preț diferea între 8 și 10 lei în funcție de cum le era de deschisă floarea.

Dacă la aceste flori se mai putea negocia prețul în funcție de cantitatea cumpărată sigurele flori care aveau prețul fix au fost orhideele care  se puteau cumpăra cu 50 de lei bucata, mușcatele, în funcție de mărime între 15 și 25 de lei.

Spre surprinderea tuturor singurele flori care vestesc primăvara ghioceii și viorelele au fost de negăsit, dar se găseau în farfuria pe care o arătau tuturor trecătorilor micii comercianți (mai tuciurii la culoare).

 Stând de vorbă cu mai mulți dintre vânzători am constatat că afacerea este una considerată rentabilă, înfloritoare, deși prețurile au crescut mult, iar cumpărătorii se pare că nu s-au lăsat intimidați de prețuri și au fost ceva mai muți decât în anii trecuți.

Am încercat să aflăm care sunt problemele cu care se confruntă florarii aiudeni și abia am reușit să stăm de vorbă cu unul dintre ei care ne-a rugat să nu-i dăm numele la ziar. Iată ce ne-a declarat omul: „Am fost nevoiți să creștem prețurile. Energia electrică, gazele și combustibilul solid s-au scumpit cu aproape 50% într-un singur an. Să nu mai vorbim despre foliile pentru solarii și alte le multe cum sunt ghivecele, îngrăşămintele și celelalte substanțe folosite în floricultură. Nu poți să-i jecmănești pe oameni așa cum face statul cu noi producătorii fie că suntem mici, fie că suntem mari. Aici, în Aiud, prețurile sunt mai mici și adaptate și la puterea de cumpărare a populației. Altfel nu se vinde,  cine știe ce. La Cluj, Sibiu sau în alte oraşe mari se poate discuta de prețuri adevărate, prețuri care sunt aproape de cifra rentabilității. Asta este! Domnul stat ne omoară cu scumpirile și taxele… mai că-ți vine să produci la negru sau să-ți desființezi SRL-ul sau PFA-ul.” 

Dorel Lazăr

Acest articol a fost citit de 341 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.