aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » În municipiul Aiud, numărul asistaţilor social este în creştere

În municipiul Aiud, numărul asistaţilor social este în creştere

Publicat în 21.02.2017 la ora 10:00

Potrivit prevederilor unui  plan de acțiune privind serviciile sociale adoptat în ultima ședință de consiliu local, în municipiul Aiud se așteaptă o creștere cu aproximativ 25% a cheltuielilor pentru ajutorarea persoanelor aflate în situaţii de criză. În total, în acest an, de la bugetul local se vor cheltui peste 1,3 milioane de lei pentru asistența și protecția socială acordată familiilor aflate în dificultate și copiilor cu probleme.

Elaborat de către Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Aiud, planul anual de acțiune privind serviciile sociale arată fără drept de tăgadă că specialiştii din cadrul serviciului se așteaptă ca în anul 2017 numărul asistaților social să crească semnificativ, fapt pentru care s-a prevăzut alocarea de la bugetul local a unor sume crescute cu 25% față de anul calendaristic trecut. Astfel, dacă în anul calendaristic anterior (2016) suma cheltuită de la bugetul local pentru ajutorarea celor aproximativ 160 de beneficiari ai venitului minim garantat a fost de aproximativ 43.100 de lei pe lună, ceea ce înseamnă cam 517.200 de lei pe an, iată că în acest an serviciul de asistență socială a prevăzut alocarea a aproape 700.000 de lei, mai precis aproximativ 58.000 de lei pe lună, adică 696.000 de lei pentru anul 2017, inclusiv sumele acordate ca ajutor pentru încălzirea locuinței pentru un număr de aproximativ 300 de familii. La toate acestea se mai adaugă cheltuielile acordate de la bugetul centralizat de stat în baza reglementărilor în vigoare. Potrivit acestora, persoanele aflate în situații de criză mai beneficiază, după caz, de distribuirea gratuită a laptelui praf pentru copii aflați în perioada de alăptare, alocații de stat pentru susținerea familiei (Legea 277/2010), ajutoare de urgență și ajutoare de înmormântare.
Și pentru că vorbim despre cheltuieli bugetare pentru asistență socială, tot aici se încadrează cheltuielile pe care administrația locală la are cu creșa, unde se face supravegherea și educația timpurie pentru 50 de copii; aici, pentru anul 2017, s-a estimat cheltuirea a aproximativ 500.000 de lei.
La toate acestea se adaugă cheltuielile ocazionate de parteneriatele încheiate cu diverse centre și servicii sociale finanțate de la bugetul local, printre aceştia numărându-se Asociația Caritas Alba Iulia, care asigură asistența medicală la domiciliu pentru 61 de persoane și care primește lunar de la bugetul local 4.000 de lei (48.000 de lei/an), Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, care are în sistem 24 de elevi și care primește pentru serviciile acordate 3.000 de lei lunar (36.000 de lei/an), Asociația „Casa Nădejdei”, care se îngrijește de 19 copii și care primește lunar pentru aceasta câte 2500 de lei (30.000 de lei/an) și Asociația „Un pas înainte Alexandra”, care oferă servicii de recuperare, socializare și integrare pentru copiii cu nevoi speciale din municipiu și care primește 5.000 de lei pe lună (60.000 de lei/an).

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 102 ori

În municipiul Aiud, numărul asistaţilor social este în creştere
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Un Comentariu la În municipiul Aiud, numărul asistaţilor social este în creştere

  1. Dorel file de poveste Răspunde

    21.02.2017 la 10:50

    Oare cand vedem articol ca in Aiud numarul angajatilor in sector privat creste ? ca asistati vedem zilnic pe strada la spart seminte si frecand menta degeaba, ba avand si gura mare de se aude la 3 km cand se cearta

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.