aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a 113-a Adunări Generale a Asociațiunii „ASTRA”, de la Aiud

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a 113-a Adunări Generale a Asociațiunii „ASTRA”, de la Aiud

Publicat în 19.10.2019 la ora 21:10

Astăzi, 19 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a 113-a Adunări Generale a Asociațiunii ASTRA, întrunire organizată anul acesta în municipiul Aiud.

Momentul festiv a avut loc în Sala de conferințe a Liceului Tehnologic din Aiud, începând cu ora 09.30, evenimentul reunind numeroși membri ai Academiei Române, ai despărțămintelor Asociațiunii din întreaga țară, personalități marcante ale culturii românești, oficialități centrale și locale, dar și cadre didactice și elevi liceeni ai unităților de învățământ aiudene.

În debutul întrunirii, doamna prof. Despina Stanciu, președintele Despărțământului ASTRA „Ovidiu Hulea” din Aiud, a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, evidențiind importanța organizării acestei manifestări culturale deosebite în „Orașul artelor”, după care a luat cuvântul domnul prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat rolul important al Asociațiunii ASTRA în promovarea bogăției spirituale a satului românesc.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineu a spus: „Încă de la începutul existenței sale, Asociația ASTRA s-a implicat în viața țăranilor noștri, convinsă că valoarea supremă s-a născut la sat. După cum, în Orient, pomii și plantele rămân mereu verzi, tot așa, în căldura sufletească a oamenilor de la țară, «frunzele Evangheliei» au rămas mereu vii. Avea dreptate scriitorul Liviu Rebreanu când spunea că destinul nostru ca neam atârnă de cantitatea și strălucirea de aur curat al credinței care se află în sufletul țăranului. Asociația ASTRA s-a străduit mult ca această bogăție spirituală să fie valorificată”.

În cea de-a doua parte a zilei, s-a derulat sesiunea de comunicări în plen, în cadrul căreia au fost reliefate personalitățile marcante ale culturii românești care au contribuit și contribuie la conservarea şi îmbogățirea patrimoniului literar românesc, dar și aportul Despărțământului „Ovidiu Hulea” din Aiud la cultivarea moștenirii culturale locale. De asemenea, tot astăzi a avut loc o expoziție în care au putut fi admirate numeroase obiecte tradiționale românești și costume populare specifice zonei, patrimoniu care a aparținut unui fost membru al Asociațiunii ASTRA, Ion Dochițan, trecut la cele veșnice în urmă cu un an. Lucrările Adunării Generale a Asociațiunii ASTRA se vor încheia duminică, 20 octombrie.

sursa: reintregirea.ro

Acest articol a fost citit de 172 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.