Rămâi conectat

Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Aiud pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, izbucnit la Mirăslău în zona Zaiului

Publicat

în

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit astăzi, 2 aprilie 2020, în jurul orei 17.00 în localitatea Mirăslău, zona Zaiului.

Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 3 hectare.

Nu este posiblitate de extindere la locuințe sau pădure, au declarat reprezentanții ISU Alba.

Forțe alocate: 1ASAS


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Și în acest an, elevii din parohia Livezile au continuat parteneriatul „Școala din tinda bisericii”, în Postul Sfintelor Paști

Publicat

în

Luni, 22 aprilie 2024, elevii Școlii Gimnaziale din Livezile au fost prezenți la biserica „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din localitate.

Începând cu ora 08.00, cei 25 de tineri au luat parte la Taina Sfintei Spovedanii, urmând ca de la ora 9.00 să participe la Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, oficiată de părintele paroh Răzvan Petru Țârău și părintele Mihai Coste, preot al parohiei Poiana Aiudului. În cadrul slujbei, elevii, însoțiți de către prof. Răzvan Fugaciu (disciplina Religie), au primit Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest moment de suflet s-a desfășurat în contextul parteneriatului educațional intitulat „Școala din tinda bisericii”, derulat pe parcursul ultimilor ani. Pe această cale, s-a urmărit sporirea și întărirea legăturilor existente între Parohia Ortodoxă Livezile, păstorită de către părintele Răzvan Petru Țârău, și Școala Gimnazială din Livezile, reprezentată de către prof. Maria Dumitra, directorul unității de învățământ.

Pr. paroh Răzvan Petru Țârău


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Lucrări de reabilitare a Bisericii Reformate din Rădești

Publicat

în

La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de 1700 de ani.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică (foto) cu un turn semeț şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea.

Aici, în noiembrie 2023, au început lucrările de reparații generale (prin înlocuire acoperiș) a Bisericii Reformate din Rădești acest monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, localitate a cărei primă atestare documentară este din 1439.

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice.

Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna.

La această oră se află în desfășurare lucrări de înlocuire tencuială interioară și exterioară, înlocuire cu cărămidă a bazei lăcașului de cult, acoperiș nou cu tablă zincată ș.a.

Potrivit preotului Bisericiilor Reformate din Parohiile Sâncrai și Rădești, părintele Kurti Tamaș, locașul de cult ar mai fi beneficiat de reparații în trei etape în anii: 1200, 1400 și 1600.

Conform informațiilor , pentru finalizarea investiției respective, s-a obținut o finanțare de peste 700 mii lei din care peste 90% reprezintă sumă provenită de la Guvernul maghiar.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu”, din Rădești

Publicat

în

„Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu” din Rădești” este titlul proiectului inițiat de conducerea unității școlare de învățământ, demers ce va fi realizat prin PNRR/2023/C15/MEDU/PNRAS-RII-SM Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) – Runda a II-a Şcoli mici. Valoarea proiectului depășește 350.000 lei

„În cadrul proiectului vor urma a fi implementate activități didactice de consolidare și dezvoltare a competențelor elevilor, inclusiv activități remediale unu-la-unu sau în grup, care își propun recuperarea pierderilor în învățare/ întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază/competențelor cheie”, ne-a declarat directorul școlii, profesor Cristina Ursa.

Aceasta a precizat că vor avea loc și activități extracurriculare/extrașcolare (2 excursii pe an). Activități organizate în parteneriat cu alte autorități și instituții competente: 2 atelier de lucru cu tema prevenirea și reducerea violenței școlare (inclusiv bullying și cyber-bullying). Vor fi acordate subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului precum: pachete rechizite si auxiliare scolare oferite la inceput an scolar,dar și cărți la sfârșit de an școlar

Tot în cadrul proiectului vor fi executate lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale) cun ar fi: Piese de mobilier, mici lucrari, alte bunuri pentru amenajarea unui spatiu de lectură. Potrivit directorului instituției școlare, se va acorda și o masă, elevilor din ciclul primar și gimnazial.

 

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud