aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » La cererea FMI, guvernul introduce coplata în spitale începand din 1 Martie 2013

La cererea FMI, guvernul introduce coplata în spitale începand din 1 Martie 2013

Publicat în 28.01.2013 la ora 20:17

Pacienţii vor plăti, din luna martie a acestui an, o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

“În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o “valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.

“În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

 Sursa: Mediafax

Facebook 

Acest articol a fost citit de 431 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.