aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Localitatea Rimetea, aflată pe lista de patrimoniu a UNESCO, este considerată a fi printre cele mai frumoase sate din Romania

Localitatea Rimetea, aflată pe lista de patrimoniu a UNESCO, este considerată a fi printre cele mai frumoase sate din Romania

Publicat în 15.08.2016 la ora 16:19

casa-sat-rimeteaSatul Rimetea este considerat a fi printre cele mai frumoase sate din Romania. Istoria, arhitectura rurala si peisaje mirifice se regasesc din abundenta in aceasta micuta localitate.

Prin ce se remarca aceasta comuna? Prin casele trase la indigo. Nu numai ca stil, ci si din punct de vedere al culorii. Fatade albe cu obloane verzi. Iar aceasta particularitate a dus satul pe lista patrimoniului UNESCO.

Daca vrei sa povestesti cuiva de Rimitea, ai ramane blocat pentru cateva clipe. Si nu pentru ca nu ai avea ce sa povestesti, doar ca nu ai sti de unde sa incepi. Sa povestesti despre dealul impunator care strajuieste orizontul? Sa povestesti despre codrii vechi din imprejurimi? Nici pe departe. Cand vine vorba de Rimitea, casele sunt de departe cele care iti fura privirea.

Legenda povesteste ca pe la 1800, intreg satul s-a facut scrum in urma unui incendiu. Oamenii s-au mobilizat, iar la scurt timp au ridicat un nou sat. Tras parca la indigo. Au ales pentru fatada culoarea alba, care sa spele negrul taciune ramas in urma focului. Pentru obloanele caracteristice arhitecturii sasesti au ales culoarea verde. Si asa au ramas pana in ziua de azi.

In Rimitea sunt cu putin peste 300 de case. Intr-o majoritate covarsitoare, cele mai multe sunt chiar cele construite de sasii care locuiau odinioara aici. Din 1999, casele identice au propulsat localitatea pe lista de patrimoniu a UNESCO.

Nu doar cei de la UNESCO au fost fascinati de unicitatea localitatii din judetul Alba, ci si turistii. Si nu doar ca au putut admira fatadele trase la indigo, ci pentru o suma modica, au putut petrece o noapte intr-o casa autentica.

La zece ani după demararea proiectului demarat de Transylvania Trust în ’96-’97, a fost atins și scopul pe termen lung: dezvoltarea turismului rural pe baza infrastructurii constituite de clădirile istorice. Astfel, numărul turiștilor sosiți în localitate a crescut continuu. La sfârșitul anilor 2000, peste 75% dintre turiștii sosiți în localitate erau străini, în principal din Ungaria (80% din totalul turiștilor străini), dar și din Austria, Germania, Cehia, Olanda, Franța, Belgia sau Japonia. În aceeași perioadă, peste 40 de proprietari care au beneficiat de sfaturile și de fondurile gestionate de Transylvania Trust au obținut licențe de practicare a agroturismului, localitatea punând la dispoziția turiștilor 225 de camere cuprinzând 587 de paturi. În 2009, 90% dintre cele 48 de unități de cazare înregistrate erau cotate cu cel puțin două margarete, iar 18 unități erau membre ale Asociației Naționale de Turism rural ecologic și cultural (ANTREC Filiala Alba). Posibilități de cazare suplimentare sunt oferite de camping-ul din Cheile Vălișoarei.

sursa:  observator.tv

Facebook 

Acest articol a fost citit de 222 ori

Localitatea Rimetea, aflată pe lista de patrimoniu a UNESCO, este considerată a fi printre cele mai frumoase sate din Romania
4.5 (90%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.