aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Molia buxusului pune administrația din Aiud la treabă

Molia buxusului pune administrația din Aiud la treabă

Publicat în 02.11.2018 la ora 8:10

De câteva zile, în parcul din centrul municipiului Aiud este forfotă mare. Zeci de oameni muncesc de zor petru a „spăla” fața primăriei ca urmare a atacului din vară asupra zonelor verzi a „moliei buxusului”.

Începând cu această vară, majoritatea locuitorilor municipiului care aveau gard viu din buxus (Buxus Sempervirens) au suferit un atac masiv al moliei buxusului, de care nu au scăpat nici gardurile vii din domeniile publice ale administrației locale, astfel că aceasta a fost nevoită să acționeze în vederea refacerii aspectului estetic al parcurilor și spațiilor verzi.

Administrația locală a dat ordinul începerii acțiunii de reamenajare a părculeţului central din municipiu, astfel că în aceste zile se lucrează de zor. Muncitorii scot din rădăcină arbuștii uscaţi, în locul lor urmând să se amenajeze zone cu covoare florale. Deocamdată lucrările nu vor cuprinde modernizarea și refacerea aleilor, montarea de mobilier urban nou sau plantarea de material dendrofloricol, deoarece, așa cum ne-au informat oficialii municipalității, părculeţul central face obiectul unui proiect amplu de reamenajare a centrului istoric al municipiului, care-și așteaptă finanţarea. Proiectul elaborat în urmă cu trei ani, extrem de ambiţios, este menit să facă centrul istoric de nerecunoscut, respectând toate reglementările în vigoare privitoare la protejarea patrimoniului istoric construit, respectiv cetatea medievală, care în acest mod va fi pusă în evidenţă.

Potrivit cifrelor estimate atunci de către proiectant, valoarea totală a investiţiei propuse  (lei şi euro, inclusiv TVA) ar urma să fie de  44.951.871 de lei, reprezentând 10.024.337 de euro. Prin documentaţia tehnică elaborată, proiectantul a avut în vedere lucrări de reabilitare a spaţiului public, îngroparea reţelelor edilitare în subteran, dotarea cu mobilier urban de calitate şi cu obiecte de iluminat public ce vor pune în valoare zona cetăţii medievale, reabilitarea şi reorganizarea spaţiilor publice şi a spaţiilor verzi, plantarea  acestora cu material vegetal adaptat pentru mediul urban şi care să creeze o imagine ambientală plăcută în zona centrală protejată. Totodată, proiectantul a avut în vedere, de asemenea, sistematizarea verticală a zonei, echiparea tehnico-edilitară, amenajarea zonelor de circulaţie auto şi pietonală, amenajarea de parcări publice şi a zonelor publice destinate evenimentelor culturale organizate la nivelul localităţii cu scopul de a atrage turiştii înspre centrul istoric.

Deocamdată, edilii municipiului aranjează părculețul central atât cât le permite bugetul local.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 485 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.