aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Municipiul Aiud trece la „epoca LED”

Municipiul Aiud trece la „epoca LED”

Publicat în 01.08.2017 la ora 10:00

În maximum un an și jumătate, tot iluminatul public din Aiud va trece pe sistem LED. Deși sistemul de iluminat cu LED este mai scump, specialiștii susțin că este mult mai fiabil și că durata de viață a corpurilor de iluminat cu LED este mai lungă, astfel că se vor micșora cheltuielile de întreținere.

Nu în ultimul rând, sistemul cu LED consumă și mai puțină energie electrică, fiind, totodată, și mai ecologic. Ca urmare, municipalitatea aiudeană a decis să nu mai amâne momentul trecerii la noul sistem de iluminat, astfel că până în maximum un an și jumătate, Aiudul va avea iluminat public cu LED în întreg orașul.

În urmă cu aproape un an, imediat după instalarea noii administrații, noul primar, Oana Badea, a demarat studiul de fezabilitate pentru introducerea sistemului de iluminat cu LED pe toate străzile din municipiul Aiud. În dorința de a implementa noul sistem de iluminat public, administrația intenţionează să încheie, în acest an, un contract de înlocuire a surselor clasice de lumină de pe străzi cu corpuri de iluminat cu LED-uri, care sunt produse de mari companii de renume în domeniu. Primarul Oana Badea spune că în ședința de consiliu local care va avea loc luni, 31 iulie, va cere consilierilor locali să analizeze și să aprobe una dintre cele patru variante de eficientizare a sistemului de iluminat public și extinderea rețelei, de fapt a și trecut pe ordinea de zi a ședinței un astfel de proiect de hotărâre. ”Sperăm ca în acest an să reuşim să încheiem un contract de înlocuire a surselor de lumină de pe străzile municipiului şi ale cartierelor cu surse cu LED. Am avut mai multe variante de analizat însă am ajuns la concluzia că cea pe care o supun spre aprobare este cea mai avantajoasă pentru noi. Știu că anii trecuţi, mai multe companii importante au făcut astfel de propuneri administrației locale, însă atunci se pare că nu s-a putut face o asemenea eficientizare. Prin implementarea unui astfel de sistem, la lumină egală sau mai superioară celei pe care o avem acum, cu becuri cu vapori de sodiu, economia merge până la 60-65% și chiar mai mult. Am dorit să facem această afacere plătind din economia care se face la consumul electric, asta presupunea că plata investiției se va efectua chiar din banii economisiți. Dacă nu putem să plătim acum totul deodată vom face plata eșalonat, în mai mulți ani”, declară primarul municipiului Aiud.

Potrivit studiului de fezabilitate, odată aprobată investiția, cu cei 10.581.803 lei cu TVA (construcții montaj 8.872.327 lei), un număr de 1703 corpuri de iluminat existente la această oră de pe stâlpii rețelei de iluminat public din municipiul Aiud, rețea care măsoară peste 74 de kilometri, vor fi date jos, în locul lor montându-se lămpi de iluminat pe bază de LED. Mai mult de atât, la cei 74 de kilometri de rețea se vor mai adăuga stâlpi și cabluri electrice, extinderea făcându-se în așa fel încât să nu existe o stradă, oricât ar fi de mică, să nu fie iluminată, iar lămpile de iluminat cu LED vor fi montate pe fiecare stâlp, fără excepție.

Vechile corpuri de iluminat care vor fi date jos de pe stâlpi vor fi folosite pentru a îmbunătăți iluminatul public în localitățile aparținătoare și componente ale municipiului.
Chiar dacă pare scumpă trecerea la noul sistem de iluminat, administrația municipiului Aiud se aliniază noilor norme europene, care prevăd ca până în anul 2021 să se treacă la „epoca LED”.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 252 ori

Municipiul Aiud trece la „epoca LED”
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Un Comentariu la Municipiul Aiud trece la „epoca LED”

  1. unul Răspunde

    01.08.2017 la 18:05

    La țărani merge și cu lămpi cu petrol! De ce să nu-i scoatem și pe ei la lumină???

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.