aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Municipiul Aiud va cheltui aproape 6 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal

Municipiul Aiud va cheltui aproape 6 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal

Publicat în 01.11.2017 la ora 10:00

Pentru susținerea financiară a noului sistem de iluminat public, administrația locală, prin Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Local, va garanta un credit furnizor de 5,98 milioane de lei, sumă care va trebui să acopere în totalitate costurile de modernizare și extindere a iluminatului stradal.

Potrivit proiectului de hotărâre de consiliu local proaspăt adoptat, rețeaua de iluminat public din municipiul Aiud se va reînnoi complet, iar lucrările vor dura aproximativ patru ani și vor consta în schimbarea cablurilor electrice și montarea a 1876 de corpuri de iluminat folosind tehnologia LED. Din cele discutate cu reprezentanții administrației publice locale a municipiului Aiud, s-a înțeles că după demontarea lor, corpurile de iluminat vechi vor fi refolosite prin montarea lor pe stâlpii localităților aparținătoare și componente ale municipiului, astfel încât să se asigure o iluminare totală a tuturor străzilor acestor localități.

Vestea acestei modernizări a provocat păreri pro și contra la nivelul populației municipiului.

„Este foarte bine. Sunt de acord cu această investiție. Este adevărat că suma pare a fi mare, însă făcând un calcul sumar, va fi rapid amortizată prin economia care se va realiza prin reducerea drastică a consumului energetic”, ne-a declarat Ovidiu M., din Aiud.

La rândul său, Marian P. ne-a declarat: „Acea modernizare făcută acum peste zece ani a fost un fel de frecție la un picior de lemn. Cred că nici nu au semnat bine procesul verbal de recepție că pe străzi au și apărut corpuri de iluminat care nu erau decât de decor, aceasta fără a mai socoti sistemul de economisire implementat de fosta administrație, prin care a lăsat să lumineze doar câte un bec la doi stâlpi”.

„Nu sunt de acord. De ce să mai dăm bani pe corpuri noi de iluminat? Ce, astea nu sunt bune? Să le pună, domnule, la treabă, să facă o revizie și gata! De ce să aruncăm banii pe încă un rând de becuri?”, ne-a spus aiudeanul Vasile B.

„Eu nu știu dacă am scăpat de creditul acela pentru mult discutatul program SAMTID, din care nu am văzut mai nimic și cu care, după părerea mea, s-au capitalizat ăia de la apă, că de aia ne iau o grămadă de bani acum. Oricum, cred că pentru SAMTID și acum se mai dau bani pentru acel credit. Să garanteze! Să facă o chestie bună pentru Aiud și pentru aiudeni! Și ce dacă este mare? Cel puțin acesta este sigur pentru noi și uite așa intrăm și noi în rând cu lumea. Vom avea un iluminat ca lumea. Problema este să ne țină punga și să ne putem permite această investiție”, a susținut Attila K.

„Eu știam că primăria nu prea are bani. De unde atâția bani pentru ce se face acum? Au apărut o mulțime de festivaluri, serbări și petreceri. Pentru astea trebuie bani. De unde, dacă până acum n-or fost, de unde îi scot acum? Ce ne trebuie nouă alte becuri?”, ne-a spus Dorin L. Aflat de față la această declarație, în replică, domnul Petru C. a spus: „Ce vorbești, omule? Dacă fac luminile cu becuri LED, consumul va scădea cu aproape 90%. Este o economie de nu-ți vine să crezi. Nu știu cât plătește acum primăria pentru asigurarea iluminatului, dar sper să scap de «rețeta» aia cu un bec la doi stâlpi, că am ajuns de râsul lumii. Păi dacă știai că te costă mult curentul, de ce ai mai pus becuri pe fiecare stâlp? Nu? Lasă să-l facă! Și dacă mai pun și camerele alea de supraveghere, cred că poți umbla în siguranță prin oraș, nu ca acuma, pe unele străzi, că dacă eşti singur te apucă frica!”.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 591 ori

Municipiul Aiud va cheltui aproape 6 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.