aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Muzeul Rarităţilor – marea atracţie turistică a Aiudului

Muzeul Rarităţilor – marea atracţie turistică a Aiudului

Publicat în 10.01.2018 la ora 12:00

Potrivit declarațiilor făcute de Paul Scrobotă, custodele Muzeului de Științele Naturii din Aiud, se pare că instituția pe care o administrează este un concurent serios pentru multe instituții muzeale din țară.

Astfel, anul trecut, muzeul a fost vizitat de peste 8.000 de turiști. Deși unii ar spune că această cifră nu este una record, totuşi, ea reprezintă o reuşită importantă având în vedere că ani în șir muzeul nu a funcționat din cauza lucrărilor de restaurare și modernizare la care a fost supus. ”Potrivit cifrelor, anul trecut, muzeul din Aiud fost vizitat de peste 8.000 de turişti din ţară sau din străinătate.

Cifra reiese din numărul de bilete de intrare pe care le-am vândut, dar numărul turiștilor a fost cu mult mai mare”, ne-a declarat Paul Scrobotă. La un mic calcul, se pare că în cele 365 de zile pe care le are un an, pragul muzeului din Aiud fost călcat săptămânal de aproximativ 150 de vizitatori, adică zilnic au vizitat expozițiile peste 30 de turiști. Printre cei care au vizitat muzeul s-au numărat turiști proveniţi din țări risipite pe aproape toate continentele lumii. Astfel, în cartea de impresii a muzeului se pot regăsi aprecieri semnate de oameni veniți din ţări ca: Ungaria, Germania, Franța, Republica Moldova, Polonia, China, Nigeria, SUA, Argentina, Anglia, Rusia, Australia, Haiti şi multe altele.

Având ca bază de pornire colecția de obiecte mineralogice, botanice și zoologice a fostei Facultăți Teologice Reformate, actualmente Colegiul Național „Bethlen Gabor”, colecție care s-ar data undeva în jurul anului 1662, muzeului aiudean i se poate decerna titlul de cel mai vechi muzeu de științele naturii din România și printre primele din Europa. Totuși, data oficială a înfiinţării muzeului este anul 1796, dată despre care aflăm din manuscrisul “Catalogus Raritatum et Benefactorum”, în care sunt descrise colecţiile muzeului aiudean, pe frontispiciul căruia se putea citi inscripţia “Raritatum et Rerum Naturalium Museum” (Muzeul Rarităţilor şi al Lucrurilor Naturale).

Cel care a pus bazele organizării ştiinţifice a muzeului a fost profesorul Benkő Ferencz (1745-1816), renumit naturalist al timpului, elev al lui J.F.Gmelin, naturalist celebru şi colaborator al lui Linne. An de an, muzeul, care a funcţionat pe lângă Colegiul Bethlen, s-a îmbogăţit cu diverse obiecte de mineralogie, paleontologie, botanică, numismatică, etnografie, sculpturi antice, rarităţi, prin colectări, cumpărări şi donaţii, înregistrându-se astfel o creştere continuă a patrimoniului muzeal. În prezent, Muzeul de Ştiinţele Naturii are aproximativ 29.000 de piese muzeale, repartizate, pe baza criteriilor ştiinţifice, în următoarele colecţii: colecţia de roci şi minerale, colecţia de paleontologie, colecţia de zoologie și colecţia de plante inferioare şi superioare presate, din ţară sau străinătate, care constituie Ierbarul muzeului, unul dintre cele mai complete ierbare din România și din Europa.

Potrivit custodelui Paul Scrobotă, pe lângă expoziţia permanentă a muzeului, în cadrul instituţiei sunt organizate şi expoziţii tematice temporare, în cadrul unor parteneriate educaţionale cu şcoli şi instituţii culturale, fapt care mărește și chiar dublează numărul celor care trec pragul instituţiei. „Activitatea muzeistică se desfășoară pe mai multe domenii: acţiuni cultural-educative, expoziţionale, de conservare – restaurare și de valorificare a patrimoniului muzeal, precum și cercetare ştiinţifică. Doar în ultima perioadă am organizat expoziții de gen «Speo-arta», o interesantă expoziție de fotografie speologică, «Naționala de creație artistic plastic», având ca obiect natura, și tradiţionala expoziție «Colecții și colecționari», în care sunt expuse diverse colecții ale persoanelor fizice din Aiud și nu numai. De asemenea, numai anul trecut am avut organizate peste 10 evenimente tematice având ca subiect natura și influența omului asupra ei”, ne-a declarat Paul Scrobotă.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 279 ori

Muzeul Rarităţilor – marea atracţie turistică a Aiudului
4.7 (93.33%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.