aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Nici mărțișoarele nu mai vin în Aiud

Nici mărțișoarele nu mai vin în Aiud

Publicat în 28.02.2018 la ora 21:03

În urmă cu şapte sau opt ani, un articol despre mărțișoarele ce se vând la Aiud putea începe cam așa: „Înainte cu mai bune de o săptămână de 1 Martie, zeci de comercianţi de mărţişoare şi-au amplasat tarabele pe trotuare și în piața agroindustrială din municipiu”.

În aceste zile se poate spune că înainte cu doar o săptămână de 1 Martie, în Aiud doar doi comercianți oferă aiudenilor spre vânzare zeci de modele de mărțișoare, însă puțini sunt cei care cumpără. Cei doi comercianţi și-au expus marfa pe taraba închiriată de la administrația pieței aiudene. Cu un aspect plăcut și frumos ambalate, mărțișoarele din acest an diferă de cele din anii precedenți.

Sunt chiar mărțișoare, nu kitsch-uri, și, lucrul cel mai important, sunt „made in România”, semn că unii români au găsit calea de a-și asigura existența.

Chiar dacă nu se îmbogăţesc de pe urma acestor mărţişoare, comercianţii veniţi de departe, unii chiar din sudul țării, cu siguranță că ar putea putea fi un exemplu pentru mulţi dintre aiudenii care se plâng că nu au niciun loc de muncă. Că sunt achiziţionate de la depozitele chinezeşti, că sunt făcute manual sau mecanic la noi în țară, mărţişoarele reprezintă o sursă de venit suplimentar pentru cei care le vând. „Mini-asaltul” comercianţilor a început de două sau trei zile, iar de atunci ei încearcă să îi convingă pe localnici să le cumpere mărţişoarele.

În orice variantă ar fi prezentate, mărțișoarele sunt un obiect simbolic care anunţă startul primăverii. Pot fi găsite pe taraba comercianţilor într-o gamă variată de modele și pentru toate buzunarele, de la un leu, cele simple, până la câteva zeci de lei, cele din metale nobile.

Comercianţii de mărțișoare din piața municipală „Dr. Constantin Hagea” spun că oamenii nu prea se înghesuie să cumpere și că mulți vin doar să vadă ce au mai adus nou, pentru ca mai apoi să afirme că vor reveni, însă puțini fac acest lucru. Timp de câteva zeci de minute cât am zăbovit în piață, pe la taraba împodobită de mărțișoare s-au perindat doar două sau trei persoane, care au venit probabil curioși. Au admirat micile figurine, simbol al primăverii, însă nu au și cumpărat câte ceva.

După plecarea acestora, un prichindel de vreo nouă sau zece anișori, care și-a cumpărat patru mărțișoare la un leu bucata, ne-a mărturisit: „Un mărţişor este pentru mama, unul pentru bunica, unul pentru sora mea mai mică și unul… pentru… pentru, văd eu cine”.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 268 ori

Nici mărțișoarele nu mai vin în Aiud
2.3 (46.67%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.