aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Noile pepiniere pomicole ale Aiudului

Noile pepiniere pomicole ale Aiudului

Publicat în 21.09.2013 la ora 10:00

pepiniera AiudMunicipiul Aiud este unul dintre cele mai vechi şi notabile oraşe ale judeţului nostru, renumit pentru brandurile sale, fie că este vorba de istorie, de cultură, învăţământ ori de vestitele sale podgorii.

Dar Aiudul este mai ales recunoscut pentru că de aici s-au împodobit cu plantaţii pomicole sute de mii de hectare de teren, pe care au crescut în toată ţara livezi întinse şi extrem de roditoare. Celebra pepinieră de stat din Aiud a fost şi o şcoală pentru foarte mulţi tineri din zonă care au crescut în preajma ei, iar elevii au făcut chiar un fel de practică aici, mai ales la cules de fructe. Şi aşa au prins dragoste faţă de pomicultură, devenind apoi, la rândul lor, pasionaţi de cultura pomilor şi înfiinţându-şi propria pepinieră. Aşa este şi tânărul inginer horticol Virgil Aurelian Maier, care şi-a înfiinţat, pe mai multe zeci de hectare o pepinieră model, întreţinută exemplar, astfel că rar ne-a fost dat să vedem puieţi de meri, peri, pruni, cireşi, vişini, piersici, nectarine, atât de sănătoşi şi frumoşi, ca şi la compania „Moşia Maier” a acestuia. De asemenea, în pepinieră sunt crescuţi şi îngrijiţi trandafiri de toate culorile şi soiurile, pitici, mici sau urcători. Bine gospodărite sunt şi culturile de portaltoi, baza oricărei pepiniere.
Înfiinţarea şi întreţinerea unei pepiniere pomicole implică un volum de muncă uriaş şi multă, extrem de multă pasiune şi pricepere. Fiecare portaltoi, fie de pomi fructiferi, fie de trandafiri, trebuie altoit, cât mai aproape de rădăcină, ceea ce înseamnă o „operaţie” în formă de T, unde se introduce bucăţica de viaţă de la altoi, care apoi se leagă, se pansează, pentru ca prinderea să fie sigură. După ce pomişorul creşte, se taie ca să se dezvolte altoiul, se replantează şi se creşte până până ajunge apt de livrare, adică după 2-3 ani de muncă, timp în care fiecare puiet este îngrijit şi tratat ca un copilaş. Este o muncă migăloasă, pretenţioasă, şi numai cine iubeşte cu adevărat pomii şi plantele o poate face cu măiestria cerută!
Pepiniera „Moşia Maier” poate oferi puieţi pentru reconversia a 200 de hectare de teren, practic pentru o întreagă livadă. Cei care doresc să-şi refacă patrimoniul pomicol, pot apela cu încredere la pepiniera din Aiud sau pot încheia contracte în avans, astfel încât îşi pot comanda puieţii în structura dorită pentru o plantaţie nouă. De precizat că pentru reconversia livezilor se pot întocmi proiecte europene. În schimb, pentru înfiinţarea şi întreţinerea pepinierelor nu se acordă bani din fondurile europene. Ceea ce nu este corect. Aşa cum nu este corect nici faptul că în ţară se importă masiv puieţi de pomi fructiferi din Italia, Ungaria sau Polonia, care se adaptează greu la clima şi solul de la noi. Ba, uneori, ei sunt altoiţi nu jos, cât mai aproape de rădăcină, ci pe la mijloc, astfel că fie nu rezistă la iernile noastre, fie nu fructifică, fie sunt pur şi simplu doar nişte biete bâte pe post de pomi fructiferi! Importul masiv de puieţi congelaţi, în plină vară şi în plină secetă, nu oferă garanţia că noii proprietari de livezi vor face o investiţie sigură şi performantă. De aceea, îi sfătuim pe toţi agriculturii care doresc să-şi înfiinţeze o plantaţie să apeleze, în primul rând, la pepinierele de la noi, din judeţul Alba şi mai ales din zona Aiud, care a devenit, la propriu şi la figurat, un adevărat leagăn al pomiculturii româneşti, la cele mai înalte standarde de calitate şi productivitate. Cei care doresc relaţii sau doresc să-şi achiziţioneze puieţi de la cea mai performantă pepinieră din Aiud, o pot face la telefon 0741/ 641487 sau la adresa de e-mail mosiamaier@yahoo.com.

G. C.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 4268 ori

Comentarii

2 Comentarii la Noile pepiniere pomicole ale Aiudului

 1. UNu Răspunde

  21.09.2013 la 14:47

  Frumos! Cinste lu Gilu pt ceea ce a facut! om harnic si gospodar! pacat ca nu iau si altii asa exemple! Il cunosc de mult timp, si din liceu facea agricultura, el muncea totul, inclusiv vanzarea produselor.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Constantin Parau Răspunde

  21.10.2018 la 9:51

  Felicitări pentru activitate, am o sugestie ,odată cu eticheta sa fie și o mică recomandare privind modul cum se dirijează prin taiere pomul respectiv ,eventual o schiță sau text pentru că

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.