aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Pe autostrada A10 Sebeș-Turda se contruiește un nod rutier nou, între un lot finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la Mănăstirea Dumbrava

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda se contruiește un nod rutier nou, între un lot finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la Mănăstirea Dumbrava

Publicat în 25.05.2019 la ora 12:24

Lotul 4 al Autostrăzii Sebeș–Turda va avea un nou nod rutier. CNAIR investește peste 32 de milioane de lei pentru facilitarea accesului pelerinilor la Mănăstirea Dumbrava • Proiectul prevede realizarea a patru benzi de ieșire și intrare pe autostradă, precum și a două sensuri giratorii.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va realiza, în premieră națională, un nod rutier între un lot de autostradă finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la o mănăstire.

Investiția se va derula pe lotul 4 al Autostrăzii Sebeș–Turda, în zona localității Dumbrava din județul Alba, unde autostrada este supratraversată de către drumul comunal 85, care face legătura între sat și DN1. Decizia de a investi peste 32 de milioane de lei în acest nod rutier vine după aproape 1 an de la deschiderea pentru circulația auto a loturilor 3 și 4 din A10, între Aiud și Turda.

Potrivit documentației supusă aprobării Agenției pentru Protecția Mediului Alba, amenajarea nodului rutier va consta în realizarea a patru benzi de intrare și ieșire de pe autostradă și două sensuri giratorii amplasate de o parte și de alta a autostrăzii. Unul dintre cele două sensuri giratorii se va amplasa la intersecția drumului comunal DC 85 cu DN1, iar cel de-al doilea pe DC85, înspre localitatea Dumbrava, la intersecția drumului comunal cu drumul care duce la mănăstirea Dumbrava, situată în imediata apropiere a nodului rutier propus.

Reprezentanții CNAIR motivează necesitatea proiectului prin faptul că locuitorii din localitățile Dumbrava și Măhăceni nu au acces direct la autostradă decât ocolind prin intermediul DN1, până la nodul rutier Unirea de pe autostradă. În cele două sate locuiesc circa 650 de locuitori, iar distanța până la cel mai apropiat nod rutier este de circa 10 kilometri.

”Prin amenajarea investiției se urmărește facilitarea accesului la autostrada A10 a locuitorilor din Dumbrava și Măhăceni, precum și accesul facil la Mănăstirea Dumbrava, obiectiv vizitat anual de zeci de mii de pelerini, în special în ziua hramului acestei mănăstiri. Din punct de vedere socio-economic, cultural-religios cât și al siguranței traficului este oportună realizarea unei descărcări/acces pe autostrada Sebeș – Turda în dreptul Mănăstirii Dumbrava, care conduce la următoarele efecte benefice principale materializate prin: siguranță și control a participanților la trafic și al credincioșilor/pelerini/turiști, dezvoltarea socială și economică a sistemului de transport în zonă, reducerea duratei de transport,a rmonizarea traficului de tranzit cu traficul local, reducerea costurilor de întreținere și reparații a vehiculelor, îmbunătățirea condițiilor de mediu”, se mai susține în documentul menționat.

Tot cu referire la Mănăstirea Dumbrava se mai precizează că, pe lângă obiectivul său religios, susține și administrează un Centru de servicii sociale care are în componență care de tip familial, centru maternal, centru pentru copii defavorizați, școala specială pentru clasele I-VIII și case pentru persoane vârstnice cu dizabilități, pentru care este necesar un acces facil în special al serviciilor de transport pentru aprovizionare și cel de intervenții medicale.

Valoarea investiției cu TVA este de 32.430.309 lei. Se estimează o perioadă de implementare a obiectivului de 20 de luni, din care 4 luni proiectarea și 16 luni execuția. CNAIR a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru proiect. Mănăstirea Dumbrava, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, a fost ridicată pe un teren donat de sătenii din Dumbrava.

Totul s-a făcut la iniţiativa părintelui Teodor Crişan, călugărit între timp şi devenit Arhimandritul Vasile.

În centrele sociale de aici sunt protejați aproape 200 de copii, bătrâni și femei singure.

Acest articol a fost citit de 424 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.