aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Peste 300 de spectatori au asistat la sectacolul ambiental ”Nocturnele în Cetatea Aiudului – Zorii Zmeului”

Peste 300 de spectatori au asistat la sectacolul ambiental ”Nocturnele în Cetatea Aiudului – Zorii Zmeului”

Publicat în 15.07.2017 la ora 22:08

Un spectacol ambiental de marcă a avut loc în seculara cetate aiudeană, ieri, 14 iulie 2017. Deși, așa cum se întâmplă la noi, în România, a început cu aproape o oră întârziere, spectacolul care a avut loc în cetatea Aiudului a avut un succes neașteptat pentru organizatori. Peste 300 de spectatori au asistat la o prestație excelentă a Companiei de teatru Procede Zebre din Vichy-Franța.

”Nocturnele în Cetatea Aiudului – Zorii Zmeului”, deși nu au fost mai multe, acestea rezumându-se doar la o seară s-au vrut și au reușit să continue seria începută în anul 2016 cu ”Nocturnele Castelului Bran”, organizată de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, susținute fiind de binecunoscutul canal de televiziune TV5 Monde, împreună cu Radio România Actualități și Radio România Internațional.

Realizat pe baza textelor din literatura universală a unor scriitori de marcă precum Lautreamont, Bran Stocker, dar și din literatura română, Vasile Alecsandri coordonat prin excelența sa viziune a directorului artistic, Fabrice Dubusset, manifestarea și-a propus și a reușit promovarea patrimoniului local, a turismului cultural și a valorilor francofoniei.

Cu această ocazie, având o reprezentare artistică veritabilă, 15 elevi din Aiud, de la Colegiul Național ”Titu Maiorescu” coordonați de prof. Bușă Alexandra și prof. Gâlea Gabriela, 4 tineri din Cusset și 5 elevi din orașul Hida, jud. Sălaj, coordonați de prof. Daniela Ardelean, împreună cu actori profesioniști din Franța, au reuşit să pună în scenă secvențe în care legenda lui Dracula s-a întâlnit cu ficțiunea, vorbind tuturor celor peste 300 de spectatori aflați între zidurile cetății Aiudului, despre viață, dorință, iubire, teamă și infinit.

Din discuţiile pe care le-am avut la final, se pare că impresiile lăsate de prestația actorilor profesionişti de la Compania de teatru Procede Zebre din Vichy-Franța, dar și a tinerilor artiști amatori din Aiud și din localitatea Hida, jud. Sălaj vor rămâne mult timp în amintirile aiudenilor.

„A fost un spectacol de atmosferă. Zidurile cetății și tema abordată s-au împlinit excelent. Singura problemă pe care am avut-o a fost aceea că nu pre am înțeles ce s-a spus. Suntem noi un popor de francofoni, așa cum se spune, dar nu prea stăpânim această limbă” ne-a declarat Ovidiu S. unul dintre tinerii spectatori aflați între zidurile cetății aiudene.

„Super! A fost super! Deși am vrut să abandonez și să plec deoarece s-a întârziat mai mult decât zar fi permis, îmi pare bine că nu am făcut acest lucru. Mi-a plăcut, mai ales că stăpânesc destul de bine limba franceză. Le mulțumesc celor care au avut această iniţiativă” ne-a spus aiudeanca Elena P.

Spre surprinderea noastră în mulțimea spectatorilor am aflat și o ocnamureșeancă, tânăra Ioana P. ne-a spus că: „… Nu am crezut că voi asista la așa ceva. Am venit în Aiud la o prietenă de a mea. Arunci când mi-a propus să stau aici și să asist la un astfel de spectacol m-am cam codit, dar, acum, nu-mi pare rău. Am asistat la un spectacol extraordinar. Îi mulţumesc prietenei mele Mirela pentru ca mi-a făcut o astfel de oferă-surpriză”

Trebuie să specificăm faptul că această manifestare a fost posibilă prin implicarea Primăriei municipiului Aiud, care de aproape un an se străduiește să promoveze manifestări inedite marca „Made in Aiud” și a primăriei din Cusset, Franța.

Dorel Lazăr

Acest articol a fost citit de 153 ori

Peste 300 de spectatori au asistat la sectacolul ambiental ”Nocturnele în Cetatea Aiudului – Zorii Zmeului”
5 (100%) 4 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.