aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Peste 35 de tone din hameiul cultivat a o fermă din Rădesti va ajunge în acest an la producatorii de bere

Peste 35 de tone din hameiul cultivat a o fermă din Rădesti va ajunge în acest an la producatorii de bere

Publicat în 06.10.2019 la ora 10:00

Ferma de hamei din Rădeşti, singura din Judeţul Alba, se poate lăuda şi anul acesta că a realizat o producţie foarte bună la hectar.

Potrivit şefului de fermă, ing. Efrim Brad, omul care de zeci de ani se luptă să menţină această cultură, timpul a fost favorabil şi de această dată, iar rezultatele s-au dovedit pe măsură. De pe cele 38 hectare rămase, din cele 180 hectare existente în anul 2002, s-a realizat o producţie de aproape 1000 kg. de hamei/ hectar.

După cum ne spunea şeful de fermă, recoltarea hameiului s-a încheiat (pe cale mecanizată), în urmă cu aproape o săptămână, iar conul plantei, produsul din care se fac – prin procesare, uscare, climatizare, balotare, prelucrare – peleţi, se află în depozit fiind pregătit pentru a lua drumul producătorilor de bere din ţară. „Anul acesta a fost un an bun, datorită umidităţii generate de ploile în abundenţă căzute în perioada de maturizare a plantei. Am făcut eforturi serioase pentru a menţine cultura la un nivel calitativ bun. Am făcut totul în ciuda greutăţilor să nu ne dăm bătuţi. Pentru că, de ce să nu recunoaştem, hameiul este o cultură oarecum profitabilă, dar destul de greu de realizat”, ne-a declarat şeful de fermă.

Hameiul ajunge în bere sub formă de extract, prelucrat printr-o metodă specială.

Conform precizărilor făcute de Brad, hameiul proaspăt recoltat conţine 75-80% apă, iar pentru a putea fi conservat, el trebuie uscat cât mai repede după recoltare. Producţia poate ajunge la 1.200 – 1.500 kg/ha, ceea ce înseamnă 15.000 lei – 16.000 lei/tonă (un profit de 10 – 15%).

Pentru cei care nu cunosc, cultivatori de hamei au rămas puţini în România, iar suprafaţa este, de asemenea, redusă. În urmă cu 28 de ani, România deţinea 2.700 ha de hamei. Astăzi, deşi ar exista infrastructură pentru aproximativ 600 ha, se cultivă sub 250 ha, singurele suprafeţe din ţară concentrându-se în Sighişoara (Mureş) şi Rădeşti (Alba).

Hameiul conferă berii gustul amar şi aroma specifică. Contribuie şi la stabilizarea şi limpezirea mustului, precum şi la îmbunătăţirea însuşirilor de spumare ale berii.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 396 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.